„Asul din mâneca” Consiliului Local Suceava, în problema termoficării municipiului reşedinţă de judeţ, este, începând de ieri, noua societate de transport şi distribuţie a energiei termice, SC Transagent SRL.
Înfiinţarea acesteia a fost decisă în unanimitate de aleşii locali suceveni, în cadrul unei şedinţe „de îndată”, astfel încât noua societate de termoficare va putea participa la licitaţia din 16 aprilie, de concesionare a serviciului public de transport şi distribuţie a energiei termice către sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.
„Data trecută, când s-a respins acest proiect, s-a spus că nu ar fi corect să existe două societăţi ale Consiliului Local cu acelaşi obiect de activitate. Între timp s-a dat o hotărâre de instanţă care arată clar că falimentul Termica este capătul de drum al acesteia. Chiar şi cei din conducerea societăţii au spus clar că urmează falimentul”, a spus iniţiatorul proiectului de hotărâre, primarul Ion Lungu.
Edilul sucevean a explicat care este strategia municipalităţii în privinţa noii societăţi de termoficare:
„E bine să facem această societate a noastră, iar în funcţie de ce se va întâmpla pe 16 aprilie, de câte firme se vor prezenta la licitaţia de transport şi distribuţie a energiei termice, vom decide dacă pregătim noua societate a primăriei să participe la licitaţie. Timpul ne permite să participăm la a doua licitaţie, iar în final, la negocierea directă”.
Preşedintele de şedinţă, Adrian Arămescu, a ţinut să le transmită membrilor Consiliului Local un mesaj din partea sucevenilor cu privire la înfiinţarea unei noi societăţi.
„În urma consultării cu cetăţenii, pot spune că aceştia doresc o societate care să nu urmărească profitul, ci să le asigure un serviciu de calitate, la un preţ cât mai rezonabil pentru ei. Având o societate a primăriei, vor dispărea verigile slabe dintre banii care pleacă de la bugetul local pentru subvenţia populaţiei şi producătorul de energie termică, încât nu vor mai fi motive de teamă pentru populaţie că rămâne fără căldură şi apă caldă. Acesta este mesajul populaţiei către noi, Consiliul local – să găsim soluţia cea mai bună pentru a asigura servicii de calitate”.
Ceva mai critic s-a dovedit a fi consilierul local Corneliu Vornicu, care a semnalat faptul că noua societate va fi „construită” pe o temelie şubredă.
„Orice fel de societate care se va înfiinţa va fi sortită să lucreze în pierdere atât timp cât nu se vor asigura fondurile necesare pentru reabilitarea magistralelor şi reţelelor secundare de termoficare, precum şi modernizarea punctelor termice. Orice societate va prelua această activitate va duce povara pierderilor de pe reţelele de transport şi distribuţie”, a spus Vornicu, referindu-se la pierderile estimate de 40% de pe reţelele de transport şi distribuţie a energiei termice.
Şeful municipalităţii sucevene nu s-a arătat de acord cu cele afirmate, susţinând că pierderile reale sunt undeva la 35%, fiind reduse de la 55%, ca urmare a investiţiilor făcute până acum la reţelele de distribuţie şi la modernizarea punctelor termice.
„Cine vine la licitaţie vine pentru un contract de 30 de ani – 20 de ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 10 ani. E clar că în primii cinci ani va lucra în pierdere, dar apoi va ajunge pe plus. E un risc pe care şi-l asumă, ca în orice afacere”, a mai spus Lungu.
Membrii AGA şi CA ai noii societăţi de termoficare a Consiliului Local Suceava
Odată cu aprobarea înfiinţării SC Transagent SRL, au fost desemnaţi şi cei care vor lua deciziile în cadrul noii societăţi de termoficare.
Astfel, Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) este formată din şapte membri, cinci propuşi din partea grupului PNL – Viorel Seredenciuc, Daniel Prorociuc, Costel Tătăranu, Liviana Enea şi Monacu Vasile, şi doi din partea grupului PSD - Cornel Grosar şi Geniloni Sfeclă.
Pentru ca noua societate să fie funcţională au fost desemnaţi temporar şi membrii Consiliului de Administraţie, urmând ca ulterior selectarea acestora să se facă în baza prevederilor legale: Neculai Frunzaru, Radu Pentiuc, Mircea Onofreiciuc, Mihai Hanceriuc, Gabriel Petriuc. Comisia de cenzori are patru membri - Şerban Filip, Doina Coroamă, Doina Onioi şi Dumitru Curcă - membru supleant.
( 4 apr 2015, 12:01:30