Dorinţa multor locuitori ai cartierului sucevean Burdujeni Sat de a fi racordaţi la reţeaua de gaz metan ar putea fi îndeplinită, ca urmare a reluării unui proiect mai vechi al conducerii municipalităţii sucevene, blocat din cauza unor prevederi legislative care se băteau cap în cap.
„O problemă reluată în discuţia cu E.ON este cea de alimentare cu gaz metan a cartierului Burdujeni Sat. Legea s-a modificat, nu mai suntem obligaţi să dăm în patrimoniul operatorului privat investiţia realizată, ci doar în folosinţă gratuită”, a anunţat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Racordarea acestui cartier la reţeaua de gaz metan a fost una dintre priorităţile edilului sucevean încă din primul an de mandat, când s-au şi găsit fondurile necesare realizării investiţiei, numai că totul s-a blocat din cauza unei prevederi legislative aberante, care interzicea administraţiilor locale să facă investiţii pe care să le cedeze apoi companiilor private, cum este E.ON, deşi tot legea impunea ca în cazul realizării unor astfel de reţele, acestea să treacă gratuit în patrimoniul operatorului acelui serviciu.
Reluarea acestui proiect necesită nu doar ca Primăria Suceava să aloce fondurile necesare.
„Trebuie luat de la început acest proiect, pentru că jumătate din investiţie era suportată de E.ON, adică staţia de presiune redusă, care trebuia montată lângă sediul de primărie din Burdujeni şi costa aproximativ un milion de euro. Ei sunt de acord în principiu, dar trebuie să reia discuţiile, să aibă aprobare în lista de investiţii”, a precizat edilul sucevean.
Mai mult, noul proiect va avea o altă amploare, pentru că va include şi cel mai nou cartier de locuinţe individuale al Sucevei, cartierul Dealul Mănăstirii, unde municipalitatea a pus la dispoziţia tinerilor terenuri pentru construirea a aproximativ 300 de case. Cei de la E.ON s-au arătat interesaţi să extindă reţeaua de gaz în acest cartier, unde consumatorii sunt grupaţi la un loc şi investiţia care se face are o mai mare eficienţă decât în alte zone.