„Cântecul de lebădă” al Termica Suceava s-a făcut auzit ieri, în prima conferinţă de presă organizată în ultimii trei ani de conducerea societăţii care asigură căldura şi apa caldă pentru aproape jumătate din locuitorii municipiului Suceava.
Pe lângă cauzele globale şi locale care au dus la „îngroparea” societăţii de termoficare a oraşului, asemeni altor zeci de societăţi similare din ţară, administratorul special de la Termica, Ovidiu Dumitrescu, a prezentat diverse aspecte ale activităţii de termoficare.
Termica nu este în faliment – deocamdată
În primul rând, administratorul special de la Termica şi reprezentantul administratorilor judiciari ai societăţii aflate în insolvenţă au vrut să lămurească situaţia juridică a societăţii, pentru că s-au vehiculat fel de fel de variante, în care Termicii i s-a pus deja „cruce la căpătâi”.
„Decizia Curţii de Apel Iaşi, din 20 martie, a invalidat hotărârea creditorilor prin care s-a aprobat planul de reorganizare propus de Unicom Holding, dar Termica nu este încă în faliment. Acesta va fi pronunţat de judecătorul sindic al Tribunalului Suceava”, a spus Teodor Matei, reprezentant al administratorilor judiciari de la Termica.
Dar, conform acestuia, nici nu mai este mult până când falimentul, care bate la porţile societăţii de ani de zile, va deveni oficial.
„Se poate previziona pronunţarea falimentului, fie pe 28 aprilie, când se judecă dosarul de fond la Tribunalul Suceava, când se discută şi o cerere a Bioenergy de intrare a Termica în faliment, fie pe 7 mai, când, la Curtea de Apel Suceava, va fi analizat un dosar înaintat de ACET, dar care a fost suspendat până la decizia Curţii de Apel Iaşi. Cum aceasta s-a pronunţat deja, Curtea de Apel Suceava a repus pe rol acel dosar, la cererea ACET. Dacă se admite apelul ACET – aceasta fiind soluţia cea mai previzibilă, şi se constată că nu mai există un plan de reorganizare, la un următor termen, stabilit pentru luna mai sau iunie, judecătorul sindic va fi obligat să emită sentinţa de intrare în faliment”, a adăugat Teodor Matei.
Practic, falimentul Termica nu va afecta furnizarea căldurii şi apei calde în această perioadă destul de rece, când furnizarea energiei termice este încă prioritară, dar din luna mai, întreprinderea care asigura cândva peste 2.000 de locuri de muncă ar putea fi forţată să închidă porţile.
Datoriile Termica, aproape dublate în doi ani de insolvenţă
Planul de reorganizare al societăţii de termoficare, aplicat în cei aproape doi ani de insolvenţă, nu a reuşit să facă minuni.
În loc să scadă, datoriile Termica aproape că s-au dublat, asta în condiţiile în care principalii creditori nici nu au văzut vreun ban din ceea ce aveau de recuperat.
Astfel, dacă la data intrării în insolvenţă, adică pe 18.06.2013, datoriile Termica erau de 55.141.782 lei, până la 28.02.2015, datoriile au crescut la 93.913.064 lei.
Cele mai mari creşteri ale datoriilor se înregistrează la furnizorii de combustibili, în principal către Bioenergy Suceava (aproape 19 milioane de lei), pentru energia termică cumpărată şi apoi livrată populaţiei, precum şi către E.ON Energie, pentru gaz metan şi energie electrică.
O nouă societate de termoficare – necesară, dar să nu se facă aceleaşi greşeli
Intenţia municipalităţii sucevene de a înfiinţa o nouă societate de termoficare a oraşului, în şedinţa extraordinară care va avea loc vineri, este considerată de conducerea Termica o necesitate, care atrage însă atenţia asupra unor probleme care ar trebui să nu se repete.
„Trista experienţă de la Termica ar trebui să fie învăţătură de minte, că nu se poate desfăşura această activitate fără să fie susţinută de autoritatea publică locală.
Trebuie ajuns la un nivel real al costului acestei activităţi de termoficare. A ascunde aceste costuri şi a le rostogoli pe spinarea unei societăţi comerciale nu poate duce decât la o situaţie în care se află şi Termica în prezent, la fel ca multe alte societăţi similare din ţară”, a declarat administratorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.
Conform acestuia, indiferent de cine va prelua activitatea de termoficare a Sucevei, societatea ce se doreşte a fi înfiinţată ori una deja existentă, a unor companii private, problemele de care se va izbi vor fi aceleaşi ca la Termica.
„E bine că se face o nouă societate de termoficare, doar că nu trebuie repetate aceleaşi politici ca la Termica. Subvenţia nu este obligatorie, este o opţiune a autorităţilor locale. Costurile trebuie micşorate prin investiţii, în principal pe fonduri europene”, a declarat directorul Termica.
Cu toate acestea, Ovidiu Dumitrescu consideră că tot sistemul centralizat de termoficare reprezintă cea mai bună soluţie pentru asigurarea căldurii şi apei calde în oraşe.
„Nici în celelalte sisteme de încălzire, precum cel pe gaz metan, costurile nu sunt cele reale, sunt subvenţionate. Asta nu se va întâmpla la nesfârşit. La fel, nu se regăsesc la aceşti consumatori nici costurile de mediu, care sunt obligatorii prin legislaţia europeană, dar nu se aplică încă. Acestea sunt destul de mari, de aproape 40 de lei pe lună numai pentru emisia de CO2. Ca să nu mai spunem că aceste centrale de apartament au o durată de viaţă limitată. În vest nu veţi vedea coşuri-coşuleţe ieşind din pereţii apartamentelor”, a mai spus Ovidiu Dumitrescu.
Falimentul Termica, care a devenit o chestiune de timp, de câteva săptămâni sau cel mult luni, este sfârşitul „ultimului mohican” al termoficării din Moldova, unde toate fostele CET-uri, coloşi ai zonelor industriale de altădată, au intrat în faliment, activitatea fiind preluată de noi societăţi înfiinţate de administraţiile locale ori de operatori privaţi.
( 1 apr 2015, 11:58:04