Sucevenii care deţin câini drept animale de companie trebuie să respecte o serie de reguli atât în locuinţele proprii, cât şi când ies cu aceştia la plimbare pe domeniul public.
„Regulamentul privind întreţinerea şi circulaţia câinilor cu stăpân în Municipiul Suceava”, aprobat ieri de Consiliul Local, impune o serie de reguli care trebuie respectate de cei care deţin câini, dacă nu vor să fie sancţionaţi cu amenzi de până la 1.600 de lei.
Odată cu adoptarea regulamentului, care până acum s-a aflat în dezbatere publică, este obligatorie declararea câinilor deţinuţi în proprietate, microciparea acestora – pentru a putea fi identificat uşor proprietarul în caz de abandon, dar şi sterilizarea câinilor care nu sunt de rasă.
Mai mult, se interzice accesul în locurilor publice al câinilor de rasă comună sau a metișilor câinilor de rasă care nu sunt sterilizați, precum şi cel al câinilor care nu au implantat un microcip care să permită identificarea animalului şi a proprietarului acestuia.
Reguli mai stricte au fost stabilite şi pentru adopţiile de câini fără stăpân.
Acces restricţionat în unele zone ale oraşului
Conform regulamentului aprobat de Consiliul Local, în spațiile publice din municipiul Suceava este cu desăvârșire interzis accesul câinilor care se încadrează în categoria câinilor periculoși de luptă şi de atac, în vreme ce pentru alte rase, încadrate la categoria de câini periculoşi, accesul în spațiile publice este permis doar dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de proprietar ori de deţinătorul temporar.
În spațiile de joacă pentru copii ori în vecinătatea acestora, se interzice prezența câinilor, precum și a oricărui animal care ar putea să creeze disconfort sau vătămări corporale copiilor sau însoțitorilor acestora, cu excepția câinilor special dresați care însoțesc nevăzători sau alte persoane cu nevoi speciale.
În parcuri şi locurile de agrement este permis accesul câinilor doar însoțiți de proprietarii acestora. Câinii de talie medie şi mare trebuie să poarte botnițe sau alte dispozitive de control.
Acordul vecinilor, necesar doar celor care deţin doi câini
Una dintre prevederile din regulament care a stârnit multe nemulţumiri în rândul proprietarilor de animale de companie a fost cea referitoare la obligativitatea obţinerii acordului vecinilor direcţi, al majorităţii celor din bloc şi a avizului asociaţiei de proprietari, pentru a putea deţine un câine, maxim doi, în apartamente.
În urma discuţiilor purtate, această prevedere a fost modificată, astfel încât, pentru întreţinerea unui singur câine, nu este necesar acordul vecinilor și al asociației de proprietari.
„Numărul de câini pe care îi poate deține o persoană este nelimitat, însă, pentru respectarea normelor elementare de igienă și de conviețuire în comun, în apartamentele din blocurile de locuințe pot fi întreținuți cel mult doi câini, la care se adaugă eventualii pui în perioada în care aceștia sunt dependenți de mama lor”, se specifică în regulament.
Deţinătorii de câini care își întrețin animalele în blocuri sau locuinţe colective au obligaţia de a respecta orele de linişte, normele generale de curăţenie, igienă şi întreţinere a spaţiului comun (holuri, casa scării, etc.), ei fiind responsabili pentru disconfortul creat de animalele pe care le întrețin.
De asemenea, deţinătorii câinilor care sunt plimbaţi în locurile publice (parcuri, alei pietonale, căi de acces, etc.) au obligaţia să ridice dejecţiile solide provenite de la câinii lor. Pentru menţinerea curăţeniei pe domeniul public, însoţitorii animalelor de companie scoase la plimbare vor purta cu ei o pungă de hârtie sau de material plastic pentru a colecta dejecţiile solide ale animalului.
(27 mar 2015, 11:21:02
Ar fi de apreciat daca vecinii ar sesiza cand proprietarii cainilor incalca aceste reguli.
Tot Consiliul Local ar mai trebui sa stie ca locurile de joaca pentru copii trebuie sa fie ingradite si incuiate seara asa incat nici cainii cu stapani nici cei fara stapan sa nu poata intra sa isi faca nevoile unde copiii nostri se joaca .
Amenzi si camere video !