Situaţia creată de inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) la firma suceveană Killer, care pentru 50 de lei lipsă în casă a fost amendată cu 5.000 de lei, iar ca măsură suplimentară i s-a închis pentru o lună magazinul unde s-a descoperit neregula, i-a determinat pe liberali să gândească soluţii pentru ca astfel de măsuri suplimentare radicale considerate abuzive să fie evitate pe viitor.
Vicepreşedintele regional al PNL, deputatul Ioan Balan, a declarat că astăzi grupul parlamentar al PNL va lua în discuţie acest subiect, opinia sa fiind aceea ca acolo unde există un gestionar al bunurilor şi valorilor unităţii acesta să răspundă în mod direct de problemele care apar, iar măsurile coercitive să se răsfrângă cât mai puţin asupra agentului economic sau doar atunci când se constată o complicitate a patronatului. Balan crede că astfel de situaţii ca cea de la Killer pot fi create şi intenţionat de un angajat care poate lăsa sau scoate bani din casă cu scopul vădit de a genera nereguli ce vor duce la închiderea activităţii, astfel încât să avantajeze un alt concurent de pe piaţă.
”Amenda e una contra evaziunii, corect, dar închiderea activităţii e o aberaţie şi o prostie antieconomică. Guvernul Ponta a găsit soluţia miraculoasă <nu ai activitate, normal că nu ai nici evaziune>. Vă dau câteva exemple: nu închizi metroul când depistezi un călător fără bilet sau nu închizi spitalul când găseşti trei lei în buzunarul portarului, cum nu închizi şcoala când un educator ia bani pentru un examen. Dacă totuşi guvernul Ponta înţelege să funcţioneze după acest principiu, <greşeşte unul, plătim toţi> şi mai suspendăm şi activitatea, atunci Guvernul ar trebui să-şi suspende activitatea pe timp nelimitat după ce în gestiunea ministrului Darius Vîlcov s-a găsit un plus de multe milioane de euro”, a spus Balan.
El consideră că astfel de probleme, dacă apar, trebuie tratate punctual. ”Dacă lucrătorii ANAF au descoperit şi anumite nereguli, acestea cred că ar trebui tratate punctual. Propunerea noastră va fi ca acolo unde avem gestionar al valorilor şi bunurilor acesta să răspundă direct, iar patronul doar când se constată o complicitate. Să aducem lucrurile mai mult în zona răspunderii individuale şi să aplicăm mai puţin măsuri coercitive împotriva firmei”, a explicat deputatul Ioan Balan.
El a menţionat că pe acest subiect va depune o interpelare către ministrul Finanţelor şi va face şi o declaraţie politică în Parlament. ”Să nu fiu înţeles greşit, instituţiile statului trebuie să aplice măsurile coercitive unitar la toţi agenţii economici în vederea combaterii evaziunii fiscale. Cred în acelaşi timp că suntem obligaţi să gândim măsuri de protecţie a producătorilor autohtoni”, a mai precizat Ioan Balan.
(30 mar 2015, 13:49:26
hai sa ne gandim putin ..... ma gasesc cu un plus in gestiune de 50 de lei..... Ok , nu are importanta de unde sunt acei bani ........ imi da amenda 5000 de lei...... pana aici corect ...... si imi inchide activitatea pentru o luna de zile ...... HOPA ........ din calculele facute de mine statul pierde in acea luna mai mult de 5000 de lei cat a dat amenda .....pentru ca :
1. trimit oamenii acasa in concediu fara plata (deci nu platesc contributiile salariale)
2. nu platesc impozit pe profit pentru perioada respectiva pentru ca nu fac profit
3. multe alte taxe pe care sunt nevoit sa le platesc nu vor fi achitate din lipsa de capital financiar
deci in total tot economia pierde ........ Dar e mai OK darius Valcov care nu poate justifica kilogramele de aur si tablourile din cimitir!!!!!