Comunitatea romilor din Dolhasca a serbat ieri un dublu eveniment: Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită acum pentru că 8 aprilie a fost în acest an în săptămâna dinaintea Paştelui creştin-ortodox, şi ”Joia Verde”, ziua în care romii din această localitate sărbătoresc Paştele. Evenimentului i s-a dat în acest an o mai mare amploare, prin prezenţa liderilor judeţeni şi naţionali ai Partidei Romilor Pro Europa, a prefectului şi a subprefectului de Suceava, Constantin Harasim şi Atanasă Nistor, a primarului şi a viceprimarului de Dolhasca, Maria Cojocaru şi Decebal Isachi, a reprezentanţilor primăriilor din localităţile în care sunt comunităţi mari de romi. La iniţiativa preşedintelui Partidei Romilor din Suceava, Virgil Pohoaţă, reprezentanţilor Prefecturii, ai primăriilor menţionate, ai Poliţiei, ai Jandarmilor şi ai Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, şi secretarului general al Partidei Romilor, Cătălin Manea, li s-au înmânat plachete dedicate sărbătorii etniei romilor din România, iar cadrelor didactice de etnie romă - ”elita romilor suceveni”, după cum a spus liderul lor, care predau la şcoala din Gulia, li s-au oferit buchete de flori.
Alina Stan, consilierul prefectului de Suceava pentru problemele romilor, ne-a declarat că la sărbătoare au fost invitate delegaţii din toate localităţile judeţului unde sunt comunităţi mari de romi: Pătrăuţi, Rădăuţi, Dorneşti, Voitinel, Ciprian Porumbescu, Vereşti, Comăneşti şi Mitocu Dragomirnei. Ea le-a vorbit romilor prezenţi despre semnificaţia zilei de 8 aprilie 1971, când la primul Congres Mondial al Romilor, ce a avut loc la Londra, s-a adoptat simbolul comunităţii romilor - roata cu spiţe, cântecul “Gelem, gelem” a devenit imnul internaţional al acesteia şi s-a adoptat steagul internaţional al romilor: jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite, iar jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului se află o roată roşie, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu aria de origine – India.
Dansuri ţigăneşti şi muzică lăutărească în crâng, la Gulia
De asemenea, Alina Stan a explicat şi de ce romii din Dolhasca sărbătoresc Paştele în prima zi de joi după Paştele creştin-ortodox: ”În trecut, la Dolhasca erau foarte mulţi muzicanţi, care la Paşti erau chemaţi să cânte la baluri şi hore. Aşa au ajuns ca acasă, cu familia şi prietenii, cu mâncare tradiţională să sărbătorească abia joi”.
În luările de cuvânt oficiale, primarul de Dolhasca, Maria Cojocaru, a vorbit despre rezultatele şcolare bune la olimpiade ale unor elevi romi şi de faptul că o treime dintre cadrele didactice de la şcoala din Gulia aparţin acestei etnii. Prefectul Harasim a menţionat buna colaborare cu liderii comunităţii şi susţinerea pe care o va acorda instituţia pe care o reprezintă, în continuare, romilor. El i-a felicitat pe aceştia ”pentru integrare” şi pentru că sunt ”o minoritate care are în suflet muzica şi frumosul”.
Liderul romilor din Dolhasca, Leonard Constantin, a mulţumit oficialităţilor că au venit la sărbătoarea lor şi i-a invitat pe conaţionalii săi să se bucure de dubla sărbătoare.
Petrecerea a fost organizată pe două secţiuni. Prima a avut loc pe scenă, în crângul de la Gulia, unde a cântat taraful Liviu de la Botoşani, cu suceveanul Luigi Creţu la ţambal, şi a dansat dansuri ţigăneşti trupa de balet a Ansamblului „Ciprian Porumbescu”. Dansatorii îmbrăcaţi în costume tradiţionale au fost îndelung şi cu entuziasm aplaudaţi de romii din crâng, toţi în haine de sărbătoare. În a doua parte s-a desfăşurat Balul romilor, într-o sală din Gulia. Acasă fiecare a pregătit mâncăruri tradiţionale de Paşte - miel la proţap, carne prăjită, pască, ouă roşii şi cozonac. În localitatea Gulia - Dolhasca trăiesc 1.400 de romi. În judeţ, la recensământul din 2011 au declarat că aparţin acestei etnii 12.800 de persoane, dar, potrivit Alinei Stan, numărul real al acestora depăşeşte 20.000.