Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 apr 2015 - Anul XX, nr. 83 (5895)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pe lângă lege

Şeful Depoului de Locomotive Suceava, Daniel Săicu, trimis în judecată de procurorii DNA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Daniel Săicu, şeful Depoului de Locomotive CFR de la Suceava Nord, a fost trimis în judecată de procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procesul său se va judeca la Tribunalul Bucureşti, iar în paralel, anchetatorii au decis instituirea sechestrului asigurător pentru bunurile deţinute de Săicu.

El a fost trimis în judecată împreună cu mai multe persoane cu funcţii de conducere în cadrul SNTFC CFR Călători SA. Ancheta în acest caz a început în cursul anului 2014, iar în decembrie anul trecut procurorii DNA au „vizitat” Depoul de Locomotive de la Iţcani, de unde au ridicat mai multe documente.

Procurorii au percheziţionat biroul lui Daniel Săicu, dar şi biroul de achiziţii publice al companiei. La vremea respectivă, şeful depoului a confirmat doar că s-au ridicat mai multe documente, iar faţă de el nu s-a luat nici o măsură restrictivă, refuzând să facă alte comentarii.

 

Om de afaceri favorizat în relaţiile cu depourile CFR

La începutul anului 2014, Gabriel Telu Protopopu, în calitate de director general adjunct şi ulterior consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului – Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA, i-ar fi cerut omului de afaceri George Didilă, care controla mai multe societăţi (SC Ecomet West SRL, SC Electro Sig Star SRL, SC Petroserv Conect SRL şi SC Grand Group CPS SRL), foloase necuvenite pentru a-şi îndeplini în mod defectuos atribuţiile de serviciu. Aceste foloase au constat în sume de bani ce reprezentau 15 - 20% din valoarea totală (fără TVA) a comenzilor care urmau să fie primite din partea subunităţilor societăţii feroviare aflate în subordinea funcţionarului public.

De precizat este faptul că produsele furnizate de omul de afaceri aveau preţuri cu mult supraevaluate.

De asemenea, în aceeaşi perioadă Protopopu a acceptat promisiunea omului de afaceri de remitere a unor foloase necuvenite, constând în sume de bani ce reprezentau 20% din valoarea totală (fără TVA) a comenzilor de furnizare piese ce urmau a fi primite din partea Depoului Cluj.

„În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Protopopu Gabriel Telu a promis că îl va determina pe inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel, şef al Biroului Aprovizionare, în cadrul SNTFC CFR Călători SA - Depoul Cluj, să efectueze demersurile necesare pentru atribuirea unor astfel de comenzi uneia dintre societăţile comerciale utilizate de către inculpatul Didilă George, lucru care s-a şi întâmplat ulterior. Astfel, inculpatul Protopopu Gabriel Telu l-a determinat pe inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel să îi comunice omului de afaceri oferta unei societăţi comerciale concurente, care participa la o procedură de achiziţie desfăşurată de subunitatea feroviară şi să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul efectuării demersurilor necesare pentru atribuirea directă a unei comenzi de furnizare a unor piese de locomotivă, către SC Petroserv Conect SRL. Această societate, reprezentată în fapt de inculpatul Didilă George, nu îndeplinea condiţiile necesare pentru comercializarea unor astfel de produse, conform reglementărilor în domeniul siguranţei feroviare. În continuare, urmare a acestei instigări, Depoul Cluj a efectuat plata în avans a pieselor de locomotivă comandate, iar ulterior, inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul că a efectuat demersurile necesare pentru a fi modificate comenzile iniţiale de piese, întrucât o mare parte din aceste produse nu puteau fi recepţionate din cauza lipsei certificărilor cerute de lege. Mai mult, acesta a întocmit două comenzi pentru furnizarea unor scule, chiar dacă în mod evident preţurile produselor de acest tip (scule) erau supraevaluate. Ulterior primirii comenzilor şi efectuării în avans a plăţii produselor de către subunitatea feroviară, inculpatul Protopopu Gabriel Telu a primit suma de 10.000 lei de la inculpatul Didilă George în baza înţelegerii anterioare. Pentru <ajutorul> acordat, inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel a primit de la omul de afaceri suma de 2.000 de lei”, se arată într-un comunicat al DNA.

 

Un alt director, aceleaşi metehne

Schema a continuat în mod similar şi după numirea în funcţia de director a lui Teodor Alexandru Gavriş, astfel încât în cursul anului 2014, prin achiziţie directă, s-au livrat scule, dispozitive şi verificatoare către depourile aflate în subordinea acestuia, fiecare comandă urmând să aibă o valoare de până la 20.000 lei, fără TVA, iar ritmul de atribuire a comenzilor şi de livrare a produselor urma să fie o dată la două-trei luni în cazul fiecărui depou.

„Inculpatul Gavriş Teodor Alexandru a pretins un avans din sumele de bani promise de inculpatul Didilă George, astfel că a primit de la acesta suma de 35.000 de lei. În urma instigării inculpatului Didilă George, inculpatul Gavriş Teodor Alexandru şi-a îndeplinit defectuos propriile atribuţii de serviciu şi i-a determinat pe subordonaţii săi, angajaţi ai SNTFC – CFR Călători SA, să îşi îndeplinească în mod defectuos propriile lor atribuţii de serviciu. În acest sens, inculpatul Gavriş Teodor Alexandru i-a atras în activitatea infracţională pe inculpaţii Stîngă Cristian Valeriu, Jigoria Cristian Aurel, Stan Stelian, Miu Daniel, Ionaşcu Gabriel, Păuna Răzvan Constantin, Bozga Florin-Liviu-Mihai, Ilie Eugen, Săicu Daniel, Secu Virgil şi Dărău Călin Ovidiu, care în calitate de şefi ai subunităţilor (depourile) au acceptat să comande produsele oferite de omul de afaceri şi să plătească preţurile mult supraevaluate cerute de acesta. Şefii celor unsprezece depouri, deşi erau conştienţi de faptul că nevoile urgente ale subunităţilor erau altele, au acceptat să atribuie, direct şi cu prioritate, comenzi de furnizare scule societăţilor reprezentate de inculpatul Didilă George, având reprezentarea faptului că preţurile practicate erau supraevaluate”, se mai arată în comunicatul DNA.

 

Cum se derula afacerea

Potrivit unor dispoziţii interne ale conducerii societăţii feroviare, pentru buna desfăşurare a activităţii subunităţilor, conducătorii acestora puteau efectua în situaţii imprevizibile achiziţii cu atribuire directă până în limita maximă a 20.000 lei (fără TVA), aspect cunoscut de Teodor Alexandru Gavriş şi folosit de el în săvârşirea infracţiunilor, prin interpretarea cu rea-credinţă a prevederilor unei dispoziţii interne.

Deşi în Planul anual de achiziţii al societăţii feroviare cu capital de stat era menţionată expres achiziţia de scule la nivel central, funcţionarii publici şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin evitarea aplicării prevederilor OUG nr. 34/2006, aceştia nerecurgând la efectuarea unei licitaţii publice prin care la nivel centralizat să fie achiziţionate produsele respective, ci au procedat la fragmentarea achiziţiei, folosindu-se de prevederile acelei dispoziţiei interne, în condiţiile în care acestea nu erau incidente în cauză.

Astfel, deşi nu existau situaţii de urgenţă apărute ca urmare a unor cauze de imprevizibilitate, au fost achiziţionate de fiecare depou, prin achiziţie directă, scule de la societăţile lui George Didilă.

Chiar şi cu ocazia efectuării achiziţiei de scule în baza prevederilor dispoziţiei respective, funcţionarii publici cu atribuţii în acest sens şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, întrucât nu a fost efectuat un studiu de piaţă referitor la produsele ce urmau a fi comandate, în acest mod neputându-se considera că a fost respectat criteriul preţului cel mai scăzut.

„În multe cazuri, ulterior înaintării unor comenzi către societatea care avea preţul cel mai scăzut dintre cele trei oferte primite de la structura centrală, necesarul de scule a fost mărit <artificial> la solicitarea inculpaţilor Gavriş Teodor Alexandru şi Didilă George şi astfel crescută valoarea comenzilor până spre limita maximă la care se puteau efectua achiziţii în baza acestei dispoziţii interne, respectiv 20.000 lei (fără TVA). Cele trei oferte primite de la structura centrală a societăţii feroviare şi pe baza cărora a fost ales furnizorul cu preţul cel mai scăzut proveneau în realitate de la aceeaşi persoană şi nu de la trei societăţi comerciale distincte”, au mai arătat procurorii anticorupţie.

Paguba totală produsă SNTFC – CFR Călători SA se ridică la 205.415,24 de lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeful Depoului de Locomotive Suceava, Daniel Săicu, trimis în judecată de procurorii DNA.
 Vizualizări articol: 4097 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Şeful Depoului de Locomotive Suceava, Daniel Săicu, trimis în judecată de procurorii DNA5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Paguba totală CFR Călători- 205.415,24 de lei!? trimis de
(10 apr 2015, 15:27:22
Pai, din cauza sus numitilor s-au desfiintat atitea rute printre care si ruta Falticeni-Dolhasca

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei