Nu mai puţin de 200 de pompieri au intervenit, în interval de cinci zile, pentru a stinge 31 de incendii de vegetaţie uscată, izbucnite pe raza judeţului Suceava. S-a întâmplat în intervalul 10-14 aprilie, încălzirea vremii readucând în actualitate vechea problemă a incendierii miriştilor. Numărul de incendii din acest interval a fost atât de mare şi în condiţiile în care vântul a suflat cu putere.
Plutonierul adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, a declarat că pentru ca cele 31incendii să nu fie scăpate de sub control s-a intervenit cu 40 de autospeciale cu apă şi cu 200 de pompieri militari.
„Deşi vântul a suflat cu putere în aceste zile, cetăţenii au efectuat arderea miriştilor, resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate, punând în pericol gospodării şi anexe, fonduri forestier şi chiar vieţi omeneşti”, a declarat reprezentantul ISU, care a mai precizat că în urma incendiilor au ars vegetaţia uscată şi arbuşti de pe o suprafaţă totală de aproximativ 55 de hectare.
Terenurile incendiate au fost de pe raza localităţilor Suceava, Fălticeni, Huşi (comuna Preuteşti), Arbore, Lipoveni - Mitocu Dragomirnei, Rădăşeni, Vâlcele (comuna Stroieşti), Liteni, Leucuşeşti (comuna Preuteşti), Gura Humorului, Vama, Pădureni (oraş Siret), Vicovu de Sus, Cojocăreni (comuna Zamostea), Siret, Vatra Dornei, Ruşi (comuna Forăşti), Cacica, Hârtop, Marginea, Bălcăuţi şi Moara. Cel mai întins dintre incendii a fost cel de la Moara, pe aproximativ 10 hectare.
Prefectul de Suceava a cerutimplicare din partea primarilor şiamenzi pentru incendiatori
Având în vedere creşterea îngrijorătoare a incendiilor de acest gen, Prefectura Suceava a organizat ieri o şedinţă operativă, la care au participat reprezentanţi ai pompierilor, poliţiştilor, jandarmilor şi Gărzii de Mediu Suceava.
Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a transmis un apel către autorităţile locale.
“Tragem un semnal de alarmă primarilor care trebuie să ia măsuri pentru stoparea acestui fenomen. Un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic. Inspectoratul pentru Situații de Urgență <Bucovina> al județului Suceava, Comisariatul Județean Suceava al Gărzii de Mediu, Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava și Inspectoratul Județean de Poliție Suceava vor lua măsuri pentru sancționarea celor care nu respectă normele specifice de apărare împotriva incendiilor atunci când se utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor”.
În ultimii ani, foarte puţini dintre cei care au provocat incendii mari din cauză că au dat foc la vegetaţia uscată, pentru curăţenia de primăvară, au fost depistaţi şi amendaţi.
Conform legii, amenzile pentru cei care provoacă incendii de acest gen sunt de la 3.000 la 6.000 lei, pentru persoanele fizice, respectiv de la 25.000 la 50.000 de lei, pentru persoane juridice.