Zăpada mieilor a dat peste cap aproape jumătate din judeţul Suceava. Sute de oameni au rămas blocaţi în maşini pe DN 2, între Iacobeşti şi Siret, dar şi pe DN 17A Ratoş - Dorneşti, în timp ce alte câteva mii de persoane, dar şi societăţi comerciale sau instituţii publice au rămas fără energie electrică.
Problemele în traficul rutier cauzate de ninsoare şi de vântul care sufla în rafale de până la 100 km/h au început să apară ieri în jurul prânzului. Două dintre cele mai expuse drumuri din judeţ au picat din nou testul iernii târzii, intervenţia drumarilor dovedindu-se greoaie şi ineficientă.
„Avem jumătate de oră de când stăm aici, dar important e să ajungem cu bine acasă. A trecut un utilaj care nu arunca nisip, dar poate mai vine unul. E bine că a dat şi cu lama, că doar trăim în România, nu?”, a mărturisit unul dintre şoferii rămaşi în trafic în zona Grăniceşti.
Şoferii spun că au văzut mai multe maşini de deszăpezire prezente pe drumul european 85, dar acestea nu aruncau material antiderapant, astfel încât formarea poleiului pe carosabil a fost inevitabilă.
Chiar dacă erau în situaţia ingrată de a nu se putea deplasa, unii şoferi au avut puterea de a glumi.
„Iarna-i grea, omătu-i mare. De 31 de ani nu am văzut aşa ceva, aşa iarnă în aprilie, dar dăm tot înainte”, a mărturisit un şofer care dorea să ajungă la Cernăuţi.
Coloane întregi de maşini pe drumul european spre Siret
Chiar dacă situaţia a devenit extrem de dificilă încă din jurul orei 12.00, autorităţile nu s-au grăbit să restricţioneze accesul autovehiculelor pe porţiunile de drum unde viscolea. Aşa se face că la ora 14.00 coloanele de maşini dinspre Siret şi dinspre Suceava se întindeau pe kilometri întregi.
În plus, unele maşini nu mai erau echipate cu anvelope de iarnă, astfel încât şanţurile au devenit „refugiul” temporar al şoferilor care au avut ghinionul să circule ieri între Suceava şi Siret sau între Dorneşti şi Ratoş.
Şi aşa cum se întâmplă de fiecare dată în situaţii cu autovehicule şi oameni în pericol, a fost nevoie de intervenţia angajaţilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, dar şi de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, un sprijin important fiind oferit şi de primăriile din zonă, care au trimis utilaje de deszăpezire pentru a-i scoate din necaz pe drumarii depăşiţi evident de situaţie.
În total, în cele aproximativ 4 ore de intervenţie, au fost ajutate să iasă la liman zeci de maşini în care se aflau câteva sute de oameni. Şi o ambulanţă care se deplasase la Siret pentru a transporta un bolnav la Suceava a avut nevoie de antemergător de la drumuri pentru a putea parcurge în siguranţă porţiunea de drum afectată de viscol.
Circulaţia rutieră a revenit la cote acceptabile abia în jurul orei 17.30, în momentul în care vântul s-a mai potolit, iar ninsoarea a încetat.
Tot din cauza vântului puternic, în peste 40 de localităţi din zona Rădăuţi, Siret, Dolhasca şi Suceava s-au înregistrat probleme de alimentare cu energie electrică.
Cei de la E.ON Energie au trimis pe teren toate echipele disponibile pentru a încerca să remedieze defecţiunile, dar situaţia era destul de complicată, atât din cauza zonelor mai puţin accesibile în care s-au petrecut avariile, cât şi ca urmare a faptului că în mai multe zone au căzut arbori pe cablurile de transport şi distribuţie a energiei electrice. O situaţie de acest gen s-a petrecut şi pe strada Cernăuţi din municipiul Suceava, iar pentru remedierea situaţiei au intervenit muncitorii de la Direcţia Domeniului Public din cadrul Primăriei Suceava.