joi, 9 apr 2015 - Anul XX, nr. 82 (5894)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

An de an

Împărţirea cu oul sfinţit, eveniment de tradiţie pentru polonezi, sărbătorit în premieră la Soloneţu Nou

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 200 de oameni din mai multe localităţi ale judeţului, printre care Suceava, Cacica, Păltinoasa, Moara, Gura Humorului, Siret, Pleșa sau Soloneţu Nou, au ţinut să participe la împărţirea oului de Paşte, un eveniment de tradiţie pentru comunitatea polonezilor. Este un obicei vechi de câteva sute de ani, dar care în ultima vreme atrage tot mai mulţi oameni, indiferent de locul în care este organizat.

În acest an, manifestarea s-a derulat, în premieră, la sediul Dom Polski din Soloneţu Nou, o clădire ridicată în ultimii ani cu bani alocaţi de statul polonez.

„Mă bucur că suntem atât de mulţi şi împreună putem să-L cinstim pe Dumnezeu şi pe Isus Cristos. Vreau să urez sărbători fericite tuturor polonezilor şi catolicilor, dar şi fraţilor ortodocşi și celor greco-catolici, care vor spune <Hristos a Înviat!> peste câteva zile”, a spus deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România.

Sfinţirea bucatelor de preotul Stanislav Cucharec, parohul bisericii din Soloneţu Nou, a fost precedată de un moment artistic oferit de membrii Ansamblului Solonczanka.

Prezent la acest eveniment aparte din viaţa comunităţii polonezilor din România, preotul Iosif Păuleţ, decan al Decanatului de Bucovina al Bisericii Romano-Catolice, a transmis urările de bine din partea episcopului de Iaşi, PS Petru Gherghel, dar şi bucuria sa de a participa la astfel de manifestări de suflet.

Ceremonialul împărţirii cu oul sfinţit este o tradiţie veche de secole, pe care etnicii polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificaţia este aceea că  oamenii îşi transmit urări de bine şi îşi doresc să aibă un an cât mai rodnic şi mai liniştit.

Tradiţia spune că bucatele se sfinţesc în sâmbăta de dinaintea Paştelui, iar toată lumea posteşte până la întoarcerea de la slujba de Înviere. La întoarcerea de la biserică, după ce familia s-a reunit, persoana cea mai în vârstă sau capul familiei dă tonul la masă, nu înainte ca fiecare să guste din oul sfinţit. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Împărţirea cu oul sfinţit, eveniment de tradiţie pentru polonezi, sărbătorit în premieră la Soloneţu Nou.
 Vizualizări articol: 1547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Împărţirea cu oul sfinţit, eveniment de tradiţie pentru polonezi, sărbătorit în premieră la Soloneţu Nou5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cozonaci (rețetă din 1865) Miercurea exista obiceiul de a se aduna pe un deal flacaii din sat. Ei striga tot ce au aflat de-a lungul anului despre vecinii lor. In felul acesta, secretele crezute bine ascunse se dezvaluie, iar functia moralizatoare a comunitatii este bine pusa... Citeşte