De mâine, gunoiul produs de peste 90.000 de suceveni, dar şi de mii de firme riscă să rămână pe străzi, care, în câteva zile, ar fi „sufocate” de munţi de deşeuri, dar şi de mirosuri insuportabile, de la descompunerea acestora.
Începând din această noapte, Suceava nu are nici un operator de salubrizare menajeră, contractul cu Rosal expirând astăzi, iar desemnarea temporară a unui nou operator este blocată, ca urmare a manevrelor legale iniţiate de actualul operator, care îşi dorea prelungirea contractului încheiat în 2007.
O licitaţie care să schimbe „faţa” Sucevei, dar şi una intermediară
În această situaţie de impas s-a ajuns ca urmare a dorinţei municipalităţii sucevene de a organiza o nouă licitaţie, la care să obţină nu doar tarife mai bune pentru serviciile de salubrizare menajeră, ci şi facilităţi suplimentare pentru suceveni, care să îmbunătăţească imaginea oraşului – 145 de puncte subterane de colectare a deşeurilor, peste 10.000 de pubele de gunoi gratuite pentru sucevenii care locuiesc la casă, locuri de joacă pentru copii de minim 500 de mp amenajate anual.
Deşi documentaţia de organizare a noii licitaţii este depusă deja de ceva vreme, în sistemul naţional de licitaţii electronice, data la care va avea loc aceasta nu este încă stabilită de cei care administrează acest sistem, iar până la desemnarea unui câştigător va mai trece oricum destul de mult timp.
Aşa s-a ajuns ca municipalitatea să organizeze o licitaţie de atribuire directă, pe baza unor selecţii de oferte şi a negocierii directe, pentru a desemna un operator temporar de salubrizare menajeră.
Din cele trei oferte depuse, cea mai bună s-a dovedit a fi cea a asocierii de firme Diasil Service – Florconstruct, care a făcut dovada deţinerii unui număr mai mare de utilaje decât valorile minime solicitate, dar şi a unui număr dublu de containere decât cel solicitat (3.634 faţă de 1.625).
O decizie discutabilă
Numai că, la scurt timp după finalizarea licitaţiei de atribuire directă, Primăria Suceava a fost anunţată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor că trebuie să suspende procedura de atribuire temporară a contractului de salubrizare, ca urmare a solicitării venite din partea actualului operator, Rosal.
Decizia CNSC, care poate fi contestată în cinci zile de la comunicarea acesteia, nu spune ce se întâmplă în această perioadă cu gunoiul produs în oraşul municipiu de judeţ – aproximativ 300 de metri cubi zilnic.
„În afară de suspendarea procedurilor licitaţiei de atribuire temporară, decizia CNSC nu ne spune nimic. Nu există o motivare a acestei suspendări, nu spune dacă trebuie să prelungim contractul cu actualul operator sau ce să facem pentru a nu lăsa oraşul fără un operator de salubrizare menajeră. Ori noi suntem într-o situaţie de forţă majoră, trebuie să decidem clar ce este de făcut. Oricum, vom contesta decizia CNSC”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, care spune că o şedinţă „de îndată” a Consiliului Local pe această temă ar putea fi convocată în oricare din aceste zile.
Cine ridică gunoiul produs de suceveni şi unde îl duce?
Dincolo de „luptele” purtate pe mai multe fronturi de firmele de salubrizare, pentru gestionarea cantităţilor imense de gunoi produse în Suceava, care reprezintă o miză de aproximativ 20 de milioane de euro (pentru cei 12 ani din contractul ce urmează a fi licitat), principala problemă rămâne cea a sucevenilor care riscă să ajungă ca în faimosul oraş italian Napoli, ale cărui străzi au fost sufocate de gunoaie pentru o lungă perioadă de timp.
În urmă cu câteva zile, cei de la Rosal anunţau că imediat ce le expiră contractul, de vineri noapte, vor lua toate containerele de gunoi din oraş ( aproape 1.650 de containere proprii) şi vor înceta orice activitate.
„Din inerţie, ar trebui ca tot ei să presteze această activitate, până ne lămurim cu decizia CNSC şi efectele pe care le produce aceasta. La nevoie, dacă aşa ne vor impune instanţele, vom prelungi contractul cu Rosal. Dar deocamdată nu putem încheia nici un fel de contract”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.
Numai că Rosal are la rândul său o mare problemă – nu are unde depozita gunoiul produs zilnic de suceveni. Până acum, acesta era ridicat din oraş şi depozitat pe un teren administrat de Diasil, dar acum nu mai există nici un contract între cele două firme de salubrizare.
De cealaltă parte, firmele care au câştigat licitaţia temporară , care a avut loc miercuri, spun că se vor apuca de treabă chiar şi fără contract, pentru a nu lăsa oraşul îngropat în gunoaie.
„Noi am câştigat licitaţia legal, decizia CNSC a venit după finalizarea acesteia. Oricum acea decizie este contestabilă şi nu lămureşte cu nimic situaţia actuală. Fără un operator de salubrizare străzile ar fi pline cu mormane de gunoi, care vor creşte de la o zi la alta. Rosal nu are unde duce gunoiul. De aceea vom aduce containerele proprii şi vom începe ridicarea gunoiului, chiar de nu avem un contract semnat cu municipalitatea, până la lămurirea acestei situaţii absurde, pentru a evita transformarea oraşului într-un depozit de deşeuri”, au declarat reprezentanţii asocierii de firme Florconstruct SRL şi Diasil Service, Vasile Florea şi Anton Curelariu.
Dacă se va întâmpla aşa, de sâmbătă, gunoiul menajer din Suceava ar urma să fie ridicat de doi operatori de salubrizare, chiar de municipalitatea nu are contract cu nici unul. Sau, în varianta cea mai sumbră, nedorită de nimeni, va rămâne acolo unde va fi aruncat de suceveni, până când se va lămuri această situaţie complicată şi totodată inedită.
(17 apr 2015, 11:14:46