luni, 6 apr 2015 - Anul XX, nr. 79 (5891)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Suflu nou

Un sucevean a preluat conducerea Uniunii Ucrainenilor din România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Condamnarea penală a fostului deputat din partea Uniunii Ucrainenilor din România, Ştefan Buciuta, s-a lăsat cu urmări în fruntea acestei organizaţii. Întrunită în finalul lunii martie 2015, Comisia de Etică şi Litigii din cadrul Uniunii Ucrainenilor din România a luat o serie de măsuri extrem de importante. Astfel, s-a stabilit că începând cu data de 9 martie 2015 Ştefan Buciuta nu mai are drept de semnătură, nu mai poate să delege sau să împuternicească persoane şi nici să semneze ordine de plată, o interdicţie similară fiind dictată şi în ceea ce priveşte ridicări de numerar din conturile UUR.

Prerogativele de conducere ale UUR au fost preluate, conform statutului, de prim-vicepreşedintele care la Congres a avut cel mai mare număr de voturi. Este vorba de Ioan Robciuc, persoană care provine din satul sucevean Măriţei şi care acum îşi desfăşoară activitatea la Bucureşti.

Pe lângă atribuţiile de conducere, conform Statutului UUR, Ioan Robciuc are sarcina ca în termen de 3 luni, cel mai târziu până pe 9 iunie 2015, să convoace alegeri pentru desemnarea unui nou preşedinte.

 

Buciuta nu recunoaşte hotărârea luată

Contactat telefonic, fostul deputat Ştefan Buciuta a declarat că tot ceea ce se petrece poate fi catalogat ca o „mare minciună”, şi asta pentru că, din 2013, Comisia de Etică şi Litigii nu ar mai exista pentru că s-ar fi „autodizolvat”.

„Acea comisie nu are dreptul să schimbe pe nimeni, este o aberaţie ce se întâmplă, e o depăşire de atribuţii. Deputatul Marocico nu ştie să citească Statutul, să mai studieze şi Constituţia să vadă că nu mi s-au ridicat drepturile politice, eu pot candida şi la Parlament şi oriunde, pentru că prin acea decizie de condamnare nu mi s-a ridicat nici un drept. După 25 de ani în Uniune ştiu mai bine legea decât Marocico”, a arătat Ştefan Buciuta.

 

Condamnat definitiv pentru că şi-a angajat fiica la propriul birou parlamentar

Printr-o decizie definitivă pronunţată de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ştefan Buciuta a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de conflict de interese. Instanţa supremă a mai decis şi un termen de încercare de trei ani, dar l-a obligat pe fostul parlamentar din mandatul 2008-2012 la plata a 3.500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către statul român.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, Ştefan Buciuta a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajată, în perioada 15 decembrie 2008 - 14 septembrie 2012, în funcţia de expert în cadrul biroului său parlamentar, în Circumscripţia electorală nr. 27 Maramureş - Colegiul uninominal nr. 7.

Prin angajarea la biroul parlamentar, fiica lui Ştefan Buciuta a încasat venituri salariale de 59.499 de lei.

Potrivit articolului 253 indice 1 din Codul Penal, "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sucevean a preluat conducerea Uniunii Ucrainenilor din România.
 Vizualizări articol: 2735 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Un sucevean a preluat conducerea Uniunii Ucrainenilor din România5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei