Primăria municipiului Fălticeni nu poate prelua încă în administrare clădirea în care a funcţionat până în anul 1918 consulatul austriac deşi are undă verde de la Consiliul Judeţean, proprietarul acesteia. Asta din cauză că deliberativul fălticenean a respins în şedinţa de joi proiectul privind preluarea în administrare a imobilului. Proiectul avea nevoie de 13 voturi “pentru”, însă a întrunit doar 12 voturi “pentru” ale consilierilor PSD şi 6 împotrivă ale aleşilor PNL.
„Consilierii PNL au fost împotriva preluării clădirii unde a funcţionat consulatul austriac. E o problemă mai mult politică. Nu mi pare normal să blochezi orice fel de iniţiativă a Primăriei Fălticeni şi a Consiliului Judeţean atâta timp cât este bună. Ni s-a cerut imperativ de către cetăţenii de pe strada Sucevei, unde se află imobilul, dar şi din oraş, să facem ceva cu acea clădire care se degradează continuu, clădire cu importanţă deosebită pentru istoria zonei Fălticeni şi nu numai, pentru că e o clădire în care a funcţionat pentru o bună bucată de timp consulatul austriac. Era practic la graniţa dintre Regat şi Bucovina. O clădire cu o frumoasă arhitectură austriacă”, a spus primarul Cătălin Coman.
Reprezentanţii diplomaţiei austriece vor sprijini proiectul Primăriei Fălticeni
Primarul a subliniat că intenţia municipalităţii fălticenene este aceea de a reabilita clădirea respectivă, aflată într-un stadiu avansat de degradare, cu fonduri atrase printr-un proiect european şi să-i dea o destinaţie de utilitate publică cu caracter social sau cultural. „Va fi de utilitate publică şi nimic altceva. Consilierii PNL au motivat când au dat vot negativ pentru preluare că mai întâi să o reabiliteze Consiliul Judeţean şi după aceea să ne-o dea nouă. Singura variantă corectă este să facem noi proiectul de reabilitare pentru că imobilul se află pe teritoriul Fălticeniului şi ne vom folosi noi de el. E important să ne mişcăm repede pentru că până la deschiderea axelor de finanţare este necesar să realizăm studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic”, a explicat primarul de Fălticeni.
Cătălin Coman a adăugat că a avut discuţii şi cu reprezentanţii diplomaţiei austriece la Bucureşti, care şi-au arătat sprijinul pentru acest proiect. „Am luat deja legătura cu reprezentanţii diplomatici ai Austriei la Bucureşti, unde am fost cu domnul vicepreşedinte la Consiliului Judeţean Alexandru Rădulescu, fălticenean la origine, şi le-am explicat situaţia. Ei au verificat documentele din arhiva de la Viena cu privire la funcţionarea fostului consulat de la Fălticeni şi s-au arătat extrem de interesaţi de un parteneriat în care să sprijine atât financiar cât şi logistic reabilitarea acestei clădiri”, a spus Coman. El a speră totuşi că primăria va prelua în administrare clădirea în care a funcţionat consulatul austriac, fiind convins că aleşii liberali vor reveni la sentimente mai bune. „Vom mai avea discuţii pentru că cei din opoziţie au spus că o să mai studieze problema. Nu au închis uşa de tot”, a conchis Cătălin Coman.