Chiar dacă se află cu un picior în groapă, SC Termica SA continuă să dea mari bătăi de cap administraţiei locale. Nu mai departe de ziua de ieri societatea de termoficare a câştigat un proces cu Primăria Suceava, dar soluţia încă nu este definitivă.
Tribunalul Suceava a admis acţiunea formulată de SC Termica SA şi a obligat Primăria Suceava la plata sumei de 2,5 milioane de lei. Suma reprezintă un rest din cele 10 milioane de lei cu care trebuia majorat capitalul social al societăţii de termoficare în baza unei hotărâri de Consiliul Local din februarie 2013.
Iniţial, Primăria Suceava a virat suma de 3,5 milioane de lei, iar diferenţa de 6,5 milioane de lei trebuia virată până pe 31 decembrie 2013. Până la începutul acestui an s-au mai virat încă 4 milioane de lei, iar Primăria Suceava a fost notificată de mai multe ori pentru a plăti şi diferenţa de 2,5 milioane de lei.
În ultimele adrese schimbate între Termica şi Primăria Suceava, reprezentanţii administraţiei publice locale au menţionat că vor achita suma în litigiu în cursul anului 2015, făcând trimitere la un articol de lege care stipulează că majorarea de capital social poate fi terminată în decurs de 3 ani şi nu după 1 an.
Nu este singurul dosar în care Primăria Suceava se luptă cu Termica. Unul dintre acestea priveşte suprafaţa de 155,46 hectare de teren pe care Primăria Suceava s-a intabulat în cursul anului 2007. Acest proces a fost pierdut în primă fază şi este suspendat până la finalizarea altui dosar.
Administratorii judiciari ai SC Termica SA, firmele MGA Insolvency SPRL Suceava şi SC Management Reorganizare şi Lichidare SPRL Iaşi, consideră că administraţia locală deţine fără temei cele 155,46 hectare de teren şi se prevalează în acţiunea înaintată în instanţele de judecată de o serie de documente, inclusiv Hotărâri de Consiliu Local, adoptate în 2009.
Potrivit actului de sesizare a Tribunalului, în 2009 Primăria Suceava era în proprietatea celor 155,46 hectare de teren. În paralel, Primăria avea de achitat către Termica Suceava subvenţii însumate în valoare de 700 de miliarde de lei vechi, iar pentru a stinge aceste datorii s-a trecut la compensarea sumelor respective cu terenurile aflate în proprietatea administraţiei locale.
Într-o altă acţiune depusă în instanţă, administraţiei locale i se solicită suma de 933 de miliarde de lei vechi.
Documentul principal în baza căruia s-a făcut cererea de chemare în judecată este o notă de constatare din 3 aprilie 2013 a Direcţiei Generale de Inspecţie Economico-Financiară din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava.
Acest dosar este în curs de soluţionare, fiind pe rolul Curţii de Apel Suceava.
(18 apr 2015, 11:41:02