În Spania, la Gijon, s-a desfăşurat în perioada 24-28 martie o nouă întâlnire de proiect din cadrul programului Grundtvig, cu tema „Medierea conflictelor pentru optimizarea comunicării în mediul educaţional, social şi cultural”, finanţat de Comisia Europeană, cu participarea reprezentanţilor din şase ţări partenere: România (Suceava), Spania, Bulgaria, Slovenia, Italia şi Turcia.
Potrivit insp. Tatiana Vântur, coordonatoarea proiectului, „scopul acestuia este reprezentat de dezvoltarea competenţelor de mediere prin schimburi de bune practici în vederea aplicării de metode şi tehnici necesare rezolvării conflictelor din mediul educaţional şi comunitar”.
Lawton School S.L Gijón, din Spania, prin coordonatorii activităţilor, a propus o agendă bogată de lucru care a vizat workshop-uri, întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor şi ai unor organizaţii, exemple de bune practici, vizitarea unor instituţii de învăţământ.
Necesitatea implementării proiectului a fost susţinută de Laura Pintilie, reprezentanta Asociaţiei părinţilor elevilor de la Colegiul ”Vasile Lovinescu” Fălticeni ”Generaţii pentru generaţii”, şi Gabriela Scutaru, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Suceava, reprezentante ale instituţiilor iniţiatoare ale proiectului, acestea subliniind, în intervenţiile lor, importanţa formării abilităţilor copiilor de a convieţui cu ceilalţi în şcoală şi în societate.
Pe agenda activităţilor s-a regăsit şi prezentarea etapelor parcurse până în prezent, în cadrul proiectului, prezentare realizată de Lăcrămioara Ana Acatrinei Vasiliu, şi a aspectelor parcurse în întâlnirea de proiect precedentă, din Bulgaria, consemnată de Tatyana Vasileva. Activităţile culturale propuse de organizatori au inclus vizitarea complexului universitar Universidad Laboral – Ciudad de la Cultura şi a Muzeului tradiţiilor populare din regiunea Asturias, o incursiune culturală la Oviedo, capitala regiunii, contactul cu istoria şi cultura spaniolă. Totodată, participanţii la proiect au fost primiţi la Primăria municipiului Gijon, un oraş pe ţărmul Mării Cantabrice, gazda unor evenimente cultural-artistice de anvergură.
Delegaţia Inspectoratului Şcolar al Judeţului Suceava a fost alcătuită din inspector şcolar general adjunct prof. Gabriela Scutaru, responsabil cu activitatea de monitorizare şi evaluare a activităţilor de formare din proiect, inspector şcolar pentru managementul resurselor umane prof. Alexandra Chirilă, profesor psihopedagog Daniela Vîrvara, de la Şcoala Gimnazială Nr. 10 Suceava, şi inspector şcolar pentru educaţie permanentă prof. Tatiana Vîntur – coordonatorul proiectului.