Şoferii care îşi parchează maşinile neregulamentar, sfidând legea şi, în multe cazuri, şi orice urmă de bun-simţ, au demonstrat din nou că tupeul nu are limite. Luni seară, în jurul orei 19.00, sensul giratoriu din laterala Casei de Cultură a Sucevei, cel care asigură accesul spre una din parcările subterane ale oraşului, a fost blocat în totalitate de trei conducători auto care şi-au lăsat maşinile în drum. După ce un Citroen şi un VW au fost parcate pe laterale, lăsând accesul doar pe mijlocul carosabilului, şoferul unei autoutilitare Fiat(SV-56-SLV) a pus capac demonstraţiei de tupeu, blocând în întregime amenajarea rutieră. Situaţia a fost semnalată în scurt timp Poliţiei Locale Suceava, care a trimis la faţa locului un echipaj.
Poliţiştii au lăsat pe parbrizele maşinilor înştiinţări privind oprirea neregulamentară, şoferii fiind invitaţi la sediul Poliţiei Locale Suceava.
Ce măsuri a luat Poliţia Locală în acest caz
Didi Veziteu, şeful Serviciului Circulaţie din cadrul Poliţiei Locale Suceava, a precizat, pentru Monitorul de Suceava, că până ieri, la ora 14.00, la sediul Poliţiei Locale s-a prezentat doar unul dintre şoferi. Este vorba de conducătorul auto al maşinii Citroen, care a ajuns la Poliţia Locală încă de luni seară şi care a fost sancţionat cu douăpuncte de amendă (195 de lei) şi două puncte de penalizare. Şeful Serviciului Circulaţie din cadrul Poliţiei Locale Suceava a precizat că, aşa cum prevede legea, dacă şoferii nu vor veni la sediul Poliţiei Locale, se va identifica proprietarul maşinii, în baza de date, iar acestuia i se va cere în scris să comunice persoana care s-a aflat la volan. În cazul în care proprietarul nu va răspunde se va emite pe numele lui proces verbal de sancţionare.
Pentru oprire neregulamentară sancţiunea aplicată conducătorului auto este de 2-3 puncte amendă şi 2 puncte de penalizare. Pentru staţionare neregulamentară (peste 5 minute) sancţiunea este şi mai mare, 4-5 puncte amendă şi 3 puncte de penalizare. În condiţiile în care un punct de amendă înseamnă 97,5 lei, rezultă că amenda poate ajunge până la aproape 500 de lei. Sancţiunea achitată poate fi însă mai mică, contravenientul având un termen de 48 de ore în care poate achita doar jumătate din sancţiunea minimă prevăzută de lege pentru abaterea respectivă.
Foarte mulţi şoferi scapă doar cu avertismente scrise
Didi Veziteu a arătat că de la începutul acestui an, poliţiştii locali au aplicat 238 de amenzi, în valoare de 26.408 lei, pentru opriri sau staţionări neregulamentare. În alte 266 de cazuri poliţiştii locali au aplicat avertismente scrise, fără amendă, dar cu puncte de penalizare aplicate.
„Scopul nostru principal nu este de a da amenzi, ci de a reuşi să-i disciplinăm pe şoferi în ceea ce priveşte parcările. Dăm amenzi doar în cazurile în care constatăm că este vorba de rea-voinţă şi de staţionări care încurcă traficul, pe treceri de pietoni, în intersecţii etc”, a declarat reprezentantul Poliţiei Locale Suceava.
Şoferii sancţionaţi o dată sunt mai atenţi unde îşi lasă maşinile, este convins reprezentantul Poliţiei Locale
El a precizat că ieri, în cadrul unei acţiuni organizate pe strada Scurtă din municipiul Suceava, pe unde ies ambulanţele trimise la urgenţe, au fost date nouă amenzi, în valoare de aproape 2.000 de lei, pentru opriri sau staţionări neregulamentare.
„Din ce am constatat de-a lungul timpului pot să spun că şoferii care sunt sancţionaţi o dată, chiar şi cu un avertisment, nu ne mai fac probleme şi a doua oară. Pe de altă parte, în jur de 70% din cei sancţionaţi sunt din afara municipiului Suceava”, a mai precizat Veziteu.
Mulţi dintre cei care parchează neregulamentar lucrează la instituţii publice
În urma unor monitorizări efectuate de poliţiştii locali în ultima perioadă de timp au fost efectuate o serie de estimări privind numărul de opriri şi staţionări neregulamentare.
În zona centrală a Sucevei, de exemplu, a rezultat că, la o oră de vârf, se găsesc în jur de 80 de autovehicule care staţionează neregulamentar.
„Mare parte dintre cei pe care i-am depistat au fost invitaţi la sediul Poliţiei Locale. Am constatat că mulţi sunt angajaţi ai unor instituţii publice şi se justifică cu argumentul că nu au alte variante”, a declarat Didi Veziteu.
Probleme şi în Burdujeni şi Obcini
O altă monitorizare, efectuată în cartierul Burdujeni, a scos în evidenţă că aici sunt probleme cu autoutilitarele de peste 3,5 tone şi microbuzele parcate printre blocuri. Conform legii, acestea trebuie parcate doar în locurile special amenajate de la sediile firmelor din care fac parte. El a arătat că în cadrul unui control de acest gen au fost identificate 25 de microbuze parcate în zona unor blocuri, fapt care aglomerează şi încurcă traficul.
Probleme au fost constatate şi în cartierul Obcini, unde, duminică după-amiază, poliţiştii locali au identificat 14 autovehicule parcate pe trotuar, fără loc lăsat pentru pietoni, ori direct pe trecerile de pietoni. Toţi proprietarii acestor maşini au fost invitaţi în scris la sediul Poliţiei Locale Suceava
„Vom continua, în măsura efectivelor disponibile, acţiunile de acest gen”, a subliniat poliţistul local.
Străzile pe care se constată cele mai multe parcări neregulamentare
Din datele adunate de poliţiştii locali rezultă că pe cel puţin patru străzi din Suceava sunt mari probleme în ceea ce priveşte opririle şi staţionările neregulamentare:
· strada Tipografiei (sunt foarte multe cabinete medicale şi mulţi părinţi care îşi aduc copiii cu maşina la Şcoala 1);
· Strada Scurtă (unde Ambulanţele care ies la urgenţe se strecoară greu din cauza staţionărilor neregulamentare);
· Strada Vasile Bumbac (din faţa Direcţiei de Finanţe, aproape tot timpul supraaglomerată);
· Strada Ciprian Porumbescu (staţionări neregulamentare frecvente în sensul giratoriu, cum este cazul concret de luni seară).
( 1 apr 2015, 11:39:23