Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 apr 2015 - Anul XX, nr. 77 (5889)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Administraţie

Lungu anunţă că va rezolva problema termoficării în Suceava chiar şi fără ajutorul Guvernului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean, care a avut loc ieri, că problema termoficării în municipiul reşedinţă de judeţ va fi rezolvată chiar şi fără ajutorul Guvernului României. Lungu a participat la o şedinţă extraordinară a deliberativului judeţean în care s-a analizat, printre alte subiecte, stadiul proiectului „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene”. Ion Lungu a dat asigurări că rezolvarea problemelor de termoficare în Suceava este pe drumul cel bun şi că în acest an Suceava va avea un operator pentru transportul şi distribuţia agentului termic, adăugând că în această iarnă sucevenii vor avea căldură şi apă caldă. În momentul în care preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, l-a întrebat pe Ion Lungu dacă va face aceste lucruri fără ajutorul Guvernului României, edilul Sucevei i-a răspuns: „Fără ajutor de la Guvern de această dată”. La rândul său, Nechifor i-a mulţumit pentru aceste asigurări, însă a subliniat că ar fi foarte bine dacă şi consilierul judeţean PNL Vasile Ilie, care este şi directorul noii centrale termice deţinute de compania Bioenergy, ar putea confirma că sucevenii vor avea apă caldă şi căldură în această iarnă.

În şedinţa de ieri a deliberativului judeţean au existat câteva schimburi de replici în contradictoriu între Cătălin Nechifor şi Ion Lungu, după ce acesta din urmă a spus că Suceava este singurul oraş din ţară în care după anul 1989 s-a construit o centrală termică nouă. Lungu a fost contrazis de Nechifor, acesta spunându-i că şi la Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc sau Vatra Dornei s-au construit centrale termice, prin proiectul „Utilităţi şi mediu”. „Este vorba de o centrală termică care încălzeşte un oraş întreg. O centrală cum e cea din Suceava care alimentează un municipiu reşedinţă de judeţ, o investiţie de 80 de milioane, nu mai există”, a spus Lungu. El nu s-a lăsat convins nici atunci când Nechifor i-a spus că mai există o astfel de centrală la Focşani. „Nu mai este. Vă asigur. Chiar dacă este nepoliticos să mă întrerupeţi, vreau să spun că la o emisiune TV pe un post public de televiziune s-a evidenţiat acest lucru. Mai sunt centrale modernizate parţial. Singurul oraş în ţară unde este o centrală nouă de încălzire a oraşului este la Suceava. Şi suntem pe un drum bun. 30% din reţelele de transport şi distribuţie sunt reabilitate. Iar primăria a pregătit un proiect european de 50 de milioane de euro pentru a reabilita în totalitate reţelele de transport şi distribuţie”, a spus Lungu. El a subliniat că în maxim doi ani va fi rezolvată şi problema asigurării unui serviciu civilizat şi eficient pentru populaţie de producţie, transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Suceava. Ion Lungu a făcut referire şi la creditul pentru proiectul „Utilităţi şi mediu”, precizând că  Suceava a primit zece milioane de euro. El a ţinut să precizeze însă că acest credit este cel mai ineficient împrumut pe care Primăria Suceava îl are de returnat în momentul de faţă. Lungu a spus că acest credit este împovărător pentru judeţul Suceava, în condiţiile în care sunt primării care trebuie să plătească pentru rambursarea lui fără a avea beneficii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lungu anunţă că va rezolva problema termoficării în Suceava chiar şi fără ajutorul Guvernului.
 Vizualizări articol: 1881 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lungu anunţă că va rezolva problema termoficării în Suceava chiar şi fără ajutorul Guvernului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Problema de SISTEM trimis de
( 3 apr 2015, 11:40:44
Nu stm ce intelege edilul Sucevei prin rezolvarea problemei termoficarii, mai ales atunci cand directorul centralei producatoare, Bioenergy se abtine de la astfel de comentarii. Primaria a creat mari probleme in sistemul de termoficare centralizata, cu multi locuitori nevoiti sa-si monteze centrale de apartament si aceste probleme nu se pot rezolva prin articole de ziar si populism ieftin. Pacat de distrugerea societatii Termica, a intregului sistem de termoficare din Suceava si a descurajarii consumatorilor, datorita unor greseli din partea primariei si a celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Pacat ca centrala Bioenergy – "bijuteria" edilului, care nu are autonomia necesara din toate punctele de vedere, inclusiv cea a transportului energiei termice, ca de produs la gard e usor. Cel mai bine ar fi ca primaria sa faciliteze locuitorilor racordati la termoficarea centralizata montarea unei centrale de apartament si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve.
2.   Lies trimis de
( 3 apr 2015, 13:28:18
Lungu a rezolvat deja problema termoficarii! A distrus Termica si si-a facut Bioenergy!
3.   Problema de SISTEM trimis de
( 3 apr 2015, 14:06:20
Nu avem incredere in asigurarile pe care ni le da d-l primar cu privire la rezolvarea problemelor termoficarii in Suceava. Daca directorul centralei Bioenergy, Vasile Ilie care este si doctor in energetica, se abtine sa faca promisiuni pe aceasta tema, concluzia e clara: sistemul de termoficare centalizata este compromis.
4.   Sistemul centralizat ramine o varianta buna! trimis de
( 3 apr 2015, 14:23:26
Cum de primaria din Cluj a gasit solutia?
In Cluj-Napoca au demarat o campanie de informare privind rebransarea locuintelor la sistemul centralizat de termoficare.
Campania se adreseaza proprietarilor care au renuntat la sistemul centralizat si si-au montat centrale termice de apartament, avertizandu-i pe acestia ca pretul gazelor se va dubla pana in 2018.
Reprezentantii primariei distribuie fostilor consumatori ai regiei fluturasi cu mesajul "Sistemul centralizat de termoficare, o solutie eficienta si sigura", in care se arata ca se ofera posibilitatea rebransarii gratuite pentru cei care s-au debransat.
Potrivit materialelor informative, sistemul centralizat prezinta o serie de avantaje, precum predictibilitatea costurilor (165 lei/gigacalorie) in conditiile cresterii constante cu 10 - 12 la suta anual a preturilor gazelor naturale pentru consumatorii casnici, eficienta ridicata demonstrata in sistemele centralizate moderne vest - europene sau siguranta in exploatare si monitorizare permanenta a functionarii sistemului.
La Cluj-Napoca au fost facute investitii in modernizarea retelei de termoficare si a centralelor termice. In acelasi timp, compania cauta solutii pentru a mentine un pret cat mai scazut al gigacaloriei.
La noi nu se poate, nu?
5.   Primarul rezolva tot trimis de
( 3 apr 2015, 17:27:36
Acum,ca domnul primar a rezolvat problema transportului si distributiei agentului termic sa discutam putin de centrala,bijuteria Bioenergy.
* Am inteles ca aceast centrala consuma 30-40 camioane de biomasa pe zi.Mi se pare o cantitate impresionanta.Credeam ca aceasta biomasa provine din reziduri din prelucrarea lemnului.Dar am inteles ca se ia copacul si se transforma in rumegus.Poate nu e asa.Ma intreb cam cati copaci se sacrifica pentru functionarea centralei?
- consum zilnic de lemn= 800 -1000 mc ( cca 32 camioane/zi) !!!
- CONSUM LUNAR = 24.000 - 30.000 mc/luna (cca 960 camioane/luna
30.000 mc : 218 mc/ha ( volum mediu lemn pe picior la hectar padure) = 137,61 ha padura taiata ( la ras ) pe luna. Intr-un an (caaldura si apa calda ) rezulta peste 1 000 ha padure rasa.
6.   Primarul rezolva tot trimis de
( 3 apr 2015, 17:43:18
*Bioenergy Suceava SRL este extensia firmei Schweighofer, care nu doar că obţine venituri extraordinare din exploatarea unor cantităţi imense de masă lemnoasă, dar în plus primeşte şi sume exorbitante din partea statului român, prin vânzarea energiei electrice produsă în fabrica de la Dorneşti. În plus, firma mai primeşte bani din certificatele verzi, profitul anual obţinut fiind de câteva milioane de euro.
*S-au intamplat multe permutari ciudate in actionariatul noii centrale termice. Adrem Invest înfiinţează o nouă firmă, SC Bioenergy Suceava SRL.Apoi SC Bioenergy Suceava SRL îşi schimbă acţionariatul, iar Adrem Invest devine minoritar.Adrem Invest rămâne cu 48,98% din acţiuni, restul fiind preluate de RZ Rumanien Beteiligungs GMBH din Austria, cu 25,51% din acţiuni, şi Bio Electrica Transilvania, tot cu 25,51% din acţiuni, ambele firme controlate de omul de afaceri Gerald Schweighofer, patronul fabricii din Dorneşti care exploatează masiv pădurile din Suceava şi alte judeţe ale ţării.
7.   Primarul rezolva tot trimis de
( 3 apr 2015, 17:53:57
Compania Adrem Invest, care a realizat noua centrală termică a trebuit să cumpere terenul de sub centrală, pentru a putea beneficia de finanţare din partea austriecilor de la Raiffeisen International.Această condiţie a fost specificată clar în contractul de finanţare a noii centrale termice, în valoare de 62,6 milioane de euro.Initial terenul respectiv a fost încredinţat prin concesiune firmei Adrem Invest, pe o durată de 30 de ani, printr-un contract în valoare de 300.000 de euro. Suprafaţa solicitată de firma Adrem Invest a fost de de 57.734 mp teren proprietate privată a municipiului Suceava.Valoarea solicitată de administraţia locală pentru a vinde terenul investitoruluia fost de 313.496 de euro,
adica mai puţin de 6 euro/mp.Faptul ca o banca, Raiffeisen Bank International, a cerut firmei Adrem Invest sa cumpere terenul de sub centrala pentru a obtine un credit e cel putin ciudat.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorba de peste ca la Manastirea Dervent La Manastirea Dervent, inaltata pe un gorgan de langa ostroavele Dunarii, ziua binecuvantata a Intrarii Domnului in Ierusalim e asteptata intotdeauna cu bucate alese, intre care cele din peste se afla la loc de cinste. Retetele sunt ale locului, in... Citeşte