La sediul Primăriei Fălticeni a avut loc vineri după-amiază o întâlnire a executivului local cu crescătorii de animale din localitate, conducerea APIA Fălticeni şi medicii veterinari pentru a se stabili regulile de păşunat pentru anul 2015 şi pentru a se prezenta modalităţile de acordare a subvenţiilor pentru terenuri şi animale.
În municipiul Fălticeni păşunile au fost atribuite din anul 2009, prin hotărâre a Consiliului Local, Asociaţiei utilizatorilor de păşune “Florina”. Municipalitatea a arendat suprafaţa de 241,12 ha teren-păşune, proprietatea privată a Municipiului Fălticeni, respectiv parcelele: Şoldăneşti (Poligon) – 62,75 ha, Şoldăneşti (Staţia de epurare) – 11,21 ha, Oprişeni – 37,94 ha, Buciumeni – 62 ha, Ţarna Mare – 53,60 ha şi Tampesti – 13,62 ha.
Intrarea animalelor pe păşuni se va face începând cu 1 mai, iar în perioada rămasă până la această dată crescătorilor de animale li s-a recomandat să colaboreze cu serviciile sanitar-veterinare pentru efectuarea unor acţiuni profilactice specifice, individualizarea tuturor animalelor prin crotaliere şi înregistrare în Baza Naţională de Date, conform legislaţiei în vigoare, efectuarea examenului sanitar-veterinar şi deparazitarea animalelor, nefiind acceptate pe păşuni decât animalele sănătoase. Crescătorii de animale au fost atenţionaţi de medicul veterinar Ecaterina Cremene ca mişcarea animalelor (fătări, cumpărări, vânzări) din exploataţie să fie efectuată numai cu avizul medicului veterinar şi cu documente sanitar veterinare specifice.
Problemele ridicate de crescătorii de animale
Dr. Ing. Eugen Iordăchescu, şeful Centrului APIA Fălticeni, le-a prezentat crescătorilor de animale noua etapă de şapte ani de acordare a subvenţiilor, menţionând că au intervenit noi scheme de plată, iar fermierii care trebuie să primească sume care depăşesc 5.000 de euro trebuie să se ateste fiscal, trebuie să-şi facă fie societate comercială, întreprindere individuală sau întreprindere familială conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale. Conducerea APIA a precizat că anul acesta va fi depusă o singură cerere pentru subvenţie, odată cu cererea pe suprafaţă fiind depuse şi cererile pentru ajutoarele financiare acordate în sectorul zootehnic. Depunerea cererilor pentru subvenţie va începe de astăzi, 20 aprilie, cererile urmând a fi primite în acest an, fără penalizare, până pe 15 iunie. Până pe 15 mai sunt programate a fi depuse şi introduse în sistemul informatic al APIA cererile pentru subvenţia pentru teren, urmând ca de pe 15 mai să fie introduse cererile pentru subvenţie pentru teren şi animale.
Printre problemele ridicate de crescătorii de animale s-au numărat cele legate de continuarea de investiţii pe păşuni, cum ar fi adăposturi pentru animale, sau asigurarea îngrăşământului şi a lucrărilor de întreţinere în situaţia în care Asociaţia utilizatorilor de păşune nu mai primeşte subvenţie. Singura soluţie este modificarea statutului Asociaţiei, primarul Cătălin Coman arătându-şi disponibilitatea prin asigurarea spijinului necesar pentru realizarea acestor modificări din partea specialiştilor de la Biroul de fond funciar şi a juriştilor Primăriei Fălticeni.
„Bănuţii aceştia din subvenţie vin din acest an pentru fiecare în parte. Indiferent de ce antipatii sau simpatii au fost până acum, gândiţi-vă că nu o să puteţi gestiona situaţia, fiecare de capul lui. Păşunatul trebuie gestionat în comun, pe trupuri de păşune, de aceea consider că trebuie să funcţioneze sistemul asociativ. Trebuie să vă strângeţi toţi crescătorii din câte o zonă, să faceţi câte o şedinţă pentru a găsi o modalitate de colaborare, de a găsi o modalitate de înţelegere între dumneavoastră şi lucrurile să fie foarte clare, să puneţi totul pe hârtie şi să semnaţi pentru a elimina alte discuţii. Voi discuta cu toţi factorii implicaţi din primărie astfel încât să fiţi ajutaţi să rezolvaţi această problemă”, a precizat Cătălin Coman.
Alte probleme importante pentru crescătorii de animale din municipiul Fălticeni sunt dispariţia cotelor de lapte, lipsa subvenţiei pentru crescătorii de oi care au un efectiv mai mic de 50 de capete şi a crescătorii de bovine cu 1 – 2 capete, identificarea animalelor în Baza Naţională de Date a ANSVSA, organizarea stânelor, plata redistributivă conform căreia se încercă stimularea comasării terenurilor agricole.