Primele domenii cu care ar putea începe cooperarea dintre judeţul Suceava şi provincia Luxemburg din Belgia sunt agricultura, industria alimentară şi învăţământul universitar. Guvernatorul de Luxemburg, Bernard Caprasse, unul dintre semnatarii protocolului de colaborare dintre cele două regiuni, a declarat, ieri, că similitudinile dintre Suceava şi Luxemburg, din punct de vedere al ramurilor economice şi geografice, sunt bune premise pentru dezvoltarea cooperării în domeniile menţionate anterior.
”La Luxemburg avem un obicei foarte bun, acela de a lucra împreună factorii politici, sindicatele şi patronatul. Orice regiune se poate dezvolta foarte bine dacă este un proiect susţinut de responsabilii din zonele respective”, a declarat guvernatorul.
Prezent la eveniment, ambasadorul Regatului Belgiei la Bucureşti, E.S. Phillipe Beke, a subliniat că, până la această oră, 50 de localităţi din România sunt înfrăţite cu localităţi belgiene, două fiind chiar din judeţul Suceava - Vatra Dornei şi Moldoviţa. ”Nu sunt uimit că s-a finalizat acest acord între departamentele noastre. Vorbele au fost transformate în fapte. Suntem abia la începutul acestui frumos drum care se prefigurează astăzi aici”, a subliniat Excelenţa Sa.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a evidenţiat rolul ambasadorului Regatului Belgiei la Bucureşti şi al ambasadorului României la Bruxelles, Șerban Tinca, în încheierea acordului de cooperare, ale cărui începuturi au fost în urmă cu doi ani. ”Ei au făcut demersurile pentru ca acest parteneriat să se semneze astăzi, aici”, a afirmat Nechifor. ”Este important ca Suceava să-şi găsească ambasadori în ţările europene şi Luxemburg să-şi găsească parteneri în România”, a spus preşedintele CJ Suceava, care a mai menţionat că domeniile de cooperare sunt numeroase, de la administraţie publică, economie, utilităţi publice şi sănătate până la politici sociale, mediu, cultură, sport şi turism.
Încă două zile pline cu întâlniri de lucru pentru partenerii belgieni
La semnarea parteneriatului au fost prezenţi, ca invitaţi din partea gazdelor, prefectul de Suceava, Constantin Harasim, rectorul Universităţii ”Ștefan cel Mare” Suceava, prof. univ. Valentin Popa, primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, şi şefi ai unor instituţii descentralizate. Singurul parlamentar de Suceava care a răspuns invitaţiei a fost deputatul PNL Sanda-Maria Ardeleanu, profesor universitar.
După ceremonie, delegaţia belgiană a vizitat Universitatea „Ştefan cel Mare”, apoi Camera de Comerţ şi Industrie, unde au avut loc discuţii cu reprezentanţi ai mediului economic, şi a încheiat ziua de lucru cu vizitarea Mănăstirii Dragomirna.
Astăzi sunt programate întâlniri de lucru pe diferite domenii de interes. Agenda stabilită de administraţia suceveană, în înţelegere cu partenerii din Luxemburg, cuprinde vizitarea fabricii de încălţăminte MARELBO, din Vicovu de Sus, întâlniri cu specialişti în domeniul muzeal, în domeniul agriculturii, cu specialişti în domeniul tineretului şi vizite specifice. În scop turistic, pentru astăzi sunt planificate vizitarea atelierului de ceramică neagră de la Marginea, a Mănăstirii Suceviţa şi a Hergheliei Rădăuţi.
Joi oaspeţii sunt aşteptaţi la Fabrica de case din lemn DOXAR GRUP, de la Gura Humorului, la ferma Best Cows din Sadova, la fabrica de îmbuteliere apă minerală din Poiana Negrii şi la Dorna Candrenilor, la fabrica de lapte SC Lactalis România. Noii parteneri ai judeţului Suceava îşi vor încheia vineri prima vizită aici, la Fălticeni, la Muzeul ”Ion Irimescu”.
Delegaţia belgiană condusă de guvernatorul Bernard Caprasse rămâne în judeţul Suceava până vineri, 10 aprilie. Din delegaţie fac parte Patrick Adam, preşedinte al Consiliului Provincial, Thérèse Mahy, deputat provincial, Pierre - Henry Goffinet, director general al Administraţiei Provinciale, Patrick Nothomb, consilier al guvernatorului, Valérie Peuckert, responsabil în domeniul muzeelor provinciale, Alain Dolle, responsabil pentru aspecte legate de cetăţenie şi Consiliul Provincial al Tinerilor, Marie - Hélène Buron, responsabil în domeniul agriculturii.