După ce acum câteva zile vă prezentam în cotidianul nostru un amplu reportaj despre singurul teatru profesionist din municipiul Suceava, în perioada anilor 1984-1989, când oraşul avea propria trupă de actori profesionişti, din care făceau parte atunci actorii Adrian Păduraru, Carmen Tănase ori Radu Duda (ajuns între timp Principele României), primarul Ion Lungu a anunţat că „suntem foarte aproape să avem din nou teatru adevărat la Suceava”. Declaraţia a fost făcută joi, pe scena Casei de Cultură, în cadrul Festivalului de Teatru pentru Copii şi Tineret, ajuns în acest an la a IX-a ediţie.
„Sper ca în vara acestui an să finalizăm lucrările la Centrul Cultural Bucovina (n.r. - fostul cinematograf Modern). Vreau să vă spun că un etaj din cele patru ale clădirii va fi destinat teatrului. Acolo sunt prevăzute săli corespunzătoare pentru repetiţii, pentru recuzită, iar jos va fi sala de spectacole cu 300 de locuri. Am avut mai multe tentative de a reînfiinţa teatrul la Suceava. De data aceasta, vom avea o casă a teatrului, acel etaj de la Centrul Cultural Bucovina. Vom face tot posibilul să angajăm pe schema primăriei, la Cultură, o trupă de teatru şi să ajungem într-o zi să avem din nou un teatru adevărat la Suceava”, a declarat Ion Lungu, în prezenţa spectatorilor adunaţi la cea de-a doua zi a festivalului de teatru pentru copii şi tineret.
Primarul Sucevei a precizat că, luna viitoare, va urma o licitaţie pentru achiziţionarea aparaturii pentru cinematograful 3D şi pentru tot mobilierul pentru clădirea modernizată a fostului cinematograf Modern şi dacă nu vor fi contestaţii sau alte probleme birocratice, peste câteva luni vor fi demarate procedurile pentru reînfiinţarea teatrului profesionist.
Tot în cadrul Festivalului de Teatru pentru Copii şi Tineret, Ion Lungu i-a înmânat o plachetă actorului Adrian Păduraru (care a fost preşedintele juriului), plachetă pe care era scris mesajul: „Suceava vă iubește din 1984”, declarând şi în prezenţa acestuia că va face tot posibilul până la finalul mandatului său de primar ca oraşul să aibă din nou o trupă de teatru profesionistă, aşa cum se întâmpla acum trei decenii, când aproape jumătate din promoţia Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) Bucureşti a fost trimisă la Suceava, la nou înfiinţata secţie a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.
La vremea respectivă, autorităţile au făcut rost de locuinţe pentru tinerii actori, butelii de aragaz şi chiar au incendiat clădirea Dom Polski pentru a o demola şi a construi alta în loc, cu scenă corespunzătoare, sală de spectacole, cabinete pentru actori etc. (povestea o găsiţi pe larg în Monitorul de Suceava - ediţia din 8 aprilie a.c.).
Premianţii celei de-a IX-a ediţii a Festivalului de Teatru pentru Copii şi Tineret
Sute de tineri, elevi de şcoală gimnazială şi de liceu, au luat parte, care pe scenă, care în sala de spectacole, la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului de Teatru pentru Copii şi Tineret, desfășurată în perioada 8-10 aprilie a.c., la Suceava, proiect organizat de Consiliul Local Suceava şi Primăria Suceava, în asociere cu Asociaţia Promotorii Bucovinei, partenerul manifestărilor fiind Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.
Timp de două zile, miercuri şi joi, în Casa de Cultură Suceava s-a jucat teatru, miercuri, în sala mică, fiind programat concursul de interpretare pentru copii, iar joi, de data aceasta în sala mare, a avut loc concursul pentru elevi de liceu (monolog şi trupe).
Invitatul special al ediţiei din acest an a fost actorul Adrian Păduraru, care a fost de altfel şi președintele juriului, juriu din care au mai făcut parte actorii Gabriela Ioniţă şi Dan Clucinschi (acesta din urmă concurent în ediţiile anterioare ale festivalului), coordonatorul trupei de teatru Fabulinus a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Adrian Crăciunescul, dar şi reprezentanţi ai mass-media şi oameni de cultură.
Câştigării categoriei Copii - secţiunea monolog
La categoria Copii, secţiunea monolog, locul I a fost câştigat de Cristina Stavarachi, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava (cu monologul „Aici se joacă teatru”, profesor coordonator Crenguţa Lucia Grosar), locul II - Carina Edmina Mihăilă, de la Asociaţia Cultural Artistică GONG (monologul: „Moştenirea” - Petre Dulfu, profesor coordonator Cătălina Bostan), iar locul III - Rareş Aurel Poinaru, de la Şcoala Gimnazială Nr. 11 „Miron Costin” Suceava (monologul „La cireşe” - Ion Creangă, profesor coordonator Viorica Zetu).
Au fost acordate şi două premii speciale, cel al juriului, oferit Adelei Şulea, de la Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava (profesor coordonator Gabriela Gherasim), şi cel oferit de Mihai Pânzaru - PIM (membru al juriului) elevului Claudiu Petriceanu, de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni (profesor coordonator Mattyllena Boicu).
Premianţii categoriei Copii - secţiunea trupe
La secţiunea trupe de la categoria Copii, primele trei locuri au fost câştigate de „D&D - junior”, de la Şcoala Gimnazială „Luca Gavril” Drăgușeni (locul I, „Din lumea lui Caragiale. Scenete vesele. Scenete comice” - I.L. Caragiale, profesor coordonator Petrică Munteanu), trupa „Mitric”, de la Școala Gimnazială Găinești (locul II, ”Romeo și Julieta”, parodie, prof. coord. Oana Gabriela Șorodoc) şi trupa „Thalia”, Școala Gimnazială Milișăuţi (locul III, „Fata de la ţară şi fata de la oraş” - pantomimă, prof. coord. Mariana Mariuţac). Trupa „Thalia” a câştigat şi premiul special al juriului, cu piesa „Soacra cu trei nurori” - Ion Creangă, iar premiul special oferit de Mihai Pânzaru - PIM a revenit trupei „Expres”, tot de la Şcoala Gimnazială Milişăuţi (structura Bădeuţi), cu piesa „Justiţie” - I.L. Caragiale.
Categoria Tineri, secţiunea monolog
La Categoria Tineri, secţiunea monolog, Daiana Robu, de la Colegiul Tehnic Rădăuţi, a câştigat locul I (profesor coordonator Ionela Mihaela Bandiul), iar locurile II şi III au revenit elevilor Răzvan Mihai Lepardă, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, şi Raluca Maxim, de la Colegiul de Informatică „Spiru Haret” Suceava (profesor coordonator Loredana Bodnar).
Au fost acordate trei premii speciale: Premiul festivalului, oferit elevului Cosmin Lulciuc, de la Colegiul de Informatică „Spiru Haret” (profesor coordonator Florentina Chifan), Premiul special al juriului, oferit elevei Ioana Pavăl, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava (profesor coordonator Silvia Pintea), şi premiul oferit de Mihai Pânzaru - PIM, care a revenit elevului Andrei Nicolae Verciuc, tot de la Colegiul de Informatică (profesor Maria Guz).
Elevii actori de la „Ştefan cel Mare”, „Ion Luca” şi Colegiul de Informatică, câștigătorii secţiunii trupe
La categoria Tineri - secţiunea trupe, primele trei locuri au fost câştigate de elevii actori de la Colegiul „Ştefan cel Mare” (trupa „Pi”, cu piesa „Istoria comunismului” - Matei Vişniec, profesor Iulia Murariu), de trupa „Altfel” de la Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei (cu piesa „Şcoala Militară” - colaj Anton Bacalbaşa, I.L. Caragiale, profesor coordonator Daniela Corneţchi) şi de trupa „SV”, de la Colegiul de Informatică Suceava, cu piesa „Pacientul” (profesor coordonator Maria Guz).
Premiul special al festivalului a fost acordat unei trupe de la Şcoala de cultură generală din satul Voloca, Regiunea Cernăuţi (profesor coordonator Nicolae Mintencu), trupă care a pus în scenă piesa „Luceafărul”, de Mihai Eminescu.
Nu în cele din urmă, trupa „Simplu în doi” de la Colegiul de Informatică Suceava, a câștigat al doilea premiu special, cu piesa „O noapte furtunoasă” - I.L. Caragiale (profesor Florentina Chifan).
(11 apr 2015, 11:21:35
unde o sa parcam cand o sa venim sa vedem actorii ?