Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” a găzduit concursul de eseuri „Jurnal de călătorie”, „o călătorie imaginară a apelor râului Suceava, peste timp şi spre mare”, potrivit organizatorilor.
Juriul alcătuit din ing. Anca Cojocaru, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, prof. Mihaela Şerban, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, şi ing. Iluţă Cocriş, de la Agenţia de Protecţia Mediului Suceava, a lecturat cu atenţie eseurile înscrise în concurs, rod al imaginaţiei şi talentului unor elevi. Aceştia învaţă la Şcoala Gimnazială Ipoteşti, Şcoala Gimnazială Salcea – Prelipca, Liceul cu Program Sportiv Suceava şi la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” - organizatorul concursului.
„Imaginaţia autorilor eseurilor a dat puteri nebănuite apelor râului şi a <înfierat> acţiunea distrugătoare a omului, a creat emoţie, a zugrăvit imagini sugestive, a lăsat speranţa unui destin fericit atât al râului cât şi al locuitorilor din comunităţile a căror existenţă se împleteşte cu cea a apei Sucevei”, a menţionat Monica Huţu, organizatoarea concursului.
La secţiunea liceu, câştigătoare a fost lucrarea elevei Sanda Pâşlac, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, iar la cea rezervată şcolilor gimnaziale - Ciprian Socoliuc, de la Şcoala Gimnazială Ipoteşti.
Concursul se circumscrie proiectului „Suceava – râul care ne leagă!”, proiect aflat la cea de-a III-a ediţie şi care antrenează elevii din comunităţile traversate de acest râu în ample acţiuni de valorificare a tradiţiilor şi istoriei respectivelor comunităţi, de ecologizare şi responsabilizare a celor a căror existenţă se leagă de cea a râului. Proiectul se bucură de trei ani de sprijinul unor instituţii cu atribuţii în domeniul ecologiei şi de parteneri dedicaţi din domeniul educaţiei.
Coordonatorul proiectului, prof. Monica Huţu, a precizat că acesta continuă cu concursul de postere din săptămâna „Şcoala Altfel” şi cu un atelier de pictură în aer liber de Ziua Mediului.