Preşedintele României, Klaus Iohannis, a acceptat invitaţia universitarilor suceveni de a participa la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Ceremonia va avea loc la USV.
Potrivit rectorului, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, „nu s-a stabilit încă data la care va avea loc evenimentul, noi am urmat cursul diplomatic al lucrurilor în ceea ce priveşte invitaţiile. Consilierii preşedintelui Timofti ne-au transmis că acesta ar dori ca decernarea titlului să aibă loc în timpul vizitei de răspuns pe care o va efectua în România. Am transmis invitaţie oficială şi preşedintelui Iohannis. Acesta ne mulţumeşte, acceptă şi ne confirmă că respectivul moment va fi inclus în programul vizitei, la o dată la care cele două agende vor putea fi puse de comun acord”.
Senatul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a aprobat, încă din 2013, acordarea titlului de Doctor Honoris Causa preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Acesta va primi această distincţie pentru merite deosebite în promovarea cursului de integrare europeană a Republicii Moldova, pentru contribuţia sa la aprofundarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi România, precum şi pentru atenţia pe care o acordă Preşedinţia educaţiei şi formării tinerii generaţii.
Președintele Nicolae Timofti s-a născut la 22 decembrie 1948 în satul Ciutulești, raionul Florești. Este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Moldova.
În aprilie 1976 este ales judecător în raionul Frunze al orașului Chișinău (actualmente sectorul Râşcani), iar în 1980 este transferat ca judecător la Judecătoria Supremă.
Ocupă, pe rând, funcţia de vicepreședinte al Judecătoriei Supreme, judecător şi președinte al Curții de Apel a Republicii Moldova (1996-2001), președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova (1995-2005), este membru al Consiliului Superior al Magistraturii (1995-2012), judecător la Curtea de Apel Chişinău (2003), judecător la Curtea Supremă de Justiţie (2005), detaşat la Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de membru (2009) şi președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (2011).
În octombrie 1996 a fost decorat cu ordinul “Gloria Muncii” și în decembrie 1998 i-a fost conferit titlul de “Om emerit”. Pe data de 16 martie 2012, Nicolae Timofti a fost ales în funcția de președinte al Republicii Moldova.
(18 apr 2015, 18:40:52
*In primul rand avem pensiile nesimtite ale parlamentarilor.Intr-o tara unde pensia medie este de mizerie.Intr-o tara unde un profesor sau doctor dupa 30 de ani de munca si de plata a CAS are o pensie de 1000 de lei.Intr-o astfel de tara vin parlamentarii si mai vor o pensie speciala ,pe langa cea pe care o primesc de la stat .Adica la varsta pensionarii cineva care a stat in parlament un mandat(4 ani) ar primi pe langa pensia normala o pensie speciala de 1200 lei.Cel care a stat doua mandate 2400 lei iar cel care a stat 3 mandate 4000 lei.Deci un profesor sau doctor munceste 30 de ani,cotizeaza la CAS si primeste 1000 lei.Un parlamentar care sta 4 ani in parlament primeste 1200 lei pensie speciala plus pensie normala.