Peste 200 de oameni din mai multe localităţi ale judeţului, printre care Suceava, Cacica, Păltinoasa, Moara, Gura Humorului, Siret, Pleșa sau Soloneţu Nou, au ţinut să participe la împărţirea oului de Paşte, un eveniment de tradiţie pentru comunitatea polonezilor. Este un obicei vechi de câteva sute de ani, dar care în ultima vreme atrage tot mai mulţi oameni, indiferent de locul în care este organizat.
În acest an, manifestarea s-a derulat, în premieră, la sediul Dom Polski din Soloneţu Nou, o clădire ridicată în ultimii ani cu bani alocaţi de statul polonez.
„Mă bucur că suntem atât de mulţi şi împreună putem să-L cinstim pe Dumnezeu şi pe Isus Cristos. Vreau să urez sărbători fericite tuturor polonezilor şi catolicilor, dar şi fraţilor ortodocşi și celor greco-catolici, care vor spune <Hristos a Înviat!> peste câteva zile”, a spus deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România.
Sfinţirea bucatelor de preotul Stanislav Cucharec, parohul bisericii din Soloneţu Nou, a fost precedată de un moment artistic oferit de membrii Ansamblului Solonczanka.
Prezent la acest eveniment aparte din viaţa comunităţii polonezilor din România, preotul Iosif Păuleţ, decan al Decanatului de Bucovina al Bisericii Romano-Catolice, a transmis urările de bine din partea episcopului de Iaşi, PS Petru Gherghel, dar şi bucuria sa de a participa la astfel de manifestări de suflet.
Ceremonialul împărţirii cu oul sfinţit este o tradiţie veche de secole, pe care etnicii polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificaţia este aceea că oamenii îşi transmit urări de bine şi îşi doresc să aibă un an cât mai rodnic şi mai liniştit.
Tradiţia spune că bucatele se sfinţesc în sâmbăta de dinaintea Paştelui, iar toată lumea posteşte până la întoarcerea de la slujba de Înviere. La întoarcerea de la biserică, după ce familia s-a reunit, persoana cea mai în vârstă sau capul familiei dă tonul la masă, nu înainte ca fiecare să guste din oul sfinţit.