Statuia domnitorului moldovean Petru I Mușat (1375-1391), de numele căruia sunt legate atestarea documentară a Sucevei şi Cetatea de Scaun, ar putea reveni curând în zona centrală a municipiului Suceava.
„Exilat” la câţiva metri de cimitirul Pacea, în curtea laboratorului de restaurare a Muzeului Bucovinei, încă din decembrie 2010, odată cu începerea lucrărilor de modernizare a zonei centrale şi de realizare a primei parcări subterane din Suceava, statuia de bronz a domnitorului moldovean, statuie făcută de sculptorul Paul Vasilescu, nu a mai revenit în Centru din cauza costurilor destul de ridicate.
Estimate iniţial la 91.000 de lei, acestea au fost reduse ulterior, prin decizia aleşilor locali, la 40.000 de lei – fond alocat pentru execuţia lucrării.
Numai că încercările repetate de încredinţare a lucrărilor unei firme de construcţii s-au izbit de refuzul constructorilor, care spuneau că nu au cum să se încadreze, cu banii alocaţi, în cerinţele din caietul de sarcini.
„Readucem în discuţie indicatorii tehnico-economici pentru investiţia de reamplasare a statuii lui Petru Muşat. Valoarea totală a investiţiei a crescut de la 40.000 lei la 75.000 lei”, a anunţat primarul Ion Lungu unul din proiectele de hotărâre care vor fi discutate în şedinţa de astăzi a Consiliului Local Suceava.
Conform raportului comisiei de specialitate din primărie, execuţia acestei lucrări constă în amenajarea unei platforme cu o arie construită de aproape 70 de mp, placarea cu granit a acesteia, dar şi a aleilor, parapeţilor ornamentali şi a soclului statuii - 107 metri pătraţi, durata de realizare a lucrării fiind estimată la două luni.
„Sper ca odată cu finalizarea modernizării zonei centrale să avem adusă în Centru, unde îi este locul, statuia lui Petru Muşat, care este simbolul oraşului”, a spus primarul Ion Lungu, care speră ca măcar acum votul consilierilor locali să fie favorabil.