Mai mulţi copii cu dizabilităţi de la Centrul de Recuperare „Blijdorp” din Suceava, împreună cu beneficiari ai Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Tinerilor cu Dizabilități „Sf. Mihail” din satul Spătăreşti, comuna Fântâna Mare, instituţie din cadrul Fundaţiei Filantropice FARA România, au plantat ieri, în curtea Centrului „Blijdorp”, 12 copaci puşi la dispoziţie de Primăria municipiului Suceava, acţiunea purtând numele de „Grădina demnităţii umane”. Fiecare copac a fost „botezat” cu nume precum „Implicare”, „Înțelegere”, „Încredere”, „Profesionalism”, „Respect”, „Empatie”, „Toleranţă”, „Iubire”, „Întrajutorare” , „Responsabilitate”, Fericire”, nume inscripţionate pe copăcei în miniatură, realizaţi de copiii cu dizabilităţi în atelierele ocupaţionale, obiecte pe care beneficiarii le-au agăţat în fiecare copac plantat în „Grădina demnităţii umane” de la „Blijdorp”. Pe lângă obiectele din lut, copiii cu nevoi speciale au confecţionat şi obiecte din hârtie, pânză şi sfoară pe care le-au agăţat în copaci.
Copiii învaţă să îşi creeze deprinderi şi abilităţi de viaţă
Copiii cu dizabilităţi care au participat la această acţiune s-au dovedit a fi foarte receptivi, bucuroşi că sunt implicaţi în plantarea copăceilor, bucuroşi că cineva are încredere în ei şi le dă o sarcină, mulţumiţi că pot să transforme dizabilitatea lor în abilitate. Beneficiarii de la „Blijdorp” au fost responsabilizaţi să aibă grijă de fiecare copac plantat, să îi urmărească evoluţia, să se bucure de viaţă ştiind că şi din mâinile lor a „prins” viaţă un copăcel, într-o zi frumoasă de sfârşit de martie. Psihologul Sorin Morhan, de la „Blijdorp”, a spus că „fiecare beneficiar a luat copacul în grija sa, susţinut de educatorii de specialitate, şi va vedea cum se dezvoltă. Vrem să-i responsabilizăm şi să le arătăm că se poate. Chiar dacă aceşti pomişori se vor reloca, pentru că noi vrem să facem un parc tot aici în zonă, copiii se vor ocupa în continuare de copăcei”. Preşedintele Asociaţiei „Blijdorp” România, Ionel Ivan, ne-a spus că „această grădină a demnităţii umane, fără modestie, cred că îşi are locul şi rostul aici, la noi, pentru că <Blijdorp>, încă de la înfiinţare, a promovat demnitatea. De aceea, organizăm an de an marşul <Pledoarie pentru demnitate>”. Ionel Ivan a completat că beneficiarii Centrului „Blijdorp” învaţă să îşi creeze deprinderi şi abilităţi de viaţă, „iar prin această acţiune de plantare de copaci, copiii şi tinerii învăţă să aibă grijă de ei, să fie responsabili”.
O dizabilitate se poate transforma în abilitate
Manuela Pohoaţă, şef serviciu al departamentului Servicii sociale pentru adulţii cu handicap „Blijdorp” Suceava, ne-a spus că acţiunea „Grădina demnităţii umane” a fost de fapt un exemplu de cum se poate transforma dizabilitatea în abilitate. „Putem planta un copac, avem grijă de el, copacul se dezvoltă şi observăm toate fazele lui într-un an, primăvara, vara, toamna, iarna. Sunt etapele vieţii: cu bune, cu rele, cu naşteri, cu bucurii şi apoi cu trecerea în nefiinţă”, a declarat Manuela Pohoaţă.
Zilele Asistenţei Sociale la Suceava (24-27 martie), inclusiv iniţiativa „Grădina demnităţii umane” de la „Blijdorp”, au fost organizate de Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR) - Sucursala Teritorială Suceava, alături de Departamentul de Ştiinţe Umane şi Social Politice din cadrul Facultăţii de Istorie şi Geografie de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi Primăria municipiului Suceava.
Ecaterina Croitor, preşedinta CNASR - Sucursala Teritorială Suceava, ne-a spus că organizatorii sunt mulţumiţi de cum a decurs programul acestei săptămâni. „Considerăm că a fost un real succes. Am implicat foarte mulţi beneficiari în activităţile noastre şi acest fapt a adus plus valoarea evenimentelor din acest an. Ne-am bucurăm să vedem zâmbete pe feţele copiilor şi tinerilor care au fost implicaţi în acţiuni. Mai mult decât atât, foarte mulţi actori sociali au fost şi în acest an alături de noi şi le mulţumim”, a explicat Ecaterina Croitor.
(27 mar 2015, 16:59:50