Groapa ecologică de pe Mestecăniş, care a suscitat un val întreg de proteste atât în mediul virtual, cât şi în instanţele de judecată, a fost construită cu respectarea legilor României. Cel puţin aşa a decis Curtea de Apel Bacău, acolo unde a fost strămutat procesul demarat la Suceava. Iniţial, Tribunalul Suceava a dat dreptate Primăriei Pojorâta, dar cei care au iniţiat acţiunea, un grup de săteni din Mestecăniş şi Valea Putnei, au cerut ca procesul să fie judecat în altă parte a ţării pentru a nu fi influenţată decizia finală.
Acţiunea în instanţă asupra căreia s-a pronunţat Curtea de Apel Bacău acum câteva zile se referea la suspendarea Hotărârii de Consiliu Local prin care terenul de pe Mestecăniş a fost dat în folosinţă Consiliului Judeţean Suceava în vederea construirii depozitului de gunoi.
În cererea de chemare în judecată, reclamanţii au arătat că depozitul situat în vârf de munte, la o altitudine de 1.100 de metri, prezintă un pericol iminent pentru siguranţa lor, în special din punct de vedere al sănătăţii.
Groapa de gunoi este amplasată la numai 1,5 kilometri de satele Mestecăniş şi Valea Putnei, iar oamenii spun că în momentul în care va fi dată în exploatare aceasta riscă să le facă viaţa un coşmar.
Sătenii reclamă că pământul excavat, un adevărat munte, a fost dislocat şi depozitat chiar deasupra caselor în care locuiesc şi se poate produce oricând o tragedie.
În ciuda faptului că lucrările la groapa de gunoi au început de circa doi ani, sătenii spun că au aflat abia dintr-o emisiune difuzată pe TVR2, în data de 23 februarie 2014, ocazie cu care au luat la cunoştinţă despre „efectele devastatoare” ale construirii obiectivului de pe Mestecăniş.
Soluţia judecătorilor de la Suceava, menţinută la Bacău
Reprezentanţii Primăriei Pojorâta şi ai Consiliului Judeţean Suceava susţin că acest proiect s-a derulat cu respectarea tuturor normelor în vigoare, începând de la hotărâri de Consiliu Local şi până la avize de mediu, fapt confirmat acum şi prin hotărâri judecătoreşti.
„Tribunalul înţelege că demersul reclamanţilor vizează de fapt amplasamentul stabilit de autorităţi pentru construcţia obiectivului de investiţii <Depozit ecologic Pojorâta> în cadrul proiectului <Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava> şi reţine că aceştia reclamă un interes propriu în cauză, invocând dreptul propriu la viaţă şi la sănătate, dreptul la un mediu sănătos, dar şi interese economice zonale legate de cultivarea unor plante şi comercializarea unor produse autohtone sau promovarea turismului, reclamanţii susţinând că un asemenea obiectiv compromite activităţi, afectează drepturi. Toate aceste chestiuni sunt sensibile şi nu poate fi negat faptul că amplasarea unui depozit de deşeuri într-o zonă montană, mai ales unde se practică turismul, poate da naştere la controverse”, se arată în soluţia Tribunalului Suceava, soluţie menţinută la Bacău.
Cu toate acestea, judecătorul a considerat că nu se impune suspendarea actelor care au stat la baza demarării lucrărilor la groapa de gunoi de pe Mestecăniş, existând un echilibru între interesul public şi problemele semnalate de săteni.
Ştefan Gudula, avocatul care a reprezentat interesele Primăriei Pojorâta, este de părere că soluţiile pronunţate de cele două instanţe sunt cât se poate de corecte.
„La emiterea Hotărârii de Consiliu Local care a avut ca obiect darea în folosinţă a suprafeţei de teren pentru construcţia depozitului de deşeuri s-au respectat toate normele legale privind proprietatea publică. Din punctul nostru de vedere, contestatarii trebuiau să se îndrepte împotriva actelor emise ulterior”, a precizat avocatul Ştefan Gudula.
În vârf de munte vor fi depozitate 350.000 de tone de deşeuri
Groapa de gunoi de pe Mestecăniş este realizată printr-un program finanţat din fonduri europene care vizează gestionarea deşeurilor din judeţul Suceava. La 25 ianuarie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, a semnat cu reprezentanţii firmelor Bilfinger Baugesellschaft mbH Austria şi SC Concret Construct AG SRL Gura Humorului un contract în valoare de 27,6 milioane de lei pentru „construcţia şi punerea în funcţiune a depozitului ecologic de la Pojorâta, din judeţul Suceava“. Depozitul va funcţiona până în anul 2037, urmând să fie depuse 350.000 de tone de deşeuri. Mai trebuie spus că în total, groapa de gunoi de pe Mestecăniş se va întinde pe o suprafaţă de nouă hectare.
( 1 apr 2015, 12:30:00