Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 apr 2015 - Anul XX, nr. 80 (5892)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De-a râsu' - plânsu'

Primăria Moara a cerut în instanţă obligarea unui procuror la muncă în folosul comunităţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un procuror sucevean s-a trezit recent cu o plângere în instanţă formulată împotriva sa de Primăria comunei Moara, prin care reprezentanţii instituţiei cer obligarea magistratului la muncă în folosul comunităţii.

La mijloc ar fi o sancţiune contravenţională în cuantum de 78 de lei, aplicată în noiembrie 2007, sancţiune care nu a fost achitată în termenul prevăzut de lege, fiind înregistrată ca debit la Primăria comunei Moara.

Aşa cum prevede legislaţia, Primăria Moara – prin primarul Constantin Prodaniuc - a cerut în februarie 2015, la Judecătoria Suceava, înlocuirea amenzii contravenţionale cu sancţiunea obligării procurorului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.

Astfel de procese sunt cu miile pe rolul instanţelor de judecată, în principal fiind vorba de persoane care au acumulat numeroase amenzi neachitate şi care nu au bunuri ce pot fi executate silit pentru a fi recuperate debitele, iar drept urmare, sunt trimise, prin decizie judecătorească, să-și plătească sancţiunile contravenţionale prin muncă, la strâns gunoaie, măturat străzile ori la plantat de panseluţe.

 

Anchetă socială la procuror „acasă”. Primăria: „E rău-platnic și nu are loc de muncă”

În cazul de faţă, însă, situaţia este una total diferită, iar în actele anexate cererii de chemare în judecată, procurorul a observat existenţa mai multor falsuri grosolane, care scot în evidenţă cel puţin o neglijenţă crasă în serviciu.

Printre înscrisurile depuse de Primăria Moara la dosarul cauzei se numără o anchetă socială, chipurile făcută „acasă” la intimat, nimeni altul decât procurorul respectiv.

Astfel, potrivit anchetei sociale, procurorul domiciliază în comuna Moara, este „cunoscut ca fiind rău-platnic, având amenzi înregistrate (şi neachitate) la serviciul de taxe și impozite al comunei Moara, nu este înregistrat în evidenţele primăriei cu bunuri care să fie valorificate în urma executării silite pentru recuperarea debitului şi nu realizează venituri".

 

Procurorul: „Sunt mutat din Moara de 12 ani”

În privinţa anchetei sociale, procurorul a comunicat în întâmpinare că totul este un fals ordinar. Magistratul arată că nu mai are domiciliul pe raza comunei Moara de aproximativ 12 ani şi a depus chiar înscrisuri care dovedesc acest lucru. Apoi, explică procurorul, chiar şi dacă ar fi locuit în continuare la Moara, reprezentanţii primăriei din localitate nu au iniţiat nici un fel de formă de executare silită în privinţa sa. Astfel nu ar fi ajuns la uluitoarea concluzie că intimatul, despre care cu siguranţă habar nu aveau că este procuror, nu are pe numele său nici măcar un bun care să poate fi valorificat pentru recuperarea debitului. 

Dacă ar fi urmat procedurile legale privind executarea silită, arată procurorul, s-ar fi putut constata cu ușurinţă existenta posibilităţilor de a recupera acea sumă de 78 de lei. Numai salariul lunar al procurorului este de câteva zeci de ori mai mare.

 

Somaţii trimise de primărie pe care procurorul nu le-a primit niciodată

Pe lângă acea anchetă socială, care e clar că a fost făcută din pix, în biroul unui funcţionar care nu a fost niciodată să se intereseze ce face „rău-platnicul”, la dosarul cauzei au fost anexate şi alte înscrisuri.

Printre acestea, o somaţie prin care intimatul, adică procurorul, ar fi fost anunţat că s-a început executarea solită împotriva sa şi că are termen de 15 zile de la primirea somaţiei să achite cei 78 de lei, altfel, scria în acel document, „se va proceda la continuarea măsurilor de executare silită”.  

Acest înscris dovedeşte întocmai raţionamentul prezentat anterior, potrivit căruia executarea silită a fost una fictivă. De altfel, în întâmpinarea depusă la dosar, procurorul arată că el nu a primit niciodată acea somaţie.

Interesant este că, potrivit magistratului, acele somaţii nu au număr de înregistrare, sunt completate cu același pix, deși apar cu date diferite, magistratul bănuind că acele documente au fost întocmite în aceeaşi zi, cu puţin timp înaintea sesizării instanţei de judecată.

 

Primarul: „A fost o greșeală. Ne cerem scuze”

Contactat în cursul zilei de ieri, primarul comunei Moara, Constantin Prodaniuc, ne-a cerut mai întâi un răgaz să vorbească cu juristul instituţiei pe care o conduce, motivând că nu ştie despre ce este vorba.

Ulterior, după câteva zeci de minute, l-am contactat din nou pe primarul Prodaniuc.

„A fost o greşeală, o confuzie de nume. A trimis jurista în instanţă că retrage plângerea. Ne cerem scuze”, a declarat primarul comunei Moara.

Scuzele nu cred însă că vor acoperi greşeala de a întocmi în fals documente oficiale, cu atât mai mult cu cât, potrivit unor surse din Parchet, procurorul vizat intenţionează să depună şi o plângere penală. Asta cu atât mai mult cu cât în aceeaşi zi în care Primăria Moara a cerut în instanţă obligarea la muncă a procurorului, alte dosare similare, cu acelaşi obiect (transformare amendă), au fost înaintate Judecătoriei Suceava de aceeaşi unitate administrativă, existând suspiciunea că şi în aceste cazuri anchetele sociale s-au făcut cu acelaşi pix, din acelaşi birou.

 

Singurul lucru adevărat: amenda primită de procuror

Singurul document care nu a fost contestat de procurorul în cauză este amenda primită în 2007.

În ziua în care a primit înştiinţarea că este chemat în judecată de Primăria Moara şi a dat peste concluziile anchetei sociale, a crezut iniţial că totul este o eroare, inclusiv acea sancţiune contravenţională. A crezut şi el că este a unei alte persoane, cu acelaşi nume. Şi-a recunoscut însă semnătura din procesul verbal de contravenţie şi scrisul de la rubrica „Alte Menţiuni”, unde a scris că nu are nici un fel de obiecţiuni.

Era o amendă din 22 noiembrie 2007 primită pentru că a condus un autoturism pe drumurile publice fără a avea documentele de identitate şi fără a purta centura de siguranţă. Era o amendă de 78 de lei, pentru care trebuia să plătească în 48 de ore jumătate din acea sumă.

„Am uitat efectiv de acea amendă. Era o sumă infimă. Mi-am adus aminte abia acum câteva săptămâni, când am primit cererea de chemare în judecată”, ne-a declarat procurorul. 

Chiar şi numai din această privinţă, acţiunea primăriei este neîntemeiată întrucât creanţa fiscală reprezentând amenda contravenţională este stinsă prin prescripţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Moara a cerut în instanţă obligarea unui procuror la muncă în folosul comunităţii.
 Vizualizări articol: 6238 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 7 voturi
Primăria Moara a cerut în instanţă obligarea unui procuror la muncă în folosul comunităţii3.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Procurori? La litera P. (Alex Bindea) trimis de
( 7 apr 2015, 11:24:23
Apăi dacă-i vorbire de magistrați,i dont want to see nu mai cetim articolul și ne facemangry datoria de buni chrestiani de a-l blagodari pe împricinat * :

„Hristosul mamei voastre de derbedei, NU V-AR MAI MURI MULȚI ÎNAINTE!”
1.1  RE: Procurori? La litera P. (Alex Bindea) trimis de
( 7 apr 2015, 11:49:53
* Adicătelea taman az’, în Marța Mare, când s-o-ntmplat nu-ș ce tărășănii.
Dară, așa cum zâce Sfântul Mucenic Vlasov Lingou de Aur - păstrătorul tablourilor în morminte, în epistola lui către Bucureșteni, aduce un salut frățesc de pace tuturor tavarișcilor de potlogării postdecembriste și propovăduiește către popülimea rooptă-n kur următoarele:
Adzi, Marțea Mare din S’tămâna așijderea, inspectorii ANAF s-au autosesizat de denunțurile formulate de un grup de cetățeni ai Jerusalemului, Ioan, Marcu, Luca și Matei , care aduceau la cunoștința opiniei publice faptul că acum vro 1982 de ani, numitul Iuda din seminția lui David, poreclit Iscarioteanul, a efectuat acte de comerț ambulant, prin desfacerea cu amănuntul, ocazie cu care a vândut una bucată Rabi (Învățător) contra sumei de 30 de sicli argintați.
Întrucât acest act de comerț ambulant nu a fost fiscalizat, emițându-se bon fiscal în vederea stabilirii obligațiilor fiscale cuvenite Cezarului, inspectorii ANAF au dispus închiderea, pentru 30 de zile, a tuturor basilicilor de pe teritoriul Rroemenicii fanariote, medievale și întunecate, cu obligația afișării pe ușa de acces în pronaos a înștiințării: „Societate comercială** închisă din cauza neemiterii bonurilor fiscale.”

În ceea ce privește alte aspecte controlate de inspectorii ANAF nu s-au constatat neregului:
- obligațiile fiscale datorate bugetului central și local fiind achitate la zi
- taxele cuvenite activităților ritualice fiind evidențiate în registrul contabil și fiscalizate corespunzător
- cutia milei este prevăzută cu contor centralizator al daniilor, acestea la rândul lor fiind introduse în gestiune pe bază de bon.
- nu s-au găsit în stocuri materiale specifice fără documente de proveniență, fără certificat de garanție sau cu termenul de valabilitate expirat.
1.2  RE: Procurori? La litera P. (Alex Bindea) trimis de
( 7 apr 2015, 11:50:37
-----
* Puncte de lucru ale S.C. „DaniELul Ultrafericitul” S.R.L. – societate comercială cu caracter lucrativ, neplătitoare de TVA sau alte taxe, societate comercială cu responsabilitate limitată: răspund numai în fața Domnului Zeu și de multe ori nici măcar acolo, competența controlului activității acetei S.C. revenind Mamonei – mult-iubitul zeu al pochilor de rit bizantin, posesori de călcătură apăsată, burdihan dinapoia patrafirului, Merțan sau Beamweu ultimul răcnet.
2.   Alooo trimis de
( 7 apr 2015, 18:27:59
Domn' primar, va bateti joc de oameni...numai la Moara daca chemi primaria sa iti dezapezeasca spun ca locuiesti pe drum privat si nu pot intra, dar la IMPOZIT platesti taxa de ECOLOGIZARE si taxa de SALUBRITATE, ca cica asa e legea ( HCL facuta de niste tembeli probabil ), toti platesc ambele taxe. Pai daca e drum privat ( inteleg ca taxa de ecologizare e si pentru aceasta dezapezire ) si nu vii sa-mi dezapezesti, atunci de ce platesc ambele taxe? Ca asa ati facut voi legea la Moara? O sa va plimbam prin instanta domn' primar !
3.   Re trimis de
( 7 apr 2015, 18:38:42
Sa vezi bezna si drum ca in epoca de piatra spre biserica catolica, fara lumina, in afara de 3-4 becuri chioare, pe 200 metri din 2000; bineinteles, pe drumul primarului lumina, apa, canalizare si dezapezit permanent.
Koaie, bine ca impozitul e bun, dar un bec sa vedem in ce gropi calcam nu se poate.
Manca-te-ar DNA-ul, oagare!
4.   NON CULTURA- jobul no.1 din Ro. trimis de
( 7 apr 2015, 20:32:52
Nu vad legatura intre meserie si om. Probabil ca la noimeseriria iti da ceva gen tabu. Cand aveam vreo 14 ani, un procuror din blocul vecin ma ameninta cu functia, am trecut gardul si culegeam niste nuci. Era pe vremea lu` ceasca. Sunt oameni deformati mintal, astia nu pot sa se integreze, taz, m-am intrebat tot timpul, ce faci in functia de primar?
4.1  RE: NON CULTURA- jobul no.1 din Ro. trimis de
( 7 apr 2015, 20:50:08
Taci tu, Vera,dont tell anyone nu da pe goarnă planul meu SICRET!
În 2016, sau ma-nainte, (de-și dă demisia Matrozul potrocaliu), ...

... sunet de bagpipes ...
... răpăit de ukulele ...
... țiuit de trâmbițe apocaliptice ...

... da, Toamnelor și Tomnilor, în 2016 CANDIDEZ LA FUNCȚIA DE PRIMAR ÎN RĂDĂUȚI.

Îi bat cu prosopul ud la kur pe orice alți candidați din țarcurile politice.
Și nici măcar nu-mi fack campanie electorală.

Apăi ce o să fie după validarea mandatului... o să fie Jale cu J mare de la Kilogram.

Prima la mână că-mi iau în aparatul propriu numa pretinii și pretenele de pe Feisbuc, cu toții vădane și sărăntoci, de li s-o spart capul ș-o murit cu dreptatea în mână din cauza la bagabonții de la Rădăuczi.
Apoi cică fack curat în primărie:
Prima care zboară din primărie e coada de la mătură iar ultimul e secretarul UAT.

Ce JAR o să mănânce rădăuțenii, vaaai de pooolicica lor.
Nici n-au habar ce-i așteaptă.

hurry up The clock tiching!
time out The click tocking!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pâine mănăstirească Săptămâna Mare este o perioadă de o maximă încărcătură spirituală. Este o perioadă în care ar trebui să ne analizăm gândurile și faptele şi să ne armonizăm fiinţa umană, trupeşte şi sufleteşte. Este o perioadă de post şi de... Citeşte