Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 apr 2015 - Anul XX, nr. 75 (5887)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Definitiv

Groapa de gunoi de pe Mestecăniş a fost construită cu respectarea legilor României

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Groapa ecologică de pe Mestecăniş, care a suscitat un val întreg de proteste atât în mediul virtual, cât şi în instanţele de judecată, a fost construită cu respectarea legilor României. Cel puţin aşa a decis Curtea de Apel Bacău, acolo unde a fost strămutat procesul demarat la Suceava. Iniţial, Tribunalul Suceava a dat dreptate Primăriei Pojorâta, dar cei care au iniţiat acţiunea, un grup de săteni din Mestecăniş şi Valea Putnei, au cerut ca procesul să fie judecat în altă parte a ţării pentru a nu fi influenţată decizia finală.

Acţiunea în instanţă asupra căreia s-a pronunţat Curtea de Apel Bacău acum câteva zile se referea la suspendarea Hotărârii de Consiliu Local prin care terenul de pe Mestecăniş a fost dat în folosinţă Consiliului Judeţean Suceava în vederea construirii depozitului de gunoi.

În cererea de chemare în judecată, reclamanţii au arătat că depozitul situat în vârf de munte, la o altitudine de 1.100 de metri, prezintă un pericol iminent pentru siguranţa lor, în special din punct de vedere al sănătăţii.

Groapa de gunoi este amplasată la numai 1,5 kilometri de satele Mestecăniş şi Valea Putnei, iar oamenii spun că în momentul în care va fi dată în exploatare aceasta riscă să le facă viaţa un coşmar.

Sătenii reclamă că pământul excavat, un adevărat munte, a fost dislocat şi depozitat chiar deasupra caselor în care locuiesc şi se poate produce oricând o tragedie.

În ciuda faptului că lucrările la groapa de gunoi au început de circa doi ani, sătenii spun că au aflat abia dintr-o emisiune difuzată pe TVR2, în data de 23 februarie 2014, ocazie cu care au luat la cunoştinţă despre „efectele devastatoare” ale construirii obiectivului de pe Mestecăniş.

 

Soluţia judecătorilor de la Suceava, menţinută la Bacău

Reprezentanţii Primăriei Pojorâta şi ai Consiliului Judeţean Suceava susţin că acest proiect s-a derulat cu respectarea tuturor normelor în vigoare, începând de la hotărâri de Consiliu Local şi până la avize de mediu, fapt confirmat acum şi prin hotărâri judecătoreşti.

„Tribunalul înţelege că demersul reclamanţilor vizează de fapt amplasamentul stabilit de autorităţi pentru construcţia obiectivului de investiţii <Depozit ecologic Pojorâta> în cadrul proiectului <Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava> şi reţine că aceştia reclamă un interes propriu în cauză, invocând dreptul propriu la viaţă şi la sănătate, dreptul la un mediu sănătos, dar şi interese economice zonale legate de cultivarea unor plante şi comercializarea unor produse autohtone sau promovarea turismului, reclamanţii susţinând că un asemenea obiectiv compromite activităţi, afectează drepturi. Toate aceste chestiuni sunt sensibile şi nu poate fi negat faptul că amplasarea unui depozit de deşeuri într-o zonă montană, mai ales unde se practică turismul, poate da naştere la controverse”, se arată în soluţia Tribunalului Suceava, soluţie menţinută la Bacău.

Cu toate acestea, judecătorul a considerat că nu se impune suspendarea actelor care au stat la baza demarării lucrărilor la groapa de gunoi de pe Mestecăniş, existând un echilibru între interesul public şi problemele semnalate de săteni.

Ştefan Gudula, avocatul care a reprezentat interesele Primăriei Pojorâta,  este de părere că soluţiile pronunţate de cele două instanţe sunt cât se poate de corecte.

„La emiterea Hotărârii de Consiliu Local care a avut ca obiect darea în folosinţă a suprafeţei de teren pentru construcţia depozitului de deşeuri s-au respectat toate normele legale privind proprietatea publică. Din punctul nostru de vedere, contestatarii trebuiau să se îndrepte împotriva actelor emise ulterior”, a precizat avocatul Ştefan Gudula.

 

În vârf de munte vor fi depozitate 350.000 de tone de deşeuri

Groapa de gunoi de pe Mestecăniş este realizată printr-un program finanţat din fonduri europene care vizează gestionarea deşeurilor din judeţul Suceava. La 25 ianuarie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, a semnat cu reprezentanţii firmelor Bilfinger Baugesellschaft mbH Austria şi SC Concret Construct AG SRL Gura Humorului un contract în valoare de 27,6 milioane de lei pentru „construcţia şi punerea în funcţiune a depozitului ecologic de la Pojorâta, din judeţul Suceava“. Depozitul va funcţiona până în anul 2037, urmând să fie depuse 350.000 de tone de deşeuri. Mai trebuie spus că în total, groapa de gunoi de pe Mestecăniş se va întinde pe o suprafaţă de nouă hectare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Groapa de gunoi de pe Mestecăniş a fost construită cu respectarea legilor României.
 Vizualizări articol: 3945 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.7 din 6 voturi
Groapa de gunoi de pe Mestecăniş a fost construită cu respectarea legilor României1.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Groapa de gunoi-poarta de intrare catre manastiri trimis de
( 1 apr 2015, 12:30:00
Pasul Mestecăniş, unul dintre cele mai pitoreşti din România, este poarta de intrare către ţinutul mănăstirilor.Unul dintre cele mai frumoase peisaje din Bucovina, din apropierea Pasului Mestecăniş, a fost defrişat şi va fi transformat într-o zonă unde se vor depozita deşeurile din judeţ.Liniştea care înconjoară frumuseţea de poveste a Pasului Mestecăniş a fost tulburată de zeci de camioane şi excavatoare care au o singură misiune: să amenajeze o groapă de gunoi. Locul unde vor fi depozitate deşeurile menajere adunate din toate localităţile din zona montană a judeţului Suceava se află chiar aproape de vârful trecătorii care face legătura între staţiunile Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, la o altitudine de 1.086 de metri.
2.   Groapa de gunoi-poarta de intrare catre manastiri trimis de
( 1 apr 2015, 12:31:34
Pasul Mestecăniş este situat în Obcinele Bucovinei, zonă considerată inima Bucovinei. Pe localnicii din Pojorâta, cuvântul ecologic nu îi linişteşte. Crescători de animale, culegători de fructe de pădure şi de ciuperci, apicultori şi o parte dintre ei furnizori de servicii turistice, locuitorii din împrejurimile gropii de gunoi ecologice se tem că traiul lor de zi cu zi va avea de suferit din cauza deşeurilor. "Populaţia din zonă nu a fost consultată, ci informată. Groapa asta este la 860 de metri de prima casă din satul nostru şi este chiar lângă drum. Nimeni nu a mai pus gunoaie la o asemenea altitudine, poate doar cei din Bolivia sau Peru, care au altitudini de 3.000 de metri. La noi s-au găsit să distrugă un ecosistem întreg, un munte. Curge tot pietrişul adus de ei, mai ales la ploi. Astfel s-au mai distrus alte 5-6 hectare de teren care nu intră în perimetrul gropii. Te cruceşti de ce este", afirmă inginerul Samuilă Aristide Maxim, unul dintre sătenii din Valea Putnei, ce ţine de comuna Pojorâta.
3.   Groapa de gunoi-poarta de intrare catre manastiri trimis de
( 1 apr 2015, 13:12:35
"La noi sunt crescători de animale. Asta este ocupaţia principală. Aici nu se fac legume şi cereale, nici nu cresc lămâi şi portocali. Mai avem fructele de pădure, ciupercile. Imaginaţi-vă că au distrus toate lucrurile astea pe o durată de cel puţin o jumătate de secol. Cine mai cumpără produsele făcute aici vizavi de groapa de gunoi?", se întreabă inginerul."Acum, cuvântul ecologic mulţumeşte pe toată lumea. Când vor aduce gunoiul şi va începe cu mirosurile, hârtiile vor fi răspândite de vânt, vor apărea şobolanii şi alte rozătoare, situaţia se va schimba. Noi vrem oprirea gropii, Vrem o viaţă decentă, aici, la munte. În marile oraşe este mizerie, peste tot este mizerie. Acum o să o aducă şi aici. Albinele o să îmi aducă nectarul de peste groapa de gunoi. Va trebui să renunţ la ele. De la mine de acasă şi până la groapa de gunoi sunt 1,5 km, iar albinele merg şi 3 kilometri", mai spune el.
4.   Raspuns socant al ministrului turismului trimis de
( 1 apr 2015, 13:20:39
Întrebat la o conferinţă de presă, despre cât va ajuta turismul din Bucovina groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş, fostul ministru al Turismului Florin Jianu a dat un răspuns ciudat: "Dacă vrem să modernizăm o zonă, este inevitabil să se lucreze. E inevitabil ca în anumite momente să existe impedimente de o natură sau alta. Momentele astea trec. Sunt necesare pentru modernizare şi nu ai cum să treci peste ele".Este cel putin halucinant acest raspuns.Parca am fi in zona crepusculara.In mod cert aceasta groapa de gunoi din varful muntelui este cea mai mare aberatie construita cu bani europeni.
5.   Pe pei, pe mama lor trimis de
( 1 apr 2015, 13:28:13
Gunoaiele ca gunoaiele, dar sa vedeti cum in jurul gropii se vor aciuia zeci de tigani, care isi vor construi colibe, vor aduna deseuri si vor impanzi zona cu hoti, cersetori si puradei. Sa vezi atunci distractie pe saracii locuitori din zona. Singura solutie : inc-o revolutie. Cu topoare, pari, coase si tot ce poate fi transformat in arma. Ca in 1907. Cu vorba buna, parlamentari sau judecatori nu ve-ti rezolva niciodata.
6.   REMEMBER trimis de
( 1 apr 2015, 14:33:15
CU CEVA ANI IN URMA,OAMENI DE AFACERI DIN C-LUNG,CARE AVEAU PROBLEME CU LEGEA,OBTINEAU STRAMUTAREA PROCESELOR LA BACAU,MULTE DINTRE ELE CASTIGATE PE BANDA.CUM E POSIBIL ASA CEVA,TREBUIE INTREBATA O D-NA JUDECATOR ORIGINARA DIN FD.MOLDOVEI,SE PARE CA A DETINUT SI FUNCTIA DE PRESEDINTA A CURTII DE APEL.
LA CE VERDICT SA TE ASTEPTI DACA CEI CU APROBARILE DE MEDIU SUNT TOT DIN BACAU???
AFACEREA DE LA POJORATA O REPREZINTA IN FINAL PUTUL MINIER DIN APROPIEREA GROPII,DOAR E MARE NEVOIE DE COBAI.AM IN ARHIVA PESTE 50 DE CARTI DE VIZITA ALE DISTRIBUITORILOR SI OFERTANTILOR DE MEDICAMENTE CARE FRECVENTEAZA ZONA,REGULAT SI REPETAT CU ,,PROMOTIONALE'',SI CU PREZENTARI DE ASTFEL DE PRODUSE PE LA DIFERITE LOCATII AJUNSE DEJA TRADITIONALE.
CAT MAI BE-HE-HE,MIORITO???
7.   Groapa de gunoi-poarta de intrare catre manastiri trimis de
( 1 apr 2015, 15:36:23
Acest subiect a fost extrem de mediatizat in presa din toata tara.Redau comentarii ale cetatenilor:
*" Fir-ati voi sa fiti de idioti ,care ati aprobat un astfel de proiect de distrugere-a naturii, a acestor locuri atat de minunate!!!cred ca va lipsesc multe suruburi din cap!!ce nu faceti ptr. bani!!tampiti ce trebuie sa inghita pamantul Bucovinei!!!"
* " PASUL MESTECANIS DIN BUCOVINA ARUNCAT LA GROAPA DE GUNOI!!!. Vedeți de ce ne spunn toți din EUROPA că suntem ȚIGANI? DE acea. Vă rog să aduceți argumente contra. dar pertinente"
* "Inconstienti ,nepasatori,flamanzi dupa averi si putere,nu va ganditi la consecinte,distruge-ti tot ceea ce-i mai frumos in loc sa protejati. Romani din toata tara nu permite-ti sa fie distrusa Bucovina de niste mafioti care au ca prioritate dezastru ecologic .Va intreb pe cei ce a-ti lucrat la acest proiect , la sanatatea celor ce traiesc in zona v-ati gandit,? cata toxicitate v-a fi in zona? la cei ce ne viziteaza manastirile? Suntem numiti Tigani in Europa,...,eu va zic PESTELE SE IMPUTE DE LA CAP......Pana cand atata lacomie din partea unora...."
* " Nu pot sa cred,NU VREAU SA CRED asa ceva!!!!Flutur si Udrea erau prietenii nostrii,ai Bucovinenilor,,nu pot sa cred ca au aprobat asa ceva.Cine a aprobat asta uraste cu toata fiinta lui Bucovina singurul colt de Rai din Romania.Un criminal al naturii.Eu unul nu pot sa accept si sa cred ca asa ceva va fi in curand pe Mestecanis.Doamne ajuta si da-le minte!I-mi vine sa plang de neputinta si de revolta!"
8.   Groapa de gunoi-poarta de intrare catre manastiri trimis de
( 1 apr 2015, 15:42:10
* " doamne! ce lume nebuna si inconstienta!pe dealurile alea mergeam cu tata si cu mama la cules de afine. nu-mi vine sa cred................
* " Bucovineni de ce nu luati atitudine?Vezi Rosia Montana!!"
* "Numai in România e posibil așa ceva... In loc sa protejat natura noi o distrugem si o transformam in groapa de gunoi...."
* " s-ar parea ca bucovinenii sunt mai molcomi ..Poate. fetele vor da dovafa de spirit civic!E trist ca doi domni care sunt din zona,ma refer la Flutur si Nechifor au putut face asa o idiotenie!E oribil ce se intampla!Si eu cred ca s-ar putea rezolva printr-un proces!"
* "u dat ieri pe tvr2 toata povestea...faza e ca vor sa vina activsti ecologisti din maramures si bistrita sa protesteze. da unde naiba sunt ecologistii din suceava??? stie cineva? exista?"
* " Incredibil! Și criminal. Am petrecut concedii minunate în exact acea zonă și acum ce văd? Distrugere! Desființare! Nu se poate așa. Proiectul trebuie discutat la fel ca și cele privind Roșia sau câinii. Mă opun acestei mizerii din toată ființa mea!"
9.   Groapa de gunoi-poarta de intrare catre manastiri trimis de
( 1 apr 2015, 15:49:44
* "Colonizarea de asta data economica austro-ungara continua nestanjenit ba chiar puternic ajutata de autoritatile locale si judetene din Suceava:Holzindustrie Schweighofe, Egger, firma austriaca Bilfinger Baugesellschaft gmbh cu groapa de gunoi de la Pojorata si nu m-as mira ca inclusiv noua centrala termica a firmei ADREM sa aiba in spate o alta societate austriaca tinand cont de creditul acordat proiectului de catre banca austriaca Raiffeisen."
* " Cei mai mari dusmani ai acestei tari sunt cei din posturile cheie, cei care cred ca pot vinde tot ingropandu-ne pe toti in gunoi si in cianura...oameni buni, dar ei sunt putini si prost organizati, ei iubesc doar banii...Dumnezeu sa ne-ajute sa nu ne pierdem speranta!"
* "Bucovina- Țara fagilor culcați și procesați și imaginea prostiei și incompetenței … avem destule bombe ecologice (Ostra, Călimani, Crucea etc.), sute de exploatări… asta mai lipsea…"
"Nu am banuit ca asa ceva se va face cu Pasul Mestecanis. Am banuit ca se pregateste un loc de pensiuni si partie in nici un caz o groapa de gunoi. Rusine…"
10.   Groapa de gunoi-poarta de intrare catre manastiri trimis de
( 1 apr 2015, 15:51:25
"Gropi de gunoi…..Nu stiu cum autoritatile de la Bruxelles,au permis “praduitorilor de fonduri europene” romani sa acrediteze si sa generalizeze in Romania aceste “gropi ecologice” unde de fapt se vor ingropa deseurile menajere de pe suprafata unui intreg judet,dupa care acestea vor fi astupate si lasat timpul sa le descompuna…Va dati seama cum va fi distrusa natura in zona respectiva,izvoarele,apele freatice,fantanile gospodarilor…..S-a generalizat aceasta ineptie(pentru ca aici se pot fura banii europeni,nimeni ne mai dezgropand gropile de deseuri ca sa evalueze cheltuielile efectiv facute.Si s-au neglijat in mod criminal tehnologiile noi prin care aceste deseuri se distrug prin ardere generand energie electrica si apa calda deosebit de ieftin si total ecologic.Si aici se facea totul pe bani europeni dar sumele cheltuite puteau fi verificate si furtul banilor stopat….Dar cine mai are interes in aceasta tara pentru natura ei curata si mediul lasat urmasilor nostri?Militam contra cianurilor de la Rosia Montana…Dar de aceste gropi “ecologice” de gunoi,pe langa care trecem toti zilnic si care ne vor otravi mediul peste cativa ani imbolnavindu-ne copiii,nu le vedem sau oare chiar credeti ca sant cu adevarat ecologice?De ce nu cereti atunci si folosirea de cianuri ecologice la Rosia Montana daca santeti asa creduli….."
11.   ... trimis de
( 1 apr 2015, 20:32:49
este adevarat: groapa respectiva respecta legislatia romaniei.
exact ca la masini: unele modele sunt facute sa respecte legislatia tarilor din vest, altele sunt facute sa respecte legislatia tarilor din estul europei. Cine s-a ocupat cat de cat de masini stie foarte bine care este diferenta dintre o masina facuta pentru vest si una pentru est (si nu ma refer la diferenta de pret).
vinovati suntem noi pentru ca am ales parlamentari incapabili sa faca legi care sa ne protejeze.
p.s.
astept punctul de vedere a doamnei senator steliana miron care se dadea indignata de unele aspecte mai mult sau mai putin ecologice.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată de primavară, cu păpădie, arpagic şi tarhon Salata de primavara cu laptuci! Iata o reteta aparent simpla, cunoscuta de toata lumea. Ce-am mai putea inova? Si totusi, exista solutii...Ai trebuinta de: o salata verde (laptuca), 250g de branza (se poate si branza tofu, pentru cei care tin... Citeşte