Câţiva elevi şi profesori de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava au participat, în săptămâna 16-21 martie, în Olanda, la Şcoala De Goudse Waarden din Gouda, la a V-a reuniune din cadrul proiectului multilateral Comenius “Science Experiments on Renewable Energies”. Colegiul Alimentar Suceava derulează acest proiect Comenius, în perioada septembrie 2013 - iulie 2015, alături de şcoli partenere din Franța, Olanda, Lituania, Italia şi Turcia.
Din partea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară au participat trei profesori (Violeta Iacentiuc, Dumitru Constantin şi Dana Țibu) şi patru elevi (Sebastian Bulubenchi, din clasa a XI-a H, Sebastian Drehuță, din clasa a XI-a C, Robert Moscaliuc, din clasa a XI-a C, şi Alexandru Perijoc, din clasa a XI-a C).
Tema întâlnirii de proiect din Olanda s-a axat pe utilizarea energiei eoliene ca sursă de energie regenerabilă.
Profesoara Violeta Iacentiuc, coordonatoarea de proiect, ne-a spus că grupul sucevean a avut ocazia să viziteze o şcoala modernă, spațioasă, elegantă, extraordinar de bine dotată material, „un exemplu pentru modul în care ar trebui gândit şi la noi învățământul tehnic şi profesional. Programul activităților a debutat cu un cuvânt de bun venit din partea directorului şcolii, urmat de sesiunea de experimente în care fiecare echipă a prezentat filmul şi experimentul realizat. În programul primei zile a fost inclusă şi vizita oraşului Gouda, cu oprire la faimoasa fabrică de biscuiți Punselie”.
Atelier de construcție a unui model de moară de vânt
O activitate deosebită, ne-a mai spus profesoara Iacentiuc, s-a desfăşurat la Innovation Dock, aflat în portul Rotterdam. „Aici ni s-au prezentat mai multe turbine eoliene moderne (de tip Arhimede), iar apoi s-a organizat un atelier de construcție a unui model de moară de vânt. Elevii au fost împărțiți în trei grupe şi prin rotație la cele trei bancuri de lucru au trecut prin toate etapele realizării produsului final - structura de suport, partea electrică, tăierea palelor şi asamblarea tuturor pieselor. Fiecare echipă a realizat câte două mori de vânt, la sfârşit fiind puse la probă cu un ventilator industrial. Astfel s-a înțeles mult mai bine principiul de funcționare al unui generator care utilizează energia eoliană, elevii având şi satisfacția realizării cu propriile mâini a unui model”, a explicat profesoara Iacentiuc.
Printre alte multe activități derulate în cele patru zile de lucru în Olanda, sucevenii şi-au amintit şi de vizitele la morile tradiționale de vânt de la Kinderdijk, precum şi la Muzeul Ştiinței NEMO din Amsterdam. „Reuniunea de proiect a fost una foarte reuşită, în concordanță cu obiectivele proiectului şi cu tema întâlnirii - energia eoliană”, a completat Violeta Iacentiuc.