Patru elevi suceveni vor reprezenta România la faza internaţională a concursului „CanSat”, organizat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), la Lisabona – Portugalia, în perioada 25-28 iunie.
Echipajul Nexus Suceava, format din Tudor Andronic, Răzvan Ghiarasim, Alexandru Hânţescu şi Emanuel Tabără, a obţinut premiul I la etapa naţională a competiţiei „CanSat”, de la începutul lunii aprilie, de la Timişoara. În competiţia naţională, opt echipaje din toată ţara şi-au dat concursul, dintr-un total de 21 înscrise iniţial.
Tudor, Alexandru şi Emanuel sunt elevi în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, iar Răzvan este în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava.
Echipa Nexus Suceava este coordonată de prof. Victor Şutac, de la Colegiul „Petru Rareş”.
Satelit recuperat cu ajutorul GPS-ului
Pentru finala naţională de la Timişoara, cele opt echipe au construit un satelit, de maximum 340 de grame, pe care l-au lansat de la altitudinea de 1 kilometru. Una dintre condiţiile esenţiale era aceea ca minisateliţii să fie capabili să recepteze mai mulţi parametri ai aerului (temperatură, presiune etc.) pe măsură ce cad pe pământ după lansare.
Victor Şutac, coordonatorul echipei, a povestit că „vineri, 3 aprilie, s-au cântărit CanSat-urile, cel al echipei din Suceava având 308 grame. La ora 8.00, sateliţii au fost lansaţi dintr-un avion utilitar, pe un aerodrom din Timişoara, de la o altitudine de un kilometru, aceştia trebuind recuperaţi în condiţii de maximă siguranţă. Elevii suceveni au recuperat primii satelitul, cu ajutorul GPS-ului. Viteza sateliţilor trebuia să fie între 8 şi 11 m/s.”
În cea de-a doua zi de concurs, elevii suceveni au susţinut un interviu cu un juriu format din profesori ai Universităţii de Vest Timişoara şi specialişti ai ROSA (Agenţia Spaţială Română).
De menţionat că acest eveniment este organizat, anul acesta, pentru prima dată în România.
Pentru sprijinul acordat pentru participarea la faza naţională a concursului, Victor Şutac le-a mulţumit lui Cezar Leşanu – de la Observatorul Astronomic al Universităţii din Suceava, lui Adrian şi Tatianei Done - de la Club Speo Bucovina, lui Dan Milici - prodecan al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (USV) şi lui Ioan Liviu Botuşan, de la Clubul Sporturilor Tehnico - Aplicative Suceava.
Elevi pregătiţi în cadrul programului Nexus
Echipajul sucevean care s-a calificat la etapa finală a concursului „CanSat” este pregătit în cadrul programului Nexus, de la Colegiul „Petru Rareş” Suceava. Acest program funcţionează la Suceava din 2007, la iniţiativa dr. ing. Florin Munteanu – preşedintele Centrului pentru Studii Complexe – centru UNESCO Bucureşti, şi are ca obiectiv stimularea curiozităţii şi interesului tinerilor pentru ştiinţă, cercetare şi tehnologie.
Parteneri ai acestui program sunt Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Societatea Ştiinţifică „Cygnus” – centru UNESCO şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
În prezent, în Nexus sunt înscrişi circa 60 de elevi din judeţ.