Slujbele de la Biserica Sf. Gheorghe - Mirăuţi, situată la doi paşi de centrul municipiului Suceava, au un regim special de câteva săptămâni. Pentru că ţiganii care locuiesc în zona Mirăuţi au perturbat de mai multe ori serviciul religios, preotul Gheorghe Hostiuc a decis să depună o plângere la poliţie. Rezultatul a fost acela că reprezentanţii poliţiei au trimis câte o patrulă în zonă de fiecare dată când s-au oficiat slujbe. Chiar şi aşa, preotul Hostiuc spune că situaţia nu s-a ameliorat foarte mult şi că va plăti din propriul buzunar banii necesari pentru angajarea unor paznici.
„Nu vreau să-i văd în curtea bisericii pentru că agresează oamenii care vin la slujbă. Atât eu, cât şi enoraşii suntem total nemulţumiţi de atitudinea lor şi toate încercările pe care le-am făcut de-a lungul timpului pentru a ajunge la o înţelegere cu ei s-au dovedit zadarnice”, a arătat preotul Hostiuc.
Parohul Bisericii Sf. Gheorghe - Mirăuţi a explicat că problemele cu ţiganii care locuiesc în zonă au apărut încă de acum 25 de ani, iar cu fiecare an care a trecut s-au amplificat.
„Mi-au mutilat vârfurile la brazii argintii pe care i-am plantat în curte, au furat tabla de cupru de la lumânărar, scândurile din curte au dispărut. Practic fură tot ce prind. Anul trecut au furat covoarele abia spălate şi am aflat că le-au dus la Feteşti sau Adâncata şi am reuşit să le recuperez abia după jumătate de an. Se ocupă doar cu furtul, minciuna şi distrugerea. Din primăvară până în toamnă devastează tot ce prind în cale”, a arătat Gheorghe Hostiuc.
Preotul spune că este inacceptabil ca la o biserică monument UNESCO să se petreacă astfel de evenimente reprobabile, cu atât mai mult cu cât în timpul verii vin în vizită mulţi turişti, o parte dintre ei din străinătate, iar în momentul când coboară din maşină sunt pur şi simplu asaltaţi de ţiganii-cerşetori.
„Le-am spus că nu au ce căuta în curtea bisericii, pentru că dacă-i prind le rup picioarele. Am să mă transform în Gheorghe Ţepeş până când vor înţelege care sunt normele de convieţuire pe care trebuie să le respecte”, a spus cu năduf preotul Hostiuc.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava spun că există în lucru o plângere vizavi de problemele de la Mirăuţi.
„Deocamdată, am luat decizia ca o patrulă de poliţie să se afle mereu în zona acestei biserici pentru a preîntâmpina apariţia unor tensiuni şi evenimente nedorite”, a explicat subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.
Biserica Mirăuți a fost construită în secolul al XIV-lea și apoi reconstruită în secolul al XVII-lea. Între anii 1402-1522, Biserica Mirăuți a îndeplinit rolul de catedrală mitropolitană a Moldovei, aici fiind unşi domnitorii ţării, printre aceştia numărându-se şi Ştefan cel Mare.
(31 mar 2015, 13:14:30