Polițistul de frontieră încătușat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, sub acuzația că ar fi găzduit un urmărit general, ba mai mult l-ar fi ajutat pe respectivul să nu fie prins, a fost pus în libertate ieri după-amiază de judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Suceava, deși anchetatorii au cerut arestarea preventivă a respectivului.
Inculpatul, Doru Alexander, în vârstă de 45 de ani, agent în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Izvoarele Sucevei, a fost adus cu cătușe la mâini, în jurul orei 12.00, la Judecătoria Suceava, după o noapte petrecută în arestul poliției județene.
Procurorii PCA Suceava au cerut arestarea preventivă a polițistului de frontieră, acesta fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de favorizarea infractorului, participație improprie la abuz în serviciu și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității.
După aproximativ trei ore și jumătate, judectorul de ședință a dat soluția: respinge cererea procurorilor și dispune cercetarea în stare de libertate a inculpatului, față de care a dispus măsura controlului judiciar.
Acuzațiile: a găzduit un urmărit general și îl ajuta cu informații
Polițistul de frontieră Doru Alexander este acuzat că a ajutat un individ dat în urmărire, pe numele căruia figura un mandat de arestare în lipsă emis de Judecătoria Darabani, pentru contrabandă, să se ascundă de autorități. Și unde să fie cea mai bună ascunzătoare – au explicat anchetatorii – decât în gospodăria polițistului de frontieră.
Procurorii vorbesc și despre o altă o persoană implicată în această poveste, Iftemi Alexander, care, din informațiile noastre, ar fi tatăl polițistului de frontieră.
Cei doi, tată și fiu, “au ajutat-o pe persoana urmărită să se sustragă de la punerea în executare a unei măsuri privative de libertate, cunoscând că pe numele acesteia a fost emis mandat de arestare preventivă, în sensul că l-au găzduit pe acesta şi nu au încunoştiinţat organele de urmărire despre acest fapt”, arată procurorii PCA Suceava.
Acuzațiile nu se opresc aici și, potrivit anchetatorilor, polițistul de frontieră Alexander l-a determinat cu intenție pe un agent de poliție să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, respectiv să interogheze bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru a afla informații despre “musafirul” pe care îl găzduia.
Doru Alexander, mai spun procurorii, a folosit acele informații pentru a-l ajuta pe individul dat în urmărire generală.
“A îngreunat activitatea organelor de urmărire însărcinate cu punerea în executare a mandatului de arestare preventivă, respectiv localizarea şi prinderea persoanei dată în urmărire naţională. În acest mod, inculpatul Alexander Doru l-a ajutat pe A.I.M. (n.r. - Adăscăliței Ionuț Marius), ulterior emiterii dispoziţiei de dare în urmărire naţională şi până la data prinderii acestuia, să se sustragă punerii în executare a măsurii preventive menţionate, persoana urmărită obţinând astfel un folos necuvenit”, au mai transmis anchetatorii.