Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 apr 2015 - Anul XX, nr. 88 (5900)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie

Primăria Suceava, obligată de judecători să vireze 2,5 milioane de lei în conturile aproape falimentarei Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Chiar dacă se află cu un picior în groapă, SC Termica SA continuă să dea mari bătăi de cap administraţiei locale. Nu mai departe de ziua de ieri societatea de termoficare a câştigat un proces cu Primăria Suceava, dar soluţia încă nu este definitivă.

Tribunalul Suceava a admis acţiunea formulată de SC Termica SA şi a obligat Primăria Suceava la plata sumei de 2,5 milioane de lei. Suma reprezintă un rest din cele 10 milioane de lei cu care trebuia majorat capitalul social al societăţii de termoficare în baza unei hotărâri de Consiliul Local din februarie 2013.

Iniţial, Primăria Suceava a virat suma de 3,5 milioane de lei, iar diferenţa de 6,5 milioane de lei trebuia virată până pe 31 decembrie 2013. Până la începutul acestui an s-au mai virat încă 4 milioane de lei, iar Primăria Suceava a fost notificată de mai multe ori pentru a plăti şi diferenţa de 2,5 milioane de lei.

În ultimele adrese schimbate între Termica şi Primăria Suceava, reprezentanţii administraţiei publice locale au menţionat că vor achita suma în litigiu în cursul anului 2015, făcând trimitere la un articol de lege care stipulează că majorarea de capital social poate fi terminată în decurs de 3 ani şi nu după 1 an.

Nu este singurul dosar în care Primăria Suceava se luptă cu Termica. Unul dintre acestea priveşte suprafaţa de 155,46 hectare de teren pe care Primăria Suceava s-a intabulat în cursul anului 2007. Acest proces a fost pierdut în primă fază şi este suspendat până la finalizarea altui dosar.

Administratorii judiciari ai SC Termica SA, firmele MGA Insolvency SPRL Suceava şi SC Management Reorganizare şi Lichidare SPRL Iaşi, consideră că administraţia locală deţine fără temei cele 155,46 hectare de teren şi se prevalează în acţiunea înaintată în instanţele de judecată de o serie de documente, inclusiv Hotărâri de Consiliu Local, adoptate în 2009.

Potrivit actului de sesizare a Tribunalului, în 2009 Primăria Suceava era în proprietatea celor 155,46 hectare de teren. În paralel, Primăria avea de achitat către Termica Suceava subvenţii însumate în valoare de 700 de miliarde de lei vechi, iar pentru a stinge aceste datorii s-a trecut la compensarea sumelor respective cu terenurile aflate în proprietatea administraţiei locale.

Într-o altă acţiune depusă în instanţă, administraţiei locale i se solicită suma de 933 de miliarde de lei vechi. 

Documentul principal în baza căruia s-a făcut cererea de chemare în judecată este o notă de constatare din 3 aprilie 2013 a Direcţiei Generale de Inspecţie Economico-Financiară din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava.

Acest dosar este în curs de soluţionare, fiind pe rolul Curţii de Apel Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Suceava, obligată de judecători să vireze 2,5 milioane de lei în conturile aproape falimentarei Termica.
 Vizualizări articol: 3400 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Primăria Suceava, obligată de judecători să vireze 2,5 milioane de lei în conturile aproape falimentarei Termica4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(18 apr 2015, 11:41:02
Mari batai de cap a dat administratia locala si Termica ce se zbate sa nu intre in faliment, intregului sistem de termoficare din Suceava. Pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele echipamente energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare in componenta carora intra mai multe electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de 110/6 Kv, cu mai multe celule de medie tensiune si gospodaria de cabluri aferenta. 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Instalatiile de dedurizare a apei. 4. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 5. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( operatori de termoficare, electricieni, etc...). Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si actualmente sa fie scoasa din insolventa, deoarece acum prin infiintarea unei noi societati, TRANSAGENT sau THERMONET care nu au si trebuie sa cumpere de la Termica elementele foarte scumpe necesare transportului energiei termice enumerate mai sus, lucrurile se complica si mai mult.
2.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(18 apr 2015, 11:45:08
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem – "bijuteria " edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete si cu distrugerea drumurilor nationale. Termica a avut personal foarte competent dar acolo a condus/consiliat un grup care nu dadeau nici un raport anual asa cum fac firmele cu capital public din tarile civilizate, care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei nu este rezolvata si este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.
3.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(18 apr 2015, 11:47:04
Nu stim ce intelege edilul Sucevei prin rezolvarea problemei termoficarii mai ales atunci cand directorul centralei producatoare Bioenergy , Vasile Ilie, doctor in energetica, se abtine de la astfel de comentarii. Primaria a creat mari probleme in sistemul de termoficare centralizata, datorita carui fapt multi locuitori au fost nevoiti sa-si monteze centrale de apartament. Aceste probleme nu se pot rezolva prin articole de ziar si populism ieftin. Pacat de distrugerea societatii Termica, a intregului sistem de termoficare din Suceava si a descurajarii consumatorilor, datorita unor greseli din partea primariei si a celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Cel mai bine ar fi ca primaria sa faciliteze locuitorilor racordati la termoficarea centralizata montarea unei centrale de apartament si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem concurential.
4.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(18 apr 2015, 11:49:13
Licitatia pentru concesionarea serviciului centralizat de apa calda si caldura in Suceava se complica si mai mult datorita incurcaturilor create de primarie cu terenul, instalatiile si utilitatile necesare si pentru noua centrala Bioenergy din incinta Termica, deoarece inafara de Termica nimeni nu are in patrimoniu complexitatea instalatiilor de transport a energiei termice inclusiv personal autorizat pentru astfel de instalatii.
5.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(18 apr 2015, 11:53:30
La ce ne putem astepta cand un responsabil al termoficarii centralizate, debransat cu centrala de apartament, al structurii pe cale de a intra în faliment, la auzul unei întrebări de genul dacă mai are locuinţa racordată la reţeaua centralizată de furnizare a agentului termic, a transmis sucevenilor un răspuns plin de înţelesuri pentru cei care mai spera ca Termica va supravieţui: “Da’ ce vă f…e grija?!”. Pacat ca astfel de oameni au condus / consiliat la Termica in ultimii zece ani. Din gresala in gresala ei au strans averi mari iar populatia este tracasata zilnic datorita deserviciilor aduse de ei, primarie si consilieri locali, deservicii care au condus la mari probleme in sistemul de termoficare din Suceava care a inceput sa fie distrus si vandalizat.
6.   Termica in colaps trimis de
(18 apr 2015, 12:31:11
Neplata la timp,de către primărie, a subvenţiei, neîncasarea istorică de la populaţie a serviciilor oferite, pierderile peste cele reglementate şi prinse în tarif din reţelele de distribuţie aparţinând primăriei (aflate doar în concesiunea Termica), alături de decapitalizarea cu 70 de milioane de lei, au fost principalele cauze care au condus la situaţia financiară catastrofală a societăţii.S-a mers pe foamea de mandate si lipsa de orizont tehnic si pragmatic. Foamea de mandate prin populismul ieftin al păstrării preţului gigacaloriei pentru populaţie la unul din cele mai scăzute nivele din ţară şi prin tolerarea sistematică a neplăţii serviciilor prestate de Termica. Lipsa de orizont tehnic si pragmatic prin abordarea singulară a părţii de producere , încurajând investitorul privat care va construi noua centrală , dar uitând cu totul de partea de distribuţie (abandonată în ceea ce priveşte reabilitarea şi modernizarea, dar şi încurcată de amestecul pe lanţul de distribuţie al reţelelor publice cu capacităţile SC Termica).
7.   Termica in colaps trimis de
(18 apr 2015, 12:32:00
Domnul Lungu ştia, de vreo 12 ani, că Termica este, „o piatră de moară de gâtul primăriei”. S-au luat niste masuri nepotrivite de-a lungul timpului care au dus la tragedia Termica.Ne referim la iniţierea de către primar, în mandatul trecut a decapitalizării SC Termica cu 75 de milioane de lei. Ne referim de asemenea, la iniţierea de către primar a demersurilor în urma cărora Termica şi-a pierdut, în favoarea primăriei, terenurile (până şi cele de sub clădiri). In mod sistematic, subvenţia la energia termică a fost plătită de primărie cu mari întârzieri, Termica fiind silită să funcţioneze, în ultimi ani, luând credit după credit, cu costuri financiare pe măsură. . Reţelele de distribuţie a energiei termice, aparţinând Primăriei, nu au fost la timp reparate şi modernizate, pierderile în reţele peste limita stabilită de autoritatea de reglementare aducând societăţii o pierdere anuală de circa cinci milioane de lei.
8.   Termica in colaps trimis de
(18 apr 2015, 12:33:55
Primul proces între Primăria Suceava şi administratorii judiciari de la Termica priveşte colosala sumă de 93,3 milioane de lei .Un alt proces în care este chemată Primăria Suceava de către administratorii judiciari ai SC Termica SA priveşte returnarea către societatea de termoficare a suprafeţei de 155,46 hectare de teren. Este vorba de un teren pe care Primăria Suceava s-a intabulat în cursul anului 2007 şi care ulterior trebuia trecut înapoi la Termica pentru a compensa neachitarea subvenţiilor în sumă de 70 de milioane de lei. Deci observam sumele colosale pe care Primaria Suceava le datoreaza Termica in urma neplatii subventiilor.Mai mult Primaria l-a angajat pe Sorin Rusu, decanul Baroului de Avocaţi Suceava pentru procesele cu Termica.. Acesta va primi pentru activitatea sa suma de 75.000 de lei.Tot din banii nostri.Pai ce vina am eu ca Lungu nu a platit subventia?Sau de ce nu a platit-o ??????
9.   Terenurile de la Termica trimis de
(18 apr 2015, 12:35:01
E vorba de terenurile sub care se afla SC Termica.Suprafaţa de 155,46 hectare de teren pe care s-a intabulat Primăria Suceava nu a aparţinut niciodată integral oraşului. O parte din aceste terenuri au fost în proprietatea oraşului Salcea, altele au aparţinut Primăriei Ipoteşti. Printr-un miracol, terenurile de la Salcea şi Ipoteşti au ajuns în proprietatea Sucevei.În cursul anului 2009, Primăria Suceava era deja în proprietatea celor 155,46 hectare de teren. Şi cum avea de achitat către Termica Suceava subvenţii însumate în valoare de 700 de miliarde de lei vechi, s-a propus compensarea datoriei cu terenurile.Prin Hotărârea de Consiliu Local Nr. 170 din 16 iulie 2009: „Proprietatea asupra terenurilor în suprafaţă totală de 1.554.636 mp va fi transferată de la Municipiul Suceava la SC Termica SA prin încheierea unui act în formă autentică, în baza hotărârii consiliului local şi hotărârii AGA de la SC Termica SA”.valoarea terenurilor a fost stabilită la suma de 670 de miliarde de lei vechi, adică 4,3 miliarde de lei vechi per hectar, ceea ce înseamnă mai mult de 100.000 de euro/ha.bazele legale pentru ca terenurile să ajungă în proprietatea Termica erau puse la punct. Trebuia doar ca primarul Ion Lungu să semneze documentele, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Mai mult, compensarea s-a realizat teoretic, iar Primăria Suceava a rămas şi cu 155,46 hectare de teren şi fără datoria de 700 de miliarde de lei vechi rezultată din neplata subvenţiei.
10.   Termica in colaps trimis de
(18 apr 2015, 12:38:15
Printr-un dosar aflat pe rol, se solicita obligarea Primariei sa plateasca reclamantei Termica o suma de 26,2 milioane de lei cu titlu de despagubiri si constand in pierderi inregistrate in perioada ianuarie 2009 - decembrie 2013. De mentionat este si faptul ca, in fiecare luna, prin adrese semnate de administratorul special Ovidiu Dumitrescu, societatea comerciala in insolventa Termica Suceava cere Primariei municipiului Suceava sa acopere, de la bugetul local, pierderile induse de prestarea serviciului public de transport, distribuirea si furnizarea energiei termice in sistem centralizat. Spre exemplu, in perioada 9 noiembrie 2013 - 31 august 2014, respectivele pierderi ar insuma 9,97 milioane de lei. Numai pentru luna august a anului 2014 pierderile pe care municipalitatea ar trebui sa le acopere, conform solicitarii Termica, ridicandu-se la circa 244.000 de lei. Conform adresei acestei din urma firme catre Primaria Suceava, pierderile invocate se compun din cele de pe retelele de transport si distributie, precum si din cele cauzate de neaprobarea pana la data in cauza a noului tarif majorat si avizat de Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Comunale (ANRSC).
11.   Deci cat trebuie sa platim de la bugetul local? trimis de
(18 apr 2015, 12:42:24
Daca facem un calcul sumar rezulta asa:4 milioane Eon Gaz;6 milioane ACET;93.3 milioane subventii restante primul proces cu Termica(sa vedem decizia finala in proces).Povestea cu terenurile de sub Termica in contul unor datorii de 70 milioane lei subventii restante.26,2 milioane lei pierderi inregistrate.Deci asa rapid iese un total de 193,5 milioane lei(43 milioane euro)pe care Primaria ar trebui sa-i plateasca in contul Termica de la bugetul localDaca mai adaugam modernizarea retelei de distributie care costa in jur de 50 milioane euro rezulta un total de aproximativ 100 milioane euro..Culmea este ca jumatate din populatia orasului nu este la sistemul centralizat.
12.   Dezinteres si proasta organizare! trimis de
(18 apr 2015, 12:46:41
Desfiintarea sistemului centralizat este ultima solutie!?
De ce sa nu fie mai multe optiuni, din care sa poti alege ce-ti convine mai mult!?
De ce sa nu coexiste ambele sisteme, ca sa nu fie concurenta?!
O intentie buna nu are de ce sa fie blamata. A fost o intentie buna, nu un abuz ce trebuia pedepsit. Asta nu se intelege. Nu e normal sa primeze grija si respectul pentru viata oamenilor? Si in functie de acest deziderat sa fie fixate politicile de dezvoltare a sistemelor de incalzire a municipiului?

13.   Raportul comisiei Ovidiu Dontu versus Termica trimis de
(18 apr 2015, 18:32:05
In 2012 USL a obţinut majoritatea în Consiliul Local, iar PDL a intrat in opoziţie.Aleşii PSD, în frunte cu Ovidiu Donţu, au cerut o comisie de analiză pentru situaţia de la Termica.Componenta comisiei:Ovidiu Donţu, Costel Tătăranu, Cornel Grosar, Vasile Mocanu, Andrei Păduraru, Cristinel Creţu, Adrian Arămescu, Marcel Dan Roibu şi Paul Rusu.Raportul a fost încheiat şi predat Primăriei Suceava în octombrie 2013, dar nu a mai ajuns niciodată să fie discutat în plenul Consiliului Local.Cateva concluzii ale raportului:„Subvenţia la energia termică a fost plătită de primărie cu mari întârzieri, SC Termica SA fiind silită să funcţioneze, în ultimii ani, luând credit după credit, cu costuri financiare pe măsură”, se arată în raport. Tot aici se mai menţionează: „Preţul gigacaloriei plătit de populaţie a fost populist menţinut la unul dintre cele mai mici nivele din ţară”.
„Iniţierea de către autorităţile administraţiei locale, susţinerea de către AGA şi CA a SC Termica SA şi aprobarea Consiliului Local Suceava din perioada 2008-2012 a dus la decapitalizarea societăţii de termoficare cu 75 de milioane de lei”, este un alt punct din concluziile comisiei de analiză.
Primăria mai este acuzată că nu a modernizat reţelele de distribuţie a energiei termice, iar pierderile din reţea au fost peste limita stabilită de autoritatea de reglementare în domeniu.
14.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(18 apr 2015, 18:56:33
Nu numai ca primaria Suceava detine fara temei cele 155,45 hectare de teren de la Termica, incusiv terenurile de sub cladiri, dupa cum afirma administratorii judiciari de la Termica, dar primaria a si vandut deja din aceasta suprafata aproximativ 6 hectare, la un pret mult subevaluat, „cu dedicatie” firmei private Adrem Invest unde s-a construit actuala centrala Bioenergy, „bijuteria” edilului, firma Adrem Invest trezindu-se cu toate facilitatile ca picate din cer: racord la statia electrica de inalta tensiune, racord la magistralele de termoficare, cai de acces, racord de apa potabila, apa dedurizata, apa pentru stins incendiu, canalizare, cale ferata, drum de acces, etc... De ce nu a dorit aceasta firma privata sa cumpere alt teren in apropiere, decat cel din incinta Termica? Raspunsul este foarte simplu: pentru a beneficia pe gratis de facilitatile de mai sus, pentru a detine monopolul si a se distruge cu buna stiinta un obiectiv important cu oameni de o inalta competenta morala si profesionala de la Termica, toate acestea cu concursul primariei, a consiliului local si a celor din conducera Termica. Acesta da tun imobiliar, in timp ce sistemul de termoficare al Sucevei este intr-o situatie incerta si locuitorii racordati la sistemul centralizat dar si ceilalti locuitori ai Sucevei tot mai ingrijorati si indignati.
15.   Bijuteria Bioenergy trimis de
(18 apr 2015, 19:14:25
Am inteles ca aceast centrala consuma 30-40 camioane de biomasa pe zi.Mi se pare o cantitate impresionanta.Credeam ca aceasta biomasa provine din reziduri din prelucrarea lemnului.Dar am inteles ca se ia copacul si se transforma in rumegus.Poate nu e asa.Ma intreb cam cati copaci se sacrifica pentru functionarea centralei?
- consum zilnic de lemn= 800 -1000 mc ( cca 32 camioane/zi) !!!
- CONSUM LUNAR = 24.000 - 30.000 mc/luna (cca 960 camioane/luna
30.000 mc : 218 mc/ha ( volum mediu lemn pe picior la hectar padure) = 137,61 ha padura taiata ( la ras ) pe luna. Intr-un an (caaldura si apa calda ) rezulta peste 1 000 ha padure rasa.
16.   Bijuteria Bioenergy trimis de
(18 apr 2015, 19:15:36
*Bioenergy Suceava SRL este extensia firmei Schweighofer, care nu doar că obţine venituri extraordinare din exploatarea unor cantităţi imense de masă lemnoasă, dar în plus primeşte şi sume exorbitante din partea statului român, prin vânzarea energiei electrice produsă în fabrica de la Dorneşti. În plus, firma mai primeşte bani din certificatele verzi, profitul anual obţinut fiind de câteva milioane de euro.
*S-au intamplat multe permutari ciudate in actionariatul noii centrale termice. Adrem Invest înfiinţează o nouă firmă, SC Bioenergy Suceava SRL.Apoi SC Bioenergy Suceava SRL îşi schimbă acţionariatul, iar Adrem Invest devine minoritar.Adrem Invest rămâne cu 48,98% din acţiuni, restul fiind preluate de RZ Rumanien Beteiligungs GMBH din Austria, cu 25,51% din acţiuni, şi Bio Electrica Transilvania, tot cu 25,51% din acţiuni, ambele firme controlate de omul de afaceri Gerald Schweighofer, patronul fabricii din Dorneşti care exploatează masiv pădurile din Suceava şi alte judeţe ale ţării.
17.   Bijuteria Bioenergy trimis de
(18 apr 2015, 19:17:18
Compania Adrem Invest, care a realizat noua centrală termică a trebuit să cumpere terenul de sub centrală, pentru a putea beneficia de finanţare din partea austriecilor de la Raiffeisen International.Această condiţie a fost specificată clar în contractul de finanţare a noii centrale termice, în valoare de 62,6 milioane de euro.Initial terenul respectiv a fost încredinţat prin concesiune firmei Adrem Invest, pe o durată de 30 de ani, printr-un contract în valoare de 300.000 de euro. Suprafaţa solicitată de firma Adrem Invest a fost de de 57.734 mp teren proprietate privată a municipiului Suceava.Valoarea solicitată de administraţia locală pentru a vinde terenul investitoruluia fost de 313.496 de euro,
adica mai puţin de 6 euro/mp.Faptul ca o banca, Raiffeisen Bank International, a cerut firmei Adrem Invest sa cumpere terenul de sub centrala pentru a obtine un credit e cel putin ciudat.
18.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(19 apr 2015, 10:29:51
Sistemul de termoficare din Suceava a ajuns intr-o situatie foarte grava si pare sa fie distrus/dezorganizat cu buna stiinta . Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si la Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, repet, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential are mari avantaje tehnico – economice.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei