La Bucureşti s-a desfăşurat, în perioada 14-16 martie, etapa naţională a Olimpiadei de Lingvistică, competiţie în cadrul căreia eleva Teodora Elena Solovan, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, a obţinut premiul al II-lea şi s-a calificat la faza internaţională a olimpiadei. Concursul va avea loc în perioada 20-24 iulie, în Bulgaria.
Eleva a fost pregătită de Carmen Bocăneţ şi Constantin Scutaru.
Lotul judeţului Suceava, de la etapa naţională a Olimpiadei de Lingvistică, a cuprins şase elevi, doi dintre aceştia obţinând menţiune - Robert Arotăriţei, de la Şcoala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava, şi Anca Maria Broască, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava.
Impresiile olimpicilor suceveni au fost culese de profesoara însoţitoare, Loredana Paşcan, de la Şcoala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava. Astfel, ceea ce a impresionat-o, cu precădere, pe Teodora Solovan a fost „experienţa de cunoaştere, subiectele interesante şi diversitatea participanţilor”, în vreme ce „devotamentul şi spiritul organizatoric al absolvenţilor Facultăţii de Litere” l-au impresionat pe Robert Arotăriţei. Anca Broască, aflată pentru prima oară în capitala ţării, afirmă că „Olimpiada de Lingvistică a fost o experienţă minunată, nu doar datorită lucrurilor noi descoperite odată cu rezolvarea subiectelor, cât mai ales graţie oamenilor noi cunoscuţi, uniţi prin tainele lingvisticii, dar şi Bucureştiului în sine, păstrat în amintiri frumoase şi de neuitat”.
Pentru toţi olimpicii suceveni, „participarea la Olimpiada Naţională de Lingvistică a fost una din cele mai frumoase experienţe trăite până acum la un concurs şcolar”, fiecare elev exprimându-şi recunoştinţa faţă de profesorii care i-au pregătit şi aprecierea pentru condiţiile excelente în care s-a desfăşurat competiţia.
Despre olimpiada de lingvistică
Lingvistica este o disciplină care nu se studiazăîn şcoală, iar olimpiada presupune rezolvarea unor cerinţe folosind datele lingvistice oferite, fără a cunoaşte însă limbile care apar în subiecte. Elevilor li se cere ca, prin analogii, să găsească reguli pe baza cărora se construiesc anumite aspecte din gramatica unei limbi. Mai exact, liceenii trebuie să traducă texte din limbi necunoscute, doar pe baza analogiilor care reies din informaţiile oferite în cerinţe.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Suceava explică: „Olimpiada de Lingvistică este o competiţie de tip transdisciplinar (vizând conţinuturi şi competenţe aflate la interferenţa dintre lingvistică şi logică matematică) al cărei obiectiv fundamental îl constituie descoperirea şi înţelegerea algoritmului lingvistic în baza căruia se dezvoltă competenţa de comunicare lingvistică, indiferent de idiom”.
Subiectele de la Bucureşti au fost elaborate de profesori de la Facultatea de Lingvistică din cadrul Universităţii Bucureşti.