La Mănăstirea Humoruluia avut loc duminică, 12 aprilie, în prima zi de Paşte, a VII-a ediţie a Concursului zonal de ciocnit ouă. În prima parte a concursului, un juriu format din trei „ouari” cu experienţă a verificat ouăle de concurs ale celor 16 concurenţi, femei şi bărbaţi, tineri, dar şi vârstnici din Mănăstirea Humorului, Gura Humorului şi Voroneţ.
Constantin Moldovan, primarul comunei Mănăstirea Humorului, ne-a spus: „La noi există această denumire de ouari. Ouarii sunt acei oameni care se pricep foarte bine la a găsi cele mai bune ouă pentru concurs. Prin lovirea lor de dinţi ei spun în proporţie de 99% care ou se va sparge şi care rămâne întreg. Înainte de sărbătorile de Paşti găinile erau chinuite, ţinute în pod, la întuneric, hrănite cu calciu, cu var, cu praf de cretă şi cu tot felul de chestii. Este o ambiţie foarte mare să fii câştigătorul concursului de ciocnit ouă, atât al celui oficial care se desfăşoară aici, dar şi al celor neoficiale care se desfăşoară în cele trei zile de Paşte pe străzile comunei. Cine câştigă acest concurs are o aură de învingător, este ouarul numărul 1 al satului. Este un lucru simpatic şi avem oameni foarte pasionaţi în acest sens”.
Toate ouăle înscrise în concurs au fost verificate foarte atent de membrii juriului
Preşedintele juriului, Constantin Macovei, ne-a declarat: „Fiecare concurent participă cu două ouă, unul cu care ciocneşte şi o rezervă pentru că este posibil să se spargă ouăle ambilor concurenţi şi se ciocneşte din nou. Am verificat dacă ouăle sunt de găină, dacă sunt proaspete şi dacă sunt ouă corecte pentru concurs. O altă condiţie pentru a participa la concurs este de a purta costumul popular. Noi am fost nevoiţi să verificăm şi autenticitatea acestora.” De când este concursul la Căminul Cultural, juriul este format din experţii Constantin Macovei, Gavril Jucan şi Gheorghe Croitoru.
După ce fiecare ou pentru concurs a fost validat de semnătura preşedintelui juriului, a urmat tragerea la sorţi pentru prima etapă, concursul fiind desfăşurat în sistem turneu.
Pe toată perioada verificării ouălor atmosfera a fost întreţinută cu epigrame, glume şi poezii din „producţia proprie” de către „cel mai mare poet dintre primari”, Constantin Moldovan, edilul comunei Mănăstirea Humorului.
Tragerea la sorţi, norocul şi oul ales fac parte din reţeta succesului
Odată startul dat, concurenţii au fost avertizaţi să nu ciocnească decât ouă semnate de juriu şi să nu umble la „recuzită”, mulţi dintre ei având ouă „preparate” ascunse în sân.
Petru Hojbotă este decanul de vârstă al acestui concurs. Ne-a spus că nu este un concurs greu. „Este un concurs la nimereală, la care trebuie să ai ouă foarte bune. Nu poţi trişa cu ouă de curcă sau de pichire pentru că juriul le cunoaşte şi te descalifică. Trebuie să fie ouă proaspete, pe care le testăm la dinte. Am câştigat până acum doar iepure şi găină (n.r. – premiile pentru locurile II şi III)”, ne-a spus octogenarul Petru Hojbotă, unul dintre ouarii cu cea mai mare experienţă din comună.
„Avem şi doamne în concurs, dar nu ne este frică, chiar dacă doamnele au ieşit pe primul loc în ediţiile anterioare. Depinde de cât de bine are oul pregătit şi de modul în care ştie să ciocnească. Uneori este un avantaj să ciocneşti, alteori poţi avea avantaj dacă ţii oul care urmează a fi ciocnit. Aici chiar dacă ai câştigat o ediţie, la următoarea poţi să fii descalificat din prima rundă, totul depinde de ou”, ne-a spus Mihai Hojbotă, unul dintre participanţii la ultimele cinci ediţii.
Doar ouă proaspete sunt acceptate în concurs
Pentru a fi siguri că se folosesc ouă proaspete, conform regulamentului, câştigătorii sunt obligaţi să mănânce oul cu care au învins, astfel juriul şi ceilalţi concurenţi având convingerea că a fost „ou curat”. Pentru că tragerea la sorţi a pus faţă în faţă câştigători din ediţiile anterioare, o parte dintre favoriţi au fost eliminaţi încă din primul tur, iar câştigătorii ediţiilor 2014 şi 2013 s-au întâlnit în turul doi.
„Este un concurs cu juriu, cu premii, cu spectatori, cu lacrimi, fie că e vorba despre învingători sau învinşi. Este un concurs zonal cu concurenţi din Mănăstirea Humorului, Gura Humorului şi Voroneţ. De la an la an concursul este din ce în ce mai cunoscut, sunt tot mai mulţi spectatori şi turişti care doresc să vadă această competiţie, este un alt mod de a petrece Paştele în Bucovina”, a concluzionat primarul Constantin Moldovan.
Un miel, un iepure şi o găină, premiile asigurate de organizatori
În semifinala pentru locurile 3-4 s-au întâlnit Ion Ghenghea, din Mănăstirea Humorului, cu Stela Petriuc, din Gura Humorului. Câştigătorul de acum doi ani, Ion Ghenghea, s-a mulţumit în acest an cu o găină, pe care urmează să o îngrijească şi să o crească în cele mai bune condiţii, cu grăunţe, var ras, pastile de calciu, pentru ca aceasta să producă ouă forte tari cu care să câştige concursul de anul viitor, aşa cum a primit „instrucţiuni de utilizare a găinii” din partea organizatorilor care au asigurat premiile.
Finala a fost disputată între doi localnici, Viorel Hojbotă şi Ionuţ Micuţari, care au venit cu ouă „atent selecţionate”, de la găini „nestresate, crescute în bătătură, cu boabe naturale”. Câştigătorul premiului II, Viorel Hojbotă, a fost întrebat dacă crede în iepuraş, iar răspunsul a venit prompt: cred în iepuroaică. Organizatorii i-au oferit un „iepuraş cu morcov” pe care să-l ducă la iepuroaică pentru a avea prosperitate în familie. Câştigătorul premiului I, Ionuţ Micuţari, un tânăr din Mănăstirea Humorului, a spus că ouăle câştigătoare le are de la Păltinoasa şi au fost alese personal pentru acest concurs.
„Am câştigat un mieluţ pe care îl voi ţine în gospodărie ceva timp. Nu am oi, aşa că voi fi nevoit să-l sacrific, cu toate că mi-ar fi plăcut să îl păstrez. Concursul nu a fost greu, am avut pur şi simplu noroc. Nu am mai participat, a fost pentru prima oară şi nu mă aşteptam să câştig”, ne-a spus Ionuţ Micuţari.
După concursul de ciocnit ouă a urmat un spectacol folcloric susţinut de formaţiile Căminului Cultural şi cu participarea a doi îndrăgiţi interpreţi din Mănăstirea Humorului, Florentina Moldovan şi Dănuţ Onoiu.