Deputatul PNL de Suceava, universitara Sanda-Maria Ardeleanu, a participat în cursul zilei de ieri, la Chişinău, la lucrările celei de-a X-a ediţii a Colocviului Internaţional „La Francopolyphonie”, organizat de Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM). Ediţia aniversară a acestui colocviu a avut printre parteneri de organizare şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. Prezentă la acest eveniment, Ardeleanu a arătat că Aula Magna a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova a devenit neîncăpătoare, iar alocuţiunile din plen nu au întârziat să amintească momentul istoric în care ne aflăm.
“Tinerii, profesorii erau animaţi de ideea Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918, fapt premergător Marii Uniri. Cu acest prilej au avut loc prezentări de carte academică, dar şi un însemnat schimb de carte între ULIM şi Universitatea din Suceava”, a spus Ardeleanu. Ea a arătat că la iniţiativa Platformei Unioniste Acţiunea 2012, un grup de parlamentari români se află la Chişinău într-un amplu program de sărbătorire a Unirii Basarabiei cu România. “Ne-am întâlnit la Liceul <Gh. Asachi> din Chişinău pentru a participa la serbarea şcolară organizată cu acest prilej. Alături de noi, îmbrăcată într-un frumos costum naţional, deputatul Maria Ciobanu a participat la evenimente”, a spus Sanda-Maria Ardeleanu, care a mai adăugat că „tot cu acest prilej, pentru foarte scurt timp, m-am întâlnit cu o delegaţie a Liceului <Ştefan cel Mare> din Chişinău pe care l-am adoptat în anul 2014”.
Doi elevi, însoţiţi de directorii celor două licee, Sergiu Axînti şi Grigore Oxente, au întâmpinat-o cu flori pe Sanda-Maria Ardeleanu, ea fiind impresionată de „cuvintele emoţionante, pline de patriotism şi speranţă” spuse de aceştia. Deputatul PNL de Suceava a mai spus că ceilalţi deputaţi din Parlamentul României prezenţi la Chişinău au vizitat şcolile pe care le au în adopţie. “Am folosit acest prilej pentru a transmite mediului academic şi parlamentarilor moldoveni seturi de materiale de prezentare a judeţului Suceava, invitându-i să petreacă Paştele în Bucovina. Emoţie, solidaritate, dorinţă de mai bine, voinţa de a fi mereu împreună, iată ceea ce caracterizează această zi de sărbătoare în Republica Moldova”, a încheiat Sanda-Maria Ardeleanu.