Direcţia Agricolă Suceava a organizat acum două zile un seminar în cadrul căruia procesatorii interesaţi au aflat informaţii detaliate despre posibilitatea de a se atesta cu produse alimentare realizate în baza unor reţete consacrate româneşti. Este vorba de un nou ordin al Ministerului Agriculturii, care oferă producătorilor posibilitatea de a se atesta cu o nouă categorie de produse, o alternativă pentru cei care au pierdut atestatele de producători tradiţionali.
La întâlnirea de la Direcţia Agricolă Suceava au participat în jur de 20 de procesatori din judeţul Suceava.
Ce reprezintă produsul după reţetă consacrată românească
Vasile Irinel Costan, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a subliniat că Ordinul 394 din 12 martie 2014 are în prim plan termenul de „reţetă consacrată românească” şi reprezintă produsul alimentar românesc fabricat cu respectarea compoziţiei utilizate cu mai mult de 30 de ani înainte de data intrării în vigoare a ordinului. Cei care vor dori să se ateste trebuie să depună o documentaţie tehnică care va cuprinde date şi documente care stau la baza atestării unui produs alimentar obţinut conform unei reţete consacrate româneşti, numele produsului, descrierea materiilor prime şi a ingredientelor folosite, reţeta consacrată, schema tehnologică, descrierea indicatorilor de calitate, elemente specifice privind ambalarea şi etichetarea produsului alimentar etc.
Atestatele vor fi emise de Ministerul Agriculturii.
Cătălin Nechifor: “La Suceava aceste iniţiative trebuie stimulate, trebuie multiplicat efortul local”
Prezent la întâlnire, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a subliniat necesitatea ca fiecare procesator şi producător să-şi găsească locul său pe piaţă.
„Discutăm de o schimbare, iar când sunt schimbări aduse la cunoştinţa publicului apare şi un pic de teamă. Dar cei care sunt curajoşi şi care vor de fapt să înţeleagă viitorul cred că au de profitat. S-a încercat în trecut acea măsură cu produse tradiţionale, acum se încearcă stimularea unui produs consacrat şi sigur că în final piaţa decide pentru că cei care sunt consumatori ştiu să aleagă mai bine produsele care sunt de calitate. La Suceava aceste iniţiative trebuie stimulate, trebuie multiplicat efortul local, trebuie multiplicat şi efortul administraţiei în aşa fel încât cei care vor să lucreze la standarde, cu calitate, cu respectarea tuturor normelor, să aibă cu adevărat şi de profitat în acest sens”, a declarat Cătălin Nechifor.
Producătorii tradiţionali au devenit o raritate
De precizat că după înăsprirea procedurilor de atestare a produselor tradiţionale, au mai rămas doar trei producători tradiţionali, cu opt produse. Prin comparaţie, la începutul anului 2014, în judeţ erau înregistraţi 25 de producători tradiţionali atestaţi, care comercializau 126 de produse tradiţionale. Pentru aceştia din urmă se oferă acum posibilitatea reorientării spre acest nou tip de produse după reţete consacrate româneşti.