Cazul unui rădăuţean de 47 de ani care a murit, în urmă cu două săptămâni, în ambulanţa care îl transporta de la Spitalul Municipal Rădăuţi la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava este anchetat de mai multe instituţii: Colegiul Medicilor Suceava, Consiliul de Etică al spitalului din Rădăuţi, iar ieri s-a autosesizat şi Avocatul Poporului, care a anunţat că demarează o anchetă. Familia bărbatului a reclamat cazul atât la Spitalul Rădăuţi, cât şi la Colegiul Medicilor, după ce acesta a murit în circumstanţe încă neelucidate. Şeful Colegiului Medicilor Suceava, dr. Sorin Hîncu, ne-a declarat, ieri, că a solicitat o anchetă ”în procedură de urgenţă” şi că a solicitat toate documentele de la Spitalul Municipal Rădăuţi. ”Reclamaţia a fost depusă la noi în data de 23 martie a.c. Ne facem propria anchetă şi, dacă vor fi şi alte instituţii care vor fi interesate de concluziile noastre, le furnizăm fără nici o problemă”, a afirmat dr. Hîncu.
Managerul Spitalului Rădăuţi, Dorin Robu, ne-a declarat, ieri, că săptămâna viitoare va fi prima întrunire a Consiliului de Etică şi vor fi analizate toate documentele medicale. De asemenea, vor fi audiaţi medicii care au avut legătură cu acest caz. Directorul medical al spitalului, dr. Liviu Dubei, ne-a spus că, în opinia sa, nu poate fi incriminată o reacţie alergică la antibioticul primit de pacient sau la medicamentul antitermic, aşa cum a apreciat medicul legist, deoarece timpul de reacţie ar fi prea lung şi nu au existat nici simptome specifice reacţiilor alergice. Mai curând, crede el, ar fi vorba despre o infecţie cu un virus gripal.
Directorul medical al Spitalului Rădăuţi afirmă că pacientul decedat nu a avut simptome de alergie
”Comisia de etică va solicita o contraexpertiză şi un examen histopatologic pentru un diagnostic cert”, a precizat dr. Dubei. Acesta a spus că, din discuţiile cu colegii săi care s-au ocupat de pacient, aceştia ar fi suspectat o infecţie virală şi au prescris tratamentul recomandat în astfel de cazuri. Dacă diagnosticul a fost corect şi dacă pacientul a primit toată medicaţia necesară vor stabili tot comisiile de anchetă. Directorul medical Dubei a arătat că pacientul s-a prezentat prima dată la Spitalul Municipal Rădăuţi în data de 8 martie, cu febră şi tuse care ar fi debutat joi, 5 martie. A fost consultat de un medic pneumolog, care l-a diagnosticat cu infecţie acută a căilor respiratorii superioare şi i-a prescris tratament la domiciliu, cu recomandarea să revină a doua zi la spital pentru radiografie pulmonară.
Pacientul a revenit în data de 9 martie, a fost investigat imagistic şi apoi internat. Potrivit doctorului Dubei, prima doză de antibiotic i-a fost administrată intravenos bolnavului în jurul orei 14.00, iar în jurul orei 21.00 acesta a primit şi un medicament antitermic. Starea pacientului a fost stabilă până în jurul orei 02.00, după care a început să se agraveze, astfel că medicul de gardă a luat decizia să-l transfere la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.
”Reacţia alergică apare în 5-7-10 minute maximum. Nu apare după atâtea ore. În plus, pacientul avea tensiune 21, or în alergie este hipotensiune”, a precizat dr. Dubei. Starea de sănătate a bolnavului s-a deteriorat în ritm alert, a intrat în stop cardio-respirator şi a murit în ambulanţă, pe drum spre spitalul din Suceava.
(28 mar 2015, 16:33:14