Colectarea gunoiului produs de suceveni nu se va mai face după sistemul actual, cu buncăre de suprafaţă, care uneori se revarsă de prea pline, alteori emană mirosuri de nu te poţi apropia sau care sunt plimbate ici-colo de locatarii nemulţumiţi să le aibă în dreptul geamurilor lor.
Odată cu organizarea unei noi licitaţii de atribuire a serviciului de salubrizare menajeră unui nou operator vor fi făcute modificări majore.
Principala noutate o reprezintă amenajarea a minim 145 de platforme subterane de depozitare a deşeurilor, condiţie impusă în caietul de sarcini al licitaţiei, aprobat în şedinţa de ieri a Consiliului Local Suceava.
„Iniţial s-a pornit de la un număr de 80 astfel de platforme, dar în urma discuţiilor cu asociaţiile de proprietari, a deplasărilor în teren, a planurilor de situaţie întocmite, avem amplasamente pentru 145 de platforme îngropate”, a precizat viceprimarul Lucian Harşovschi, care a lucrat la elaborarea caietului de sarcini al licitaţiei.
Conform acestuia, în primele şase luni din contract operatorul de salubrizare menajeră trebuie să realizeze 55 de platforme, iar în anul următor 90 de platforme subterane.
Fiecare dintre acestea conţine câte patru containere – trei pentru fracţii uscate - hârtie, sticlă, plastic şi alte deşeuri menajere, iar unul pentru fracţia udă.
„Containerele sunt etanşe, funcţionează pe baza unui sistem hidraulic, nu se poate interveni la ele. Este un pas înainte în ceea ce primeşte curăţenia oraşului şi un grad sporit de civilizaţie. Cei care îşi fac veacul în prezent pe la aceste buncăre de gunoi nu vor mai avea acces – atât scormonitorii de gunoaie, cât şi câinii vagabonzi”, a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Platformele subterane dintre blocuri vor fi golite de două ori pe zi, în intervalul orar 06.00 – 16.00.
Alte îmbunătăţiri aduse acestui serviciu de utilitate publică sunt cele prin care sucevenii de la case vor fi dotaţi, gratuit, cu câte două containere de plastic – unul pentru fracţie uscată, altul pentru fracţie umedă, iar gunoiul va fi ridicat o dată pe săptămână, după un grafic stabilit. După şase ani de utilizare, aceste pubele, cu o capacitate de 120 de litri fiecare, vor fi înlocuite, tot gratuit.
Sunt prevăzute a se realiza şi 30 de puncte de colectare supraterane, tip clopot, cu câte patru eurocontainere, care vor fi folosite pentru zonele aglomerate, în special atunci când sunt evenimente care atrag un număr mai mare de oameni.
Vechile modele de containere de colectare a deşeurilor menajere nu vor dispărea din oraş, ci vor fi menţinute în destul de multe zone, unde nu este posibilă amenajarea depozitelor subterane.
6.000 de mp de locuri de joacă pentru copii
Conform unei completări făcute de viceprimarul Lucian Harşovschi, în calitate de coiniţiator al proiectului, firma care va prelua prin licitaţie salubrizarea menajeră a municipiului va avea în continuare obligaţia de a amenaja anual câte un loc de joacă modern, din fonduri proprii, dar, de data aceasta, condiţia e ca acesta să aibă minim 500 de mp şi să deţină o serie de dotări obligatorii. Practic, în următorii 12 ani, Suceava ar urma să aibă 6.000 de mp de locuri de joacă moderne, amenajate exclusiv pe cheltuiala firmei care se ocupă de salubrizarea municipiului.
Actualul contract de salubrizare menajeră a Sucevei, semnat cu firma Rosal, expiră luna viitoare, pe 18 aprilie, dar cum noul caiet de sarcini al licitaţiei abia a fost aprobat în şedinţa de joi a Consiliului Local Suceava, urmând să fie demarate apoi procedurile de organizare a licitaţiei electronice, cel mai probabil, acesta va fi prelungit temporar, până la semnarea noului contract, valabil minim 12 ani, cu posibilitate de prelungire pe încă şase ani.
(27 mar 2015, 16:57:32