Nici a şasea încercare de a ieşi din spatele gratiilor nu s-a dovedit cu succes pentru procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă, primarul Aurel Olărean din Rădăuţi şi afaceristul Constantin Babiuc. Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care au analizat ieri contestaţia depusă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au decis că sunt motive pentru ca aceasta să fie admisă. În consecinţă, cei patru suceveni îşi vor petrece Paştele în stare de arest preventiv, în Penitenciarul Gherla. Soluţia de ieri este definitivă şi nu mai poate fi atacată la o altă instanţă.
Contestaţia DNA a fost formulată după ce Curtea de Apel Cluj a decis săptămâna trecută ca Dîmbu, Bărbuţă, Olărean şi Babiuc să fie judecaţi în libertate, sub control judiciar.
Un scurt istoric arată că la Cluj s-a luat de cinci ori decizia schimbării arestului preventiv cu arestul la domiciliu, şi a şasea oară din arest preventiv în control judiciar. În schimb, instanţa supremă a decis de fiecare dată că nu este cazul pentru eliberare, astfel încât cei patru îşi vor petrece şi următoarele 30 de zile în regim de detenţie.
Unul dintre inculpaţi, respectiv primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, mai are totuşi o şansă de a pleca acasă. Săptămâna trecută, acesta a formulat la Curtea de Apel Cluj o cerere de eliberare pe cauţiune. Judecătorul de caz a stabilit că Aurel Olărean trebuie să depună într-un cont suma de 30.000 de lei pentru ca cererea lui să poată avea obiect. Banii au fost viraţi în cont, numai că cererea a rămas fără obiect după ce magistratul de caz a decis înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu. În aceste condiţii, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi se poate adresa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu speranţa că solicitarea sa de a fi eliberat pe cauţiune va fi soluţionată favorabil.
Dîmbu, Bărbuţă şi Babiuc, aproape un an de arest preventiv
Dumitru Dîmbu, Bogdan Bărbuţă şi Constantin Babiuc vor intra pe 25 aprilie în a 11-a lună de arest preventiv de la momentul în care au fost ridicaţi de la propriile locuinţe în urma percheziţiilor efectuate de procurorii structurii centrale a DNA în iunie 2014.
La acea vreme, la audieri a fost chemat şi primarul din Rădăuţi, numai că procurorii au decis atunci să-l cerceteze în stare de libertate în calitate de suspect. Cu toate că i s-a cerut să nu influenţeze martorii din dosar, Aurel Olărean a încercat să scape de acuzaţiile din dosar şi a vrut să-l şantajeze pe consilierul local Traian Andronachi. Acesta urma să voteze o hotărâre de Consiliu Local prin care primarul era exonerat de tergiversarea unui dosar, iar în schimb Aurel Olărean urma s-o menţină în funcţia de bibliotecar-şef pe soţia lui Andronachi.
Totul a ajuns la urechile procurorilor DNA, care au venit la Rădăuţi din nou şi l-au ridicat pe Aurel Olărean. Se întâmpla la mijlocul lunii septembrie a anului trecut, ceea ce înseamnă că primarul suspendat al municipiului Rădăuţi intră şi el, în curând, în a opta lună de arest preventiv.
În afara celor patru persoane aflate în arest preventiv, în acest dosar au mai fost trimise în judecată alte opt persoane fizice, respectiv judecătoarea Daniela Mariana Prandea, concubina lui Bogdan Bărbuţă, avocata Isabela Zorica Vega, fostul şef al Punctului Poliţiei de Frontieră Siret, Mihai Prelipcean, dar şi primarul din Marginea, Ioan Onufrei. Pe listă se mai află două pensionare, Silvia Panţîru şi Maria Cociorvan, dar şi două persoane fără nici o ocupaţie, Victoria Ţîcşă şi Alina Ancuţa Solovăstru.
În cauză este inclusă ca inculpat şi persoana juridică SC Nikodemus Babiuc SRL, firmă ale cărei conturi sunt sub sechestru.