Serviciul de transport şi distribuţie a energiei termice către un număr de peste 20.000 de consumatori casnici din municipiul Suceava este scos astăzi la licitaţie, pentru o perioadă de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 10 ani.
Deşi mai multe companii s-au arătat interesate să preia acest serviciu public, pentru ca licitaţia să poată fi adjudecată este necesar să fie depuse minim trei oferte eligibile.
Printre cei care şi-au anunţat deja intenţia de a prelua serviciul de termoficare al Sucevei se numără şi actualul operator, Termica SA, care este în insolvenţă şi chiar la un pas de faliment, dacă aşa va decide judecătorul sindic, luna aceasta sau cel târziu în luna mai.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că a fost informat de conducerea Termica de două decizii luate de Adunarea Creditorilor.
Pe de o parte, Adunarea Creditorilor de la Termica cere revocarea Hotărârii de Consiliu Local prin care s-a decis reluarea licitaţiei de termoficare, dar, în acelaşi timp, a decis ca Termica să participe la licitaţia de transport şi distribuţie a energiei termice.
„Nimeni nu le interzice asta, au participat şi data trecută, dar comisia de licitaţie va decide dacă oferta lor este sau nu eligibilă”, a spus Lungu.
Varianta de rezervă a Primăriei Suceava
În acelaşi timp cu organizarea licitaţiei de încredinţare a termoficării Sucevei unui operator privat, municipalitatea şi-a pregătit şi un plan de rezervă.
Astfel, Primăria Suceava a înregistrat la Registrul Comerţului societatea Transagent SRL Suceava, înfiinţată prin decizia Consiliului Local.
„Deja am deschis cont bancar pentru această societate, acum aşteptăm să vedem ce se întâmplă la licitaţia de joi şi în funcţie de asta vom avea discuţii consultative cu consilierii locali, să vedem ce facem mai departe. Ar fi necesar să solicităm la ANRSC o licenţă temporară de funcţionare pentru a putea participa la etapa a II-a de licitaţie”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.
Etapa a II-a are loc în condiţiile în care la prima etapă nu s-au depus trei oferte eligibile. Dacă nici la aceasta nu sunt îndeplinite condiţiile legale, se ajunge la cea de-a III-a etapă, a negocierii directe, la care participă toate firmele care au depus oferte eligibile în oricare din cele două etape anterioare.
(16 apr 2015, 11:28:13