joi, 9 apr 2015 - Anul XX, nr. 82 (5894)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Probleme

Sute de oameni purtaţi pe drumuri pentru că a picat sistemul informatic de la Casa de Pensii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sistemul informatic al Casei Judeţene de Pensii Suceava este nefuncţional de mai bine de trei săptămâni, ceea ce face ca o mare parte din activitatea instituţiei să fie blocată. Sute de oameni din tot judeţul care vin să-şi achite contribuţia la plata pensiei sunt trimişi să facă plăţile prin mandat poştal sau prin virament bancar. Mulţi dintre cei aflaţi în această situaţie sunt nemulţumiţi că nu au fost informaţi despre asta şi reclamă faptul că sunt purtaţi pe drumuri, pe timpul şi pe banii lor.

Pe site-ul Casei de Pensii a fost postat un anunţ, în data de 20 martie a.c., prin care contribuabilii sunt informaţi că ”din motive tehnice programul informatic nu funcţionează”.

”Până la remedierea acestor probleme tehnice, nu se pot face operaţiuni informatice privind plata contribuţiei de asigurări sociale şi modificări la contractele individuale de asigurare încheiate. Plata contribuţiei de asigurări sociale de stat se poate face prin mandat poştal, în contul: RO50TREZ59122210304 XXXXX, deschis la Trezoreria Suceava”, scrie în anunţ, cu completarea că asiguraţii pot solicita informaţii la numerele de telefon: 0230/210753 sau 0230/210743, int. 134, numai că la cele două numere de telefon fie sună mereu ocupat, fie nu răspunde nimeni.

Directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii, Petrea Florea, ne-a declarat, ieri, că defecţiunea este în sistemul informatic de gestionare a operaţiunilor cu publicul. ”Nu putem încheia situaţiile financiare, nu putem lista stagiile de cotizare, nu putem încasa contribuţiile la contractele de asigurare. Pentru biletele de tratament, am făcut o improvizaţie, încasăm manual şi eliberăm bon, cu registru manual de chitanţe”, a spus directorul Florea.

Conform acestuia, în urmă cu trei săptămâni sistemul informatic s-a blocat şi au fost anunţate Casa Naţională de Pensii şi administratorul sistemului la nivel naţional, o firmă din Bucureşti. Acesta din urmă a comunicat la Suceava că s-au defectat două hard diskuri, care trebuie înlocuite pe plan local. Acum două zile a picat şi al treilea.

 

Costul pieselor indicate de administratorul sistemului la nivel naţional ca defecte este de 2.700 de lei

Petrea Florea ne-a spus că a contactat mai mult de 20 de firme de calculatoare din judeţ şi din ţară şi în final a găsit la o firmă din Suceava. Numai că hard diskurile noi, aduse de Axa Computer Suceava, nu au fost compatibile cu sistemul. Administratorul firmei Axa Computer Suceava, Ovidiu Papuc, unul dintre cei care s-a oferit, chiar şi fără o comandă fermă, să caute componenta necesară funcţionării sistemul informatic naţional al Casei de Pensii, ne-a explicat şi de ce. ”Conform specificaţiilor de pe diskul defect, cel pus de noi ar fi trebuit să se potrivească, dar sistemul nu a funcţionat, nu au fost compatibile. Atunci am început să căutăm modelul exact pe care îl au ei şi am găsit în străinătate, la brockeri, pentru că nu se mai produce. Este un model antic, de acum 15 ani, foarte greu de găsit. De fapt, este un submodel al hard-ului, cu o interfaţă mai ciudată, care este şi mai veche, de adaptare între server şi acel tip de hard”, ne-a spus Ovidiu Papuc. Dacă nici componentele care urmează a fi aduse nu vor fi compatibile, este posibil ca de fapt problema să fie în altă parte, crede el.

Cele patru hard diskuri ”de colecţie” comandate de Axa Computer Suceava vor ajunge aici după sărbătorile pascale. Preţul unei astfel de componente de calculator este de 900 de lei, potrivit reprezentantului Axa. Casa de Pensii Suceava are nevoie de trei.

Directorul adjunct Florea ne-a mai spus că probleme similare celor de la Suceava au apărut acum şi la Casa de Pensii Galaţi. ”Ar trebui făcute investiţii foarte mari în sistemul informatic naţional pentru reactualizare. Altfel o să tot pice şi într-o zi se va bloca de tot”, a mai spus Petrea Florea.
Mai precizăm că în cazul în care plata contribuţiilor de asigurări sociale se face în contul CJP, operaţiunea va figura efectiv în evidenţa instituţiei abia după remedierea defecţiunilor din sistem.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de oameni purtaţi pe drumuri pentru că a picat sistemul informatic de la Casa de Pensii.
 Vizualizări articol: 2405 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sute de oameni purtaţi pe drumuri pentru că a picat sistemul informatic de la Casa de Pensii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cozonaci (rețetă din 1865) Miercurea exista obiceiul de a se aduna pe un deal flacaii din sat. Ei striga tot ce au aflat de-a lungul anului despre vecinii lor. In felul acesta, secretele crezute bine ascunse se dezvaluie, iar functia moralizatoare a comunitatii este bine pusa... Citeşte