Aproximativ 200 de sesizări au fost trimise în cursul anului trecut Inspecţiei Judiciare de către persoane nemulţumite de activitatea ori deciziile unor magistraţi de la parchetele şi instanţele aflate în circumscripţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, respectiv Curtea de Apel Suceava, vizaţi fiind procurori şi judecători din judeţele Suceava şi Botoşani.
141 de reclamaţii la adresa judecătorilor, 53 privind activitatea procurorilor
Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Tamara Manea, ne-a comunicat în urma unei solicitări a cotidianului nostru că 141 de sesizări au fost făcute în legătură cu activitatea sau conduita judecătorilor din cadrul instanţelor din cele două judeţe, în timp ce la Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori au fost înregistrate 53 de sesizări.
“În cuprinsul sesizărilor formulate de petiţionari s-au invocat aspecte referitoare la posibile încălcări ale normelor de procedură, la modul de instrumentare şi soluţionare a cauzelor, la prelungirea duratei procedurilor şi redactarea cu întârziere a hotărârilor judecătoreşti”, a transmis inspectorul judiciar Tamara Manea, adăugând că în urma verificărilor prealabile s-a reţinut că în toate acele cauze nu s-a confirmat săvârșirea vreunei abateri disciplinare din cele prevăzute de art. 99 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
“În anul 2014, Inspecţia Judiciară nu a exercitat nicio acţiune disciplinară împotriva vreunui judecător sau procuror din cadrul instanţelor/parchetelor din judeţul Suceava”, a precizat inspectorul judiciar.
Cine şi cum poate sesiza Inspecţia Judiciară
Inspecţia judiciară poate fi sesizată de orice persoană, în legătură cu activitatea sau conduita necorespunzătoare a judecătorilor sau procurorilor, încălcarea obligaţiilor profesionale în raporturile cu justiţiabilii ori săvârşirea de către aceştia a unor abateri disciplinare. (art. 97 alin.1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată).
Trebuie precizat însă că Inspecţia Judiciară nu poate interveni în soluţionarea dosarelor aflate pe rolul instanţelor şi parchetelor; nu poate pune în discuţie soluţiile pronunţate prin hotărâri judecătoreşti (care sunt supuse căilor de atac prevăzute de lege), măsurile şi soluţiile emise de procurori (care sunt supuse controlului procurorului ierarhic şi instanţei competente să judece cauza în fond), nu poate pune în discuţie concluziile procurorilor în instanţele de judecată sau încălca principiile independenţei judecătorului şi autorităţii de lucru judecat, la fel cum nu poate efectua acte de urmărire penală sau acorda asistenţă juridică.
Sesisările pot fi trimite prin poştă (la adresa: Bucureşti, Bd. Regina Elisabeta nr. 40, Sector 5) sau prin e-mail (la adresa inspectie@csm1909.ro), cu precizarea că anonimele nu vor fi luate în considerare.
Pe site-ul instituţiei (www.inspectiajudiciară.ro) veţi găsi toate informaţiile necesare, inclusiv un ghid pentru persoanele interesate să sesizeze instituţia, în care se regăsesc şi faptele care sunt considerate abateri disciplinare.
(31 mar 2015, 13:28:36
Crede careva că se întâmplă ceva?
Aceste comisii juridice sunt GREȚOS de părtinitoare și subiective în activitatea lor de „trântire” a petițiilor și scoatere basma curată a tuturor trăsnăilor magistraților.
Prin 2010 am trimis inspecției judiciare o sesizare față de comportamentul de țărănoi necioplit al fostului soț al Judecătoarei Cowboyanu.
Care și-a permis, în calitate de procuror de serviciu, să vorbească cu persoanele intrate în audiență exact cum vorbește la mă-sa acasă.
Textual:
„Dacă ești neliniștit de situația plângerii ce ai formulat-o, poți să mergi la psihiatru”
(I.M.E.)
S-a întâmplat ceva în urma sesizării?
Ete ciu-ciu.
Aspectele semnalate nu se confirmă, fiind unilaterale, ele nefiind recunoscute de către magistrat.
Ori, Doamne iartă, nici nu ai cum să probezi în vreun fel cele discutate în biroul unui procuror atâta timp cât intri singur, fără mijloace de înregistrare și cu telefonul oprit.
Deci într-un asemenea caz procurorul de serviciu te poate și înjura, căci pe urmă nu va avea suficient curaj să-și asume „bărbăția” dovedită din spatele biroului.