După ani de zile de coşmar trăiţi în casa bunicii materne, cinci fraţi, cu vârste cuprinse între 8 şi 16 ani, împreună cu mama lor, au şansa la o viaţă normală. Primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, i-a dat Elenei Chelaru, mama celor cinci minori, 10 ari de pământ, unde să-şi ridice o casă cu două camere. Viorel Cucu a declarat că imediat ce vor fi demarate lucrările de construcţie la casă va propune în Consiliul Local o hotărâre prin care terenul va fi intabulat pe numele mamei copiilor. Ca să îşi ridice două camere în care să se mute cu minorii, Elena Chelaru are nevoie de sprijinul nostru, al tuturor, pentru că femeia îşi creşte singură, cu mari sacrificii, cei cinci copii, după divorţul de soţul ei, în urmă cu nouă ani.
Daţi afară de bunica maternă
De ani de zile minorii trăiesc zi de zi cu spaima că în orice moment pot fi alungaţi în stradă, să doarmă sub cerul liber sau să fie luaţi de lângă mamă şi daţi în îngrijire statului. Este greu de crezut că o bătrână în vârstă de 75 de ani, din Adâncata, Casandra Ursaciuc, bunica maternă a celor cinci frăţiori, este în stare să adune în suflet atâta ură, înverșunare, răutate, încât să-şi înjure toată ziua fiica şi nepoţii, să îi blesteme, să îi ameninţe cu evacuarea, pentru că, a spus ea, „vreau să vină străini aici, nu să stau cu copiii mei. Nu vreau să mai stau cu ei. Să plece”. Autorităţile locale au intervenit de mai multe ori în acest conflict, dar nu au găsit o soluţie prin care să atenueze neînţelegerile dintre mamă şi fiică, la mijloc fiind prinşi, fără voia lor, şi cei cinci minori. De aceea, primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, i-a oferit mamei copiilor o bucată de pământ, pentru a construi o locuinţă pentru copii.
„Ameninţări şi frica permanentă că o să ajung în stradă”
Când Elena Chelaru (Nuţa), acum în vârstă de 45 de ani, a terminat clasa a II-a, mama ei a dat-o la stat, fata stând într-un centru de plasament din Gura Humorului până a terminat clasa a X-a. A lucrat, apoi, 21 de ani la Star Mod. Nu vrea ca şi copiii ei să ajungă printre străini, să fie crescuţi de stat. „Mama, care cu siguranţă are nevoie de o evaluare psihiatrică, după cum se comportă cu toată lumea, a obţinut în instanţă câştig de cauză şi urmează să fim evacuaţi. Mă tem că cineva are interes să câştige locul de sub casă şi îi bagă mamei tot felul de prostii în cap”, ne-a povestit cu lacrimi în ochi mama celor cinci minori.
„După atâtea ameninţări şi frica permanentă că o să ajung în stradă şi spaima că mi se vor lua copiii, am ajuns să cred că dacă mi-ar da o palmă de pământ, mi-aş face separat o cămăruţă pentru copii şi nu aş mai sta în casa mamei”, ne-a povestit Nuţa, aşa cum îi spun oamenii în comună, la sfârşitul anului trecut. Acum este bucuroasă că primăria o ajută cu locul de casă. Nu este însă suficient.
Campanie de strângere de fonduri
Suceveanul Vasile Cristian Bolohan, care a plecat de mai mulţi ani peste hotare să-şi facă un rost în viaţă, nu a uitat de unde a plecat, nu a uitat că au fost vremuri când i-a fost greu, când a dus dorul unei îmbrăţişări, când nu a avut ce pune pe masă.
Astăzi este un om realizat, care munceşte pentru familia lui, încercând să le ofere soţiei şi copilului său tot ce-i mai bun, dar nu uită să împartă şi cu cei necăjiţi. Aşa a ajuns să-i cunoască pe fraţii din Adâncata, pe care i-a scos pentru prima dată în oraş, în parc, la cumpărături, le-a dăruit tot ce şi-au dorit, dar, mai mult, le-a făcut o promisiune, că îi va sprijini în continuare, pentru că el crede în ei, în inocenţa lor, crede în devotamentul mamei faţă de copiii ei. Vasile Cristian Bolohan este cel care vrea să iniţieze şi să suţină o campanie de strângere de fonduri pentru construirea casei în care să locuiască cei cinci copii necăjiţi din Adâncata. Ieri după-amiază, Vasile Cristian Bolohan a pus „prima cărămidă” la construirea casei familiei nevoiaşe din Adâncata. A trimis 2.200 de lei, bani cu care să se cumpere primele materiale de construcţii. Mai mult, prin exemplul personal, vrea să dovedească, dacă mai era nevoie, că el crede în realizarea acestui proiect şi că vrea, împreună cu prieteni şi oameni sufletişti, să le dea o speranţă celor cinci fraţi crescuţi doar de mamă.
Cei care vor să facă o faptă bună şi să ajute această familie să-şi ridice o căsuţă pot să depună orice sumă de bani în contul în lei deschis la Banca Transilvania, cont curent RO36BTRLRONCRT0270622801, sau pot să sune la numărul de telefon 0748 875 322, la care răspunde Elena Chelaru, mama copiilor. Un mare ajutor ar putea veni şi din partea firmelor de construcţii, care ar putea să o ajute pe femeie cu materiale necesare ridicării casei.