Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 apr 2015 - Anul XX, nr. 86 (5898)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Interese ascunse

Fabrica de Bere Solca, ba uitată, ba adorată de autorităţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Distrusă de nepăsare şi uitare, Fabrica de Bere Solca a revenit brusc în actualitate acum câţiva ani, după ce afaceristul Arcadie Plămadă a încercat să schimbe linia tehnologică de îmbuteliere cu una performantă. În acel moment s-au trezit din adormire şi autorităţile statului, care şi-au adus aminte ca prin farmec despre faptul că acea clădire este catalogată drept monument istoric.

Se întâmpla în iunie 2010, când lucrările care se derulau la Solca au fost semnalate poliţiei şi celor de la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava. Ce a urmat a fost o adevărată demonstraţie de forţă.

Orice lucrare a fost sistată, iar plângerile penale care au urmat au fost trimise spre soluţionare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi. Pe 21 noiembrie 2011, procurorii l-au trimis în judecată pe Arcadie Plămadă pentru distrugere parţială şi degradare a unui monument istoric, efectuarea de săpături neautorizate în zona de protecţie a monumentului istoric, precum şi executarea fără autorizaţia prevăzută de lege a lucrărilor de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie executate la construcţii reprezentând monumente istorice.

Procesul s-a finalizat zilele trecute, după mai bine de trei ani, iar Arcadie Plămadă a fost achitat de toate instanţele de judecată.

 

Ce nu s-a spus în toată această perioadă

În urmă cu 5 ani, Arcadie Plămadă a fost zugrăvit drept groparul fabricii de bere, omul care a cumpărat un imobil monument istoric doar pentru a-l distruge. Au fost şi lucruri despre care nu s-a suflat o vorbă, dar despre care magistraţii fac referire în motivarea soluţiei de achitare a lui Arcadie Plămadă.

Fabrica de Bere de la Solca a fost monument istoric doar când s-a dorit, pentru că în rest nimănui nu i-a păsat în mod real de acest aspect.

Relevant în acest sens este şi faptul că Primăria Solca, unul dintre cei mai vehemenţi „agresori” din dosar, nu avea nici o evidenţă despre situaţia acestui imobil.

„Primăria oraşului Solca nu a avut până în momentul naşterii litigiului vreo evidenţă din care să rezulte că imobilul este monument istoric, atâta vreme cât a perceput de la fabrică taxe şi impozite, deşi Legea 422/2001 scuteşte monumentele istorice de la plata impozitelor pe terenuri şi clădiri”, se arată în motivarea de la Curtea de Apel Suceava. 

Nici proprietarul anterior lui Arcadie Plămadă nu a menţionat că Fabrica de Bere Solca ar fi monument istoric.

În acest sens este amintit un document din 2006, prin care a fost intabulat dreptul de ipotecă cu interdicţia de înstrăinare şi grevare în favoarea BCR Rădăuţi pentru un contract în valoare de 260.000 de euro. În cartea funciară legată de acest împrumut nu sunt specificate alte menţiuni, „inclusiv aceea de notificare a noului proprietar cu privire la calitatea de monument istoric a imobilelor în litigiu”.

În plus, un raport depus la dosar de Costel Tătăranu, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Suceava din august 2010, arată că nu s-a intervenit la monumentul istoric.

„S-a constatat că la Fabrica de Bere Solca, la partea de clădire nouă, iar nu la cea veche ce datează din 1890 la care nu s-a intervenit, a fost executată o lucrare pentru evacuarea utilajului vechi”, se mai menţionează în motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava.

 

Arcadie Plămadă intenţionează să ceară despăgubiri de la Primăria Solca

Blocarea oricărei activităţi timp de 5 ani a dus la o gaură importantă în bugetul afaceristului Arcadie Plămadă. Acesta a precizat că în vara lui 2010 tocmai achiziţionase o linie de îmbuteliere, import Germania, în valoare de aproape un milion de euro.

„Acea linie a fost adusă la Solca şi depozitată în curte, iar o parte din piese au fost descompletate, în timp ce altele au fost afectate de intemperii. În acest moment se mai pot utiliza doar o serie de componente ale acestei linii de îmbuteliere”, a explicat Arcadie Plămadă. 

Mai mult, cu câteva luni înainte ca totul să fie sistat la Solca, fabrica a fost repornită, iar o firmă din Piatra Neamţ care plătea 50.000 de lei lunar îşi derula activitatea în locaţia respectivă.

„Pagubele sunt imense, nu m-am decis dacă îi voi acţiona în judecată, dar cred că Primăria Solca va fi vizată şi voi cere despăgubiri. Voi stabili exact care este situaţia actuală, inclusiv cea de patrimoniu, iar apoi voi încerca să discut cu un investitor din străinătate cu intenţia de a reporni activitatea, inclusiv prin diversificarea ei, pe apă, apă minerală şi sucuri naturale”, a arătat Arcadie Plămadă.

În ceea ce priveşte reţetele de bere tradiţionale, toate acestea sunt în proprietatea omului de afaceri. În plus, Arcadie Plămadă deţine şi 6 licenţe pentru diferite tipuri de bere, iar dacă fabrica va fi repornită vor fi scoase pe piaţă.

 

Scurt istoric al Fabricii de Bere Solca

Fabrica de Bere Solca este una dintre cele mai vechi din ţară, actul de naştere fiind datat 1810, în perioada în care acest teritoriu se afla sub dominaţie austriacă. Fabrica a fost dată în administrarea Fondului Bisericesc Religionar al Bucovinei, care a arendat-o diferitor comercianţi de-a lungul timpului. Până în preajma Primului Război Mondial, producţia fabricii a crescut constant, atingând un milion de litri în 1915. În perioada interbelică, activitatea a revenit la normal, producţia anuală fiind de circa 300.000 de litri. Fabrica şi-a întrerupt activitatea imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, iar în 1952 a fost naţionalizată şi denumită Fabrica de Bere „Constantin Dobrogeanu Gherea”. La 1 decembrie 1952, trece în administrația Fabricii de Spirt Rădăuți, devenind astfel o secție de producție a acesteia. Au loc procese de modernizare a fabricii, în trei etape (1954, 1965 și 1966), cu rezultat în creșterea producției de bere de la 300 mii litri/an la 4 milioane litri/an. Cu toate acestea, cererea depășește cu mult producția, care era destinată în mare parte exportului. În 1973 se construiește un nou sediu administrativ, iar în 1983 se înființează un mic muzeu al berii. În 1984 fabrica beneficiază de o instalație de îmbuteliere a sticlelor cu o capacitate între 8.000-9.000 de sticle pe oră. Ulterior, după 1990 începe declinul, cu rezultate dezastruoase nu doar asupra Fabricii de Bere, ci şi pentru tot oraşul Solca.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fabrica de Bere Solca, ba uitată, ba adorată de autorităţi.
 Vizualizări articol: 8120 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 11 voturi
Fabrica de Bere Solca, ba uitată, ba adorată de autorităţi4.6511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Plăcintă cu spanac ca la Muntele Athos Rețeta ce urmează mi-a fost „dăruită” de unul dintre cei mai cunoscuți monahi de pe Muntele Athos din zilele noastre. Nu, nu este unul dintre acei schimnici duhovnici, căutați de toată lumea pentru vorbele-i înțelepte. Părintele... Citeşte