17 echipe de studenţi de la Facultatea de Inginerie Alimentară a Universităţii din Suceava şi-au prezentat propriile invenţii culinare la faza locală a competiţiei naţionale Ecotrophelia, care a avut loc sâmbătă, 28 martie.
Delicatese dulci, gustări inovative, aperitive apetisante, deserturi răcoritoare, toate realizate doar din ingrediente naturale,s-au dovedit a fi adevărate răsfăţuri pentru papilele gustative ale celor prezenţi.
Miza a fost una importantă, respectiv calificarea la faza naţională a concursului Ecotrophelia, de la Timişoara, şi în urma căreia se vor stabili reprezentanţii României la etapa internaţională a competiţiei, de la Milano.
Scopul Ecotropheliei este încurajarea creativităţii studenţilor în dezvoltarea unor produse alimentare eco-inovative, cu potențial comercial şi prietenoase cu mediul înconjurător.
Propuneri variate
Tinerii şi-au demonstrat inventivitatea creând noi produse alimentare, distincte de tot ceea ce există în comerţ prin calităţile lor senzoriale, nutriţionale şi prin aspect.
Ideile originale şi reţetele personalizate s-au materializat în gustări apetisante precum praline din făină de ghindă cu fructe de pădure, delicii cu levănţică şi afine, gustare rece din făină de morcov, ţelină şi măr, cu cremă de urdă, iaurt fără lactoză cu afine şi merişoare, pâine cu suc de sfeclă roşie, pastă de avocado şi pastă de spanac, lapte dulce din soia, caşcaval umplut cu miez de nucă şi spanac într-o crustă de seminţe goji, seminţe de floarea-soarelui şi mac.
Iubitorii de dulciuri au putut alege dintr-o gamă variată de produse, care mai de care mai atractive şi inovatoare.
Astfel, echipa Purple Dream a venit cu ideea unui mousse de levănţică cu afine întregi, încadrat într-o crustă de amidon şi zahăr de ştevie. „Nu are aditivi, nu are conservanţi, nu are zahăr şi totuşi e dulce. Mai curând e o combinaţie între dulce şi acrişor. 150 de grame costă în jur de 6 lei”, precizează Ana Maria Gontariu.
O altă propunere de desert sănătos a venit din partea echipei Ro Experience, praline din făină de ghindă cu fructe de pădure.
„Pralinele reprezintă capsularea aromelor specifice pădurii într-o peliculă fină de ciocolată. Crema este realizată din făină de ghindă şi opt tipuri de fructe specifice pădurii. Ne gândim de ceva timp la acest produs. În primul rând a fost nevoie să adunăm toate fructele din timp, fiind culese în anumite sezoane. Suntem încrezătoare în produsul nostru, ţinem la aceste praline ca la copilaşii noştri”, a mărturisit Loredana Sîrghie.
Pentru o masă consistentă şi sănătoasă, o altă echipă propune două sortimente de caşcaval cu deosebite calităţi nutriţionale şi gustative.
„Avem două sortimente de caşcaval. Unul umplut cu miez de nucă şi spanac într-o crustă de seminţe goji, seminţe de floarea-soarelui şi mac, iar celălalt este umplut cu nucă şi seminţe de dovleac. Au calităţi gustative deosebite datorită ingredientelor, valori nutriţionale ridicate. Ne mândrim cu produsul nostru”, a declarat Iuliana Bîrgovan.
Cu sfeclă roşie, pastă de avocado şi pastă de spanac, Wonder Bread sau pâinea minune reprezintă o alternativă sănătoasă la pâinea care se află în prezent pe rafturile magazinelor.
Totodată, „pâinea conţine suc de sfeclă roşie, pastă de avocado şi pastă de spanac, fibre din citrice, făină de mazăre şi inulină. Are un conţinut ridicat în fibre şi proteine”, după cum ne-a mărturisit Roxana Gabriela Gireadă.
Câştigătorii
În urma deciziei juriului, la faza naţională a concursului Ecotrophelia, judeţul Suceava va fi reprezentat de trei echipe ale facultăţii, ocupante ale podiumului.
Premiul I a fost adjudecat de produsul Milkberry yogurt, realizat de echipa formată din George Andrei, Ruxanda Bulat, Florin Dumitru Oleniuc, Anca Elena Onciu şi Valentin Vatamanu, aceştia fiind coordonaţi de Adriana Dabija.
Milkberry yogurt este un iaurt gras (10%), fără lactoză, cu merişoare şi afine.
Premiul al II-lea a fost câştigat de echipa Ro Experience, cu pralinele din făină de ghindă cu fructe de pădure (îndrumător Adriana Dabija), iar premiul al III-lea a mers către echipa Purple Dream, cu delicii cu levănţică şi afine (coordonatori Cristina Gabriela Constantinescu şi Ioan Gontariu).