Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 apr 2015 - Anul XX, nr. 76 (5888)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosar la final

Ionuţ Vartic, fostul şef al Gărzii Financiare Suceava, a fost trimis în judecată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au finalizat dosarul în care era cercetat Ionuţ Vartic, fost şef al Gărzii Financiare Suceava, fost şef al Serviciului Nr. 5 din cadrul Regionalei Antifraudă Fiscală (DRAF) Suceava. Vartic este acuzat de comiterea a trei infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, dar şi de o infracţiune de complicitate la delapidare.

Atât Ionuţ Vartic, cât şi avocatul care îl reprezintă în această fază procesuală, Ionuţ Bulboacă, au refuzat să facă pentru moment vreo declaraţie pe marginea acestui subiect.

Tot în acest dosar au mai fost trimise în judecată alte trei persoane. Este vorba de Corneliu Ciuchea, administratorul firmei Valea Obcinilor, care este acuzat de comiterea infracţiunilor de trei fapte de complicitate la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi de o infracţiune de trafic de influenţă.

Atât Ionuţ Vartic, cât şi Corneliu Ciuchea au fost trimişi în judecată în stare de arest la domiciliu.

În faţa judecătorilor de la Tribunalul Suceava va ajunge şi Filuţă Cerlincă, administratorul pensiunii „La Filuţă” din Mălini. Acesta este acuzat de comiterea infracţiunii de delapidare. În stare de libertate, la fel ca şi Filuţă Cerlincă, va fi judecată şi Lucica Botuşanu, administratorul unei firme din Fălticeni. Aceasta este acuzată de comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă. 

 

Botezul fiicei lui Ionuţ Vartic, anchetat cu amănuntul

Filuţă Cerlincă a ajuns inculpat în acest dosar după ce la începutul lunii noiembrie 2014 a găzduit la pensiunea din Mălini botezul fiicei familiei Vartic. La acea petrecere au participat mai mulţi invitaţi, iar procurorii DNA au considerat că Filuţă şi-ar fi păgubit propria firmă prin aceea că a cazat în mod gratuit o parte dintre invitaţi.

„În perioada 1 - 2 noiembrie 2014, cu ocazia desfășurării unei petreceri, inculpatul Vartic Ionuţ Daniel a acceptat oferta inculpatului Cerlincă Filuţă de a beneficia, în mod gratuit, de cazarea invitaţilor în cele 17 camere și 5 apartamente ale unui complex turistic, administrat de acesta din urmă, ajutându-l astfel în activitatea infracţională pe omul de afaceri și cauzând firmei un prejudiciu în cuantum de 3.345 lei”, se arată în comunicatul remis de procurorii DNA.

În acelaşi comunicat se mai menţionează că procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani care aparţin lui Ionuţ Vartic, Corneliu Ciuchea şi Filuţă Cerlincă.

Procurorii au mai arătat că în această etapă a procesului penal există principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

„Doctorul” care venea în ajutor

Procurorii DNA au detaliat şi ce anume s-a întâmplat pe filiera Ionuţ Vartic – Corneliu Ciuchea. Mai exact, în zilele de 15 mai, 17 iunie și 5 decembrie 2014, Ionuţ Vartic, în calitate de inspector-șef antifraudă în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava – Serviciul Control nr. 5, i-a transmis sms-uri lui Corneliu Ciuchea, în vederea transmiterii mai departe, informaţii ce nu erau destinate publicităţii, pe care le obţinuse în virtutea funcţiei sale, devoalând controale inopinate ce urmau să fie efectuate la diverși agenţi economici de către inspectori antifraudă.

„Scopul acestor divulgări a fost, pe de o parte, încercarea de a proteja operatorii economici agreaţi de Ciuchea Corneliu, iar pe de altă parte de a obţine pentru sine bunuri și foloase necuvenite. În perioada martie – noiembrie 2014, inculpatul Ciuchea Corneliu a pretins și a primit de la inculpata Botușanu Lucica suma totală de 90.000 lei, în tranșe lunare de câte 10.000 lei, lăsând-o să creadă că, prin influenţa pe care o are asupra unui funcţionar public neidentificat numit <Doctorul>, ar putea determina protejarea firmei acesteia din urmă în ceea ce privește controalele fiscale”, se arată în comunicatul DNA.

 

Unde ajungeau informaţiile transmise de Ionuţ Vartic

Potrivit procurorilor DNA, pe 15 mai 2014, „inculpatul Vartic Ionuţ-Daniel a devoalat, către inculpatul Ciuchea Corneliu, date confidenţiale privind organizarea unui control inopinat la un complex comercial situat în zona industrială a municipiului Suceava, de către inspectorii DRAF Suceava. Divulgarea a avut drept scop asigurarea protecţiei unei societăţi comerciale cu care Ciuchea Corneliu derula activităţi comerciale și care avea două puncte de lucru în complexul respectiv”.

O lună mai târziu, pe 17 iunie 2014, şeful Serviciului Nr. 5 din DRAF Suceava i-a transmis administratorului firmei Valea Obcinilor informaţii confidenţiale prin intermediul cărora a dezvăluit date despre acţiunile de control în teren pe care echipele de inspectori antifraudă urmau să le desfășoare pe raza municipiului Fălticeni.

Procurorii DNA susţin că după ce a primit aceste date, Corneliu Ciuchea a contactat-o pe Lucica Botuşanu și a avertizat-o despre sosirea echipelor de inspectori. Informaţia a ajuns imediat şi la urechile celorlalţi agenţi economici, parteneri de afaceri.

„În contextul în care una dintre echipe a demarat inspecţia la un punct de lucru al firmei persoanei iniţial avertizate, identificând plusuri în gestiune faţă de înregistrările casei de marcat și intenţiona să aplice o contravenţie de 8.000 de lei, persoana respectivă l-a contactat pe Ciuchea Corneliu, căruia i-a solicitat sprijinul. Principalele temeri ale acesteia erau legate de eventualitatea unui control la un depozit angro situat în Fălticeni și de posibilitatea închiderii temporare a activităţii firmei. Din actele de la dosar a rezultat că inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava s-au limitat la aplicarea contravenţiei de 8.000 de lei, fără să închidă activitatea și fără să extindă controlul la celelalte puncte de lucru ale firmei”, se arată în comunicatul DNA.

 Cea de-a treia faptă care i se impută lui Ionuţ Vartic s-a petrecut pe data de 5 decembrie 2014. În acea zi, în baza unui ordin al președintelui Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală și sub coordonarea unei echipe din cadrul acestei instituţii, inspectori din cadrul DRAF Suceava au efectuat controale la diverse societăţi comerciale aflate în judeţul Suceava.

„Înainte de deplasarea echipelor de inspectori pe teren, Vartic Ionuţ Daniel, în virtutea funcţiei deţinute, a fost informat cu privire la efectuarea controalelor, aflând la scurt timp și firmele care erau vizate de verificări. În vederea anunţării reprezentanţilor unor societăţi comerciale protejate cu privire la iminenta desfășurare a controalelor, Vartic Ionuţ Daniel i-a comunicat informaţia lui Ciuchea Corneliu, care la rândul său a transmis-o altor persoane. Datorită relaţiilor apropiate cu Ciuchea Corneliu, Vartic Ionuţ Daniel l-a prevenit pe primul menţionat cu privire la efectuarea controalelor încă dinainte de a lua cunoștinţă de tematica și societăţile comerciale vizate, în așa fel încât acesta să își poată lua măsurile necesare evitării constatării unor eventuale nereguli de către organele de control”, se mai specifică în comunicatul DNA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ionuţ Vartic, fostul şef al Gărzii Financiare Suceava, a fost trimis în judecată.
 Vizualizări articol: 4179 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ionuţ Vartic, fostul şef al Gărzii Financiare Suceava, a fost trimis în judecată5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Voi sunteti nebuni ? trimis de
( 2 apr 2015, 12:19:45
Ce treaba au procurorii DNA cu faptul ca Filuta a cazat pe cineva gratuit la pensiunea proprie ??? Poate a suportat el insusi cazarea, din dividende. Delapidare ? Ha ha ha! Cati dintre voi care aveti o firma sau o afacere n-ati facut cateodata ceva gratuit pentru vreo ruda sau cunostinta ? Au terminat astia de la ANAF cu tampeniile si a inceput DNA-ul ? Lasati bre inspectia fiscala sa vina sa constate delapidarea. A facut cineva reclamatie ? In cel mai rau caz ii recalculeaza ANAF-ul ceva si recupereaza niste bani. Va credeti pe vremea lui Ceausescu ? Auzi - Marele si periculosul infractor Filuta delapideaza propria firma cu 800 de euro. Arestati-l repede pana nu fuge din tara! Ati mai rezolvat un mare corupt, ce sa spun. Parca am citit din articolul de ieri cu ce se mai scria pe la 1 aprilie 1949 despre chiaburul sabotor din Plavalari. Oricum, pe surse am auzit ca Vartic a mai acceptat odata o sticla cu apa de 0,5 litri de la un prieten de-al lui, ajutandu-l in acest fel pe ala sa delapideze bugetul familiei cu 1,80 lei. Aveti informatia: acum urmariti, prindeti, arestati !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de mazăre În toate cele patru țări ale Maramureșului, la fasole îi zice... mazăre. Iar în Apuseni, moții fac, în zilele de post, bucate din mazăre de cucuruz. Adică, tot din fasole. Știind toate astea, mai că nu-ți mai vine să-l iei... Citeşte