Opt elevi din judeţ au bifat o dublă performanţă, aceştia calificându-se la câte două olimpiade naţionale, competiţii organizate sub egida Ministerului Educaţiei.
Au dedicat până acum multe săptămâni studiului, au trecut de emoţiile fazelor judeţene ale olimpiadelor şi nu îndrăznesc deocamdată să viseze la vacanţe, zile libere sau la “Şcoala altfel”, ştiind că performanţa la un nivel înalt presupune o serie de sacrificii. Toţi sunt deja familiarizaţi cu aceste competiţii de nivel înalt, din ecuaţia reuşitei lor nelipsind munca, perseverenţa şi ambiţia.
Se remarcă prin seriozitate şi interes pentru propria formare, iar cei mai mulţi dintre ei au reale înclinaţii spre ştiinţele exacte.
Cinci elevi de la Colegiul „Ştefan cel Mare”, calificaţi la câte două olimpiade
Cinci dintre elevii care au dovedit că pot excela nu doar la una, ci la două discipline şcolare, studiază la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava şi aproape toţi au în comun pasiunea pentru ştiinţele exacte.
Eduard Valentin Dumitresculeste juniorul plutonului de olimpici de la „Ştefan”, elevul de clasa a V-a urmând să concureze la Olimpiada Naţională de Matematică (6-10 aprilie, Bucureşti) şi la Olimpiada Naţională de Informatică (15-19 aprilie, Brăila).
A obţinut cel mai mare punctaj din judeţ la Olimpiada Judeţeană de Matematică, iar la faza naţională a Olimpiadei de Informatică s-a calificat cu cel mai mare punctaj din judeţ, la nivel de gimnaziu.
Este ordonat, conştiincios şi muncitor, calităţi confirmate şi de premiile şcolare adjudecate de Eduard în anii de studiu şi mai ales în ultimul an şcolar, când a obţinut premiul I la toate concursurile interjudeţene la care a participat.
„Are un program foarte încărcat în această perioadă, însă e încântat de rezultate şi de pregătirea de la Colegiul <Ştefan cel Mare>”, mărturiseşte Nicoleta Dumitrescul, mama lui Eduard. La matematică, elevul este pregătit de prof. Dan Popescu, directorul colegiului, iar la informatică este coordonat de prof. Daniela Marcu şi prof. Liviu Pînzariu, cu acesta din urmă studiind la Palatul Copiilor Suceava.
De cealaltă parte, colegul său David Cornel Turtureanu, elev în clasa a VI-a, va reprezenta Suceava la etapa naţională a olimpiadelor de fizică şi informatică, iar pentru calificarea la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică i-au mai lipsit câteva sutimi.
Elevul mărturiseşte că se pregăteşte, înainte de concursuri, chiar şi peste şapte ore pe zi, fie la şcoală, fie acasă sau la Palatul Copiilor Suceava, unde de patru ori pe săptămână merge la cercul de informatică al prof. Liviu Pînzariu, iar de două ori frecventează cercul de Astronomie al prof. Petru Crăciun.
Deşi e la o vârstă fragedă, Davida contribuit deja cu medalii şi premii însemnate la palmaresul unităţii în care învaţă, cele mai multe adjudecate în cadrul competiţiilor de fizică şi matematică.
Liceenii merituoşi
Iulia Georgiana Talpalariu, elevă în clasa a IX-a, a reuşit să se califice la etapele naţionale ale olimpiadelor de geografie şi chimie. Din cauza faptului că cele două competiţii naţionale se vor desfăşura în aceeaşi perioadă, adolescenta este nevoită să aleagă doar o olimpiadă în cadrul căreia să ne reprezinte judeţul.
Deşi cele mai multe satisfacţii le-a avut la competiţiile de geografie (premiul I la faza naţională a Olimpiadei de Geografie, 2014), Iulia vrea să participe, în acest an, la Olimpiada Naţională de Chimie, disciplină la care este pregătită de prof. Aurelia Strugariu.
„Vreau să urmez Medicina, ceea ce m-a determinat să particip la Olimpiada de chimie. Pregătirea şi experienţa acestui concurs mă vor ajuta şi pe viitor”, ne-a povestit Iulia.
Iulia Georgiana Talpalariu a urmat ciclul gimnazial la Şcoala „Miron Costin” Suceava, eleva încheindu-şi toţi cei opt ani de gimnaziu cu media 10.
Un alt elev al colegiului, Radu Cristian Ştefănescu, din clasa a IX-a, s-a calificat la Olimpiada Naţională de Matematică (6-10 aprilie, Bucureşti) şi la Olimpiada Naţională de Informatică (3-9 aprilie, Târgovişte), ducând astfel mai departe tradiţia performanţei de la Colegiul „Ştefan cel Mare”.
Este pasionat de informatică şi studiază această disciplină din clasa a II-a, la Palatul Copiilor Suceava, sub îndrumarea prof. Ştefania Şoiman. Din clasa a VI-a este un abonat al olimpiadelor naţionale de informatică, Radu exprimându-şi speranţa că participarea din acest an îi va aduce cel mai bun rezultat de până acum.
La informatică este pregătit de Ovidiu Marcu, iar la matematică de Cristian Amorăriţei.
Un alt ştefanist, Ciprian Dăscăliţei,este elev în clasa a XI-a, olimpiadele de engleză şi informatică fiind competiţiile unde va încerca să obţină rezultate notabile.
La competiţia de informatică participă din clasa a V-a, fiind îndrumat de Ovidiu Marcu şi Giorgie Vlad.
Vitalie Lungu, elevul cucerit de Bucovina
Câteva drumeţii prin Vatra Dornei l-au determinat pe Vitalie Lungu,din Republica Moldova, raionul Sângerei, să-şi continue studiile liceale în Bucovina.
A fost admis la Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei, iar sub îndrumarea profesorilor de aici a reuşit, în acest an, să obţină rezultate frumoase care să-l propulseze la fazele naţionale ale olimpiadelor de chimie şi astronomie şi astrofizică.
Planetele, aştrii şi constelaţiile l-au pasionat încă de copil, însă primul contact temeinic cu această disciplină l-a avut odată cu frecventarea Palatului Copiilor Suceava, unde vine în fiecare săptămână, fiind pregătit de prof. Petru Crăciun.
„Încerc să îmbin studiul cu relaxarea. Obiectivul meu nu este să obţin note bune, ci să acumulez cât mai multe cunoştinţe”, spune Vitalie.
Miluţa Aileneieste elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni. S-a calificat la Olimpiada Naţională de Socio-Umane şi la Olimpiada Naţională de Istorie, fiind îndrumată de profesorii Anişor Vasiliu şi Ioan Caulea.
Eduard Lungu, mintea strălucită de la Solca
Eduard Lungueste elev în clasa a VIII-a la Liceul Tehnologic “Tomşa Vodă” din Solca, tânărul urmând să participe la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică şi Olimpiada de Fizică.
Este al treilea an consecutiv când Eduard participă la competiţia de astronomie, anul trecut fiind distins cu medalie de argint. Spune că datorează aceste reuşite profesorului de fizică Ilie Cosovanu, cel care l-a convins, de altfel, să-şi continue studiile la liceul din Solca.
Obiectivul adolescentului este acela de a ajunge în lotul lărgit al ambelor competiţii, loturi ce se vor forma în vederea participării la fazele internaţionale ale olimpiadelor.
„Mă pregătesc cu profesorul Ilie Cosovanul, dar şi cu fiul său Daniel Cosovanu. La Astronomie şi Astrofizică e mai intensă pregătirea, trebuie să cunosc şi materia de liceu. Dar îmi place, de curând mi-am achiziţionat şi un telescop şi chiar studiez din plăcere”, ne-a povestit Eduard.
( 2 apr 2015, 16:22:50
Felicitări ,sănătate și succes în continuare vă urează , cu drag ,mama lui Edi Dumitrescul !