Municipiul Rădăuţi, cu cei peste 30.000 de locuitori ai săi, riscă să ajungă în câteva zile într-o situaţie fără precedent la nivel naţional şi pentru care legislaţia din România nu prevede soluţii. Peste patru zile, în data de 31 martie, pe rolul Curţii de Apel Suceava este procesul prin care Consiliul Local Rădăuţi atacă hotărârea de dizolvare a deliberativului rădăuţean. După toate probabilităţile, Curtea va respinge recursul formulat de CL şi va rămâne definitivă decizia prin care Consiliul Local Rădăuţi este dizolvat. Decizia intră în vigoare imediat, astfel că până când Guvernul va organiza alegeri anticipate, oraşul rămâne fără Consiliu Local.
Odată cu dizolvarea CL, încetează şi mandatul viceprimarului însărcinat temporar cu atribuţiile primarului.
Primarul ales, Aurel Olărean, este suspendat temporar din funcţie pe motiv de arest preventiv, Olărean fiind ”cazat” de câteva luni în puşcăria Gherla.
Secretarul municipiului ocupă funcţia cu mandat temporar, care la jumătatea lunii aprilie expiră.
Noul primar interimar de Rădăuţi şi-a suspendat activitatea în Baroul de Avocaţi Suceava
Dacă primarul ales ar fi fost condamnat definitiv, mandatul său ar fi încetat înainte de termen şi, în condiţiile în care oraşul rămâne fără Consiliu Local şi secretar, legea prevede că prefectul numeşte prin ordin o persoană cu bun renume în comunitate şi cu studii juridice, de preferat. Situaţia în care primarul este doar suspendat temporar, din cauza arestului preventiv, nu a fost prevăzută de legiuitor, aşa că la această oră nimeni nu poate spune cine va conduce oraşul Rădăuţi şi va asigura funcţionarea primăriei până la alegeri. De menţionat că această persoană ar avea şi sarcina extrem de importantă de a organiza alegerile locale anticipate la Rădăuţi.
Până când Curtea de Apel se va pronunţa, atribuţiile de primar de Rădăuţi sunt îndeplinite de noul viceprimar, Traian Andronachi, care deja şi-a preluat mandatul.
Deşi ar putea fi primar interimar doar câteva zile, Andronachi a fost nevoit să-şi suspende, ieri, activitatea din Baroul de Avocaţi Suceava, pe motiv de incompatibilitate. ”Riscam ca în această perioadă să fiu citat ca avocat în vreun proces şi aş fi fost în situaţie de incompatibilitate. Merg la barou să înregistrez suspendarea”, ne-a declarat Traian Andronachi.
În ceea ce priveşte decizia Curţii de Apel din data de 31 martie a.c., avocatul Andronachi şi-a exprimat convingerea fermă că aceasta nu va putea fi decât de dizolvare a Consiliului Local.
Până la această oră, nu există nici un act normativ în legislaţia românească sau europeană care să fi prevăzut o situaţie precum cea de la Rădăuţi.
(27 mar 2015, 11:23:22