Crescătorii de vaci din mai multe localităţi ale judeţului Suceava care s-au aflat într-o situaţie disperată din cauză că procesatorul cu care aveau contract i-a anunţat că de la 1 aprilie nu le va mai prelua laptele au găsit, din fericire, o soluţie pentru a nu intra în faliment. Vestea este însă bună doar pe de o parte, în doar câteva luni de zile aceştia pierzând 40 de bani la litrul de lapte, în condiţiile în care şi aşa preţul la producător era mic.
Preţul scade la producător, însă nu şi când ajunge la consumator
Gheorghe Vatamanu, crescător de bovine din Dumbrăveni, a declarat că el şi alţi nouă fermieri care au un număr semnificativ de animale, din Salcea, Dumbrăveni şi Bursuceni - Vereşti, au semnat un contract cu firma Lacto Solomonescu Botoşani, care le va prelua laptele după 1 aprilie, data la care expiră contractul cu procesatorul cu care au colaborat.
„Tot ce pot să spun este că la acest procesator din Botoşani am găsit înţelegere şi am semnat contracte de livrare pe un an de zile. Pentru moment am trecut de riscul de a nu mai avea ce face cu laptele”, a declarat Vatamanu. El a arătat că procesatorul le va achita 1,1 lei la litrul de lapte. În toamna anului trecut fermierii primeau pe litrul de lapte 1,5 lei.
„Este interesant şi inexplicabil ce se întâmplă pe piaţă. Dacă produsele din lapte, în orice formă, care ajung la raftul magazinelor, au acelaşi preţ ori chiar mai mare, la producător preţul la litrul de lapte este în continuă scădere”, a arătat fermierul.
Crescătorii caută soluţii pentru a fi un pic mai puternici
El a mai spus că în perioada imediat următoare crescătorii de bovine din zona Salcea - Dumbrăveni - Vereşti se vor organiza într-o cooperativă agricolă. Prin această cooperativă se pot accesa fonduri cu un grad de cofinanţare foarte bun, iar planul lor este să achiziţioneze o cisternă de capacitate mare, pentru a face mai facil livrarea laptelui. Membrii acestei cooperative pot livra zilnic în jur de 7 tone de lapte, a mai pus Gheorghe Vatamanu. De asemenea, prin cooperativă s-ar putea negocia la alt nivel atât preţul per litrul de lapte, cât şi achiziţiile pentru ferme.
Oamenii care au investit sume mari în ferme sunt în pragul colapsului financiar
Dacă fermierii din localităţile limitrofe cu Botoşani au găsit soluţia cu procesatorul din judeţul vecin, alţii au fost preluaţi de Dorna Lactate.
Unul dintre ei este Romică Costan, care deţine la Liteni o fermă de 125 de bovine, din care 90 de vaci cu lapte.
„Vreau să mulţumesc procesatorului Dorna Lactate, care ne-a înţeles şi ne va prelua laptele de la 1 aprilie. Este însă doar o soluţie temporară, pentru a nu intra în faliment. Preţul laptelui la fermă este mic, iar dacă nu se vor limita importurile, noi, producătorii autohtoni, care am făcut investiţii mari şi avem credite, vom muri”, a declarat Costan.
Mare parte din procesatorii de lapte din tot judeţul se declară în prag de faliment din cauză că primesc din ce în ce mai puţini bani pe litrul de lapte. În unele situaţii plăţile către crescătorii de animale se fac şi cu întârzieri mari, în condiţiile în care ei trebuie să plătească la timp ratele la credite. Pe de altă parte, ameninţaţi mai mult sau mai puţin voalat că într-o zi s-ar putea ca nimeni să nu le mai cumpere laptele, fermierii au ajuns să se mulţumească şi cu banii puţini şi cu întârzierea cu care îi primesc.