Familia din Gura Humorului care a pierdut acum aproape cinci ani de zile un copil în vârstă de 13 ani într-un tragic accident petrecut pe un teren de sport al primăriei locale acuză, după finalizarea procesului cu Primăria Gura Humorului, că băiatul lor a pierdut o şansă în plus la viaţă din cauza modului în care a acţionat sistemul medical de urgenţă.
Liliana Tîrnovan, femeia care şi-a pierdut copilul în 2010, a ţinut să vină cu precizări suplimentare, prin care să descrie drama cumplită prin care a trecut.
Doi ani de închisoare cu suspendare şi despăgubiri de 100.000 de euro
După cum am arătat într-un material publicat în ediţia de ieri a ziarului nostru, Curtea de Apel Suceava a dat o sentinţă finală în cazul de ucidere din culpă petrecut în vara anului 2010 pe un teren de sport din Gura Humorului, unde o poartă metalică a căzut peste un copil în vârstă de 13 ani, care ulterior a decedat. Inculpat în acest dosar a fost un angajat al Primăriei oraşului Gura Humorului, Constantin Prostire, care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, magistraţii au decis definitiv că părinţii copilului trebuie să primească daune morale de 400.000 de lei (4 miliarde de lei vechi), plus încă 30.000 de lei daune materiale. Banii trebuie plătiţi de inculpat, în solidar cu partea responsabilă civilmente, Primăria Oraşului Gura Humorului. În esenţă, procurorii au stabilit că terenul de sport al primăriei nu a fost îngrădit deşi încă era în şantier, cauză care a dus la o adevărată tragedie. Copilul s-a prins de bara de sus a unei porţi, iar sistemul de prindere a acesteia a cedat. Poarta metalică a căzut peste copil, provocându-i leziuni cumplite la nivelul capului.
Părinţii sunt revoltaţi de cum a intervenit personalul medical de la Gura Humorului
Liliana Tîrnovan a ţinut să infirme în primul rând informaţia prezentată de toată mass-media imediat după accident, cum că băiatul a fost transferat de urgenţă la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi, cu un elicopter. Acel elicopter care urma să preia copilul nu a mai ajuns la Gura Humorului.
„După ce s-a sunat la 112, ambulanţa a ajuns la faţa locului după 42-43 de minute, au fost mai mulţi martori care pot să confirme. Deşi băiatul era în stare foarte gravă, echipajul care a venit nu era nici echipat corespunzător şi nici pregătit să intervină”, a declarat Liliana Tîrnovan. Ea a mai acuzat că medicul de gardă care era de serviciu la Spitalul din Gura Humorului în fatidica zi de 5 iulie 2010 „a stat cu mâinile în buzunar”.
„La Gura Humorului nu s-a făcut absolut nimic pentru fiul meu, doar s-au dat telefoane pentru a fi preluat”, acuză mama îndurerată.
Coşmarul a continuat până la Paşcani
Aceasta a mai precizat că băiatul a fost urcat într-o ambulanţă de la Gura Humorului, cu care a fost dus, cu 70 de km/h, până la Paşcani, spre disperarea sa şi a soţului ei.
„Abia de la Paşcani, când copilul a fost preluat de o ambulanţă SMURD, venită de la Iaşi şi echipată corespunzător, am văzut personal medical care a încercat să ajute copilul. Abia de acolo pot să spun că s-a făcut ceva pentru viaţa băiatului meu”, a declarat Liliana Tîrnovan. Ea a precizat că toate aceste detalii au fost declarate în scris anchetatorilor, după tragedie, fără însă a se găsi vreun vinovat, în afară de responsabilul de teren care a fost trimis în judecată.
Aceasta a mai spus că acum, după finalizarea procesului cu Primăria Gura Humorului, ia în calcul posibilitatea de a reveni cu o plângere cu privire la cum a acţionat personalul medical de la Gura Humorului în ziua de 5 iulie 2010.
(25 mar 2015, 11:52:10