Reprezentanţii Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) vor să informeze Comisia Europeană de lacunele modului de clasificare a universităţilor româneşti, ierarhizare realizată în anul 2011, de ministru Educaţiei de la acea vreme – Daniel Funeriu.
Sesizarea vine ca urmare a faptului că universitatea suceveană ar putea fi privată, în exerciţiul bugetar 2014-2020, de fondurile europene destinate infrastructurii de cercetare, tocmai din cauza faptului că a fost trimisă de această clasificare la coada clasamentului universităţilor româneşti.
Rectorul USV, Valentin Popa, a declarat că „ar fi bine să fie informată şi Comisia Europeană despre această clasificare. Probabil Comisia nu cunoaşte că oficialii români au recunoscut că nu există un raport al unui organism internaţional, că această clasificare este făcută, în lipsa acestui raport, doar din pixul domnului Funeriu. Vom informa despre lacunele acestei clasificări, care se finalizează în anul 2015, dar care se perpetuează încă şase ani. Vom face cât de curând această informare”.
Cu toate că efectul ordinului emis de Daniel Funeriu încetează de drept la 9 septembrie 2015, moment când se împlinesc patru ani de la publicarea în Monitorul Oficial, acesta poate avea repercusiuni până în 2020 dacă din ghidul solicitantului nu se exclud criteriile care interzic universităţilor din categoria A (între care se numără şi USV), potrivit clasificării lui Daniel Funeriu, să depună proiecte pentru cercetare şi dezvoltare.
„Ghidul solicitantului a fost în consultare publică, iar în momentul de faţă este într-o analiză finală. Nu ştim când anume va apărea varianta finală a ghidului. În schimb, am primit un răspuns la adresa noastră oficială adresată Ministerului Educaţiei, prin care ei ne transmit că aşa au negociat cu cei de la Comisia Europeană. Am sentimentul unui deja-vu pentru că aşa ni s-a spus şi la clasificare, că există un raport al Agenţiei Internaţionale, iar apoi nu s-a mai găsit acel raport. Cum s-a ajuns ca în această negociere să fie introdusă clasificarea pentru care nu se găseşte raportul internaţional este un mister. Totodată, am aflat că varianta iniţială a ghidului a fost modificată şi cu greu au fost acceptate şi universităţile din categoria B, pentru accesarea fondurilor pentru investiţii în cercetare”, a mai explicat prof. univ. dr. ing. Valentin Popa.