Ultimul bastion al exploatării cuprului în judeţul Suceava este gata să cadă. Uzina de prelucrare a cuprului de la Iacobeni şi-a oprit, ieri dimineaţă, activitatea, după ce în fabrică s-a prezentat un grup de persoane care le-au spus muncitorilor că uzina este executată silit şi nu mai este nevoie de serviciile lor. Străinii au venit însoţiţi de jandarmi şi de o echipă care a început să taie cabluri şi utilaje, sub privirile năucite ale salariaţilor uzinei.
Scoşi din fabrică, oamenii s-au dus la directorul Dumitru Iacoban, să-l întrebe ce se întâmplă. Acesta a mers mai departe, la acţionarii chinezi ai firmei Sinarom Mining Group SRL, dar nimeni nu ştia nimic. A venit şi primarul de Iacobeni, Angelica Fădor, să afle de ce se închide fabrica dintr-odată. ”Este o executare silită”, a fost singurul răspuns pe care l-au primit. Muncitorii nu s-au mulţumit cu acest răspuns şi, împreună cu proprietarii chinezi, au rămas în continuare în faţa uzinei, să vadă ce înseamnă de fapt această executare. Zgomotele auzite în interior i-au convins că executorii taie utilajele şi că intenţia nu este de a fi continuată activitatea, ci de a închide fabrica.
Spre amiază, în faţa uzinei au ajuns şi salariaţii din celelalte schimburi, şoferii de la mina de la Mănăila, precum şi juristul firmei Sinarom Mining Group SRL, Constantin Sănăuţan. Acesta ne-a declarat că executarea silită este ilegală, că firma New Mineral Procesing SRL, cea care face executarea, nu are nici un drept în acest sens. ”Ei invocă o convenţie care a existat între noi şi ei, prin care noi ne obligam să cumpărăm de la ei o cantitate de pirită auriferă şi giram contractul cu bunurile firmei, pirită pe care ei ar fi urmat să o cumpere de la Remin Baia Mare. Pirita nu s-a mai cumpărat şi avem documente în acest sens, iar ei au făcut o anexă falsă, prin care noi l-am fi mandatat pe un asociat de la New Mineral Procesing, Vasile Sorin, să ne reprezinte. Or Vasile Sorin nu a fost niciodată mandatat de noi. Au mai încercat o dată anul trecut să ne blocheze şi instanţa ne-a dat câştig de cauză. Acum au venit din nou şi fac această acţiune profund ilegală”, ne-a spus juristul de la Sinarom Mining Group SRL, care a mai precizat că a făcut plângere la Parchet şi la DIICOT.
Şeful uzinei: ”Au atacat în puncte cheie, scopul este vandalizarea uzinei”
Potrivit juristului şi muncitorilor de la Sinarom, echipa adusă de executor a tăiat banda transportoare care alimenta o moară, au distrus un filtru absolut necesar în procesul de producţie, au scos din funcţiune cel puţin 20 de motoare. Şeful uzinei, Ionel Vărăreanu, ne-a declarat că au fost smulse şi firele de la tabloul electric, astfel că, dacă uzina ar trebui repornită, ar fi necesare câteva săptămâni, dacă nu chiar luni până s-ar reuşi repararea stricăciunilor. ”Au atacat în puncte cheie, scopul este vandalizarea uzinei şi scoaterea ei din funcţiune. Nu putem să rămânem nepăsători, asta este pâinea noastră”, ne-a spus omul indignat.
Un alt muncitor, Radu Iacoban Bodnar, avea lacrimi în ochi când ne-a povestit că lucrează la exploatarea minieră dorneană din 1976: ”De ce distrug? De ce vandalizează? E munca noastră, viaţa noastră. Au distrus tot, uzina asta ne mai rămăsese şi merge bine. De ce?”
Executorul judecătoresc a refuzat categoric să stea de vorbă cu noi sau cu salariaţii de la Sinarom. Dincolo de lanţul de jandarmi, le-a cerut celor pe care i-a adus să-şi vadă mai departe de lucru şi să nu se lase impresionaţi de huiduielile muncitorilor ajunşi dintr-o dată şomeri. La un moment dat, în curte a venit şi un jeep, ai cărui ocupanţi erau reprezentanţi ai creditorilor, după cum ni s-a spus. Iniţial, au refuzat să discute cu noi, dar într-un final, unul dintre ei, George Neacşu, ne-a declarat că execuţia se face pentru o datorie de 2,8 milioane de dolari a firmei Sinarom Mining Group SRL către New Mineral Procesing şi că dacă există nemulţumiri, acestea trebuie soluţionate în instanţă. Întrebat de ce distrug bunurile din uzină, George Neacşu ne-a declarat că este vorba despre bunuri ipotecate, care se pot lua, iar creditorul face ce vrea cu ele. El s-a arătat nemulţumit de atitudinea muncitorilor şi s-a plâns că a fost huiduit şi înjurat, ba chiar că unul dintre protestatari ar fi aruncat cu o piatră în maşină. ”Acele persoane meritau încătuşate. Jandarmii s-au făcut că nu văd”, a spus el.
Astăzi se reiau atât executarea silită, cât şi protestele
Jandarmii au fost cei care i-au protejat, însă, să nu fie luaţi la bătaie de muncitorii furioşi. Şeful Jandarmeriei Vatra Dornei, lt. col. Bogdan Cruceanu, ne-a precizat că, procedural, executarea silită s-a făcut cu toate documentele necesare. Ceea ce nu este foarte greu deoarece, după noul Cod Civil, acţiunea este exclusiv la latitudinea executorului, care nu mai are nevoie de o hotărâre judecătorească pentru executare silită. ”Executorul are toate documentele necesare. Răspunderea pentru ceea ce se întâmplă îi aparţine”, a precizat lt. col. Cruceanu.
Cum nici una dintre părţi nu dădea semne că vrea să cedeze, jandarmii au solicitat să vină şi un echipaj de poliţie. Muncitorii nu s-au arătat impresionaţi şi au blocat cu camioane accesul maşinii în care ar fi urmat să fie evacuate o parte din bunuri din fabrică. Şeful Jandarmeriei dornene a consemnat că executarea a fost împiedicată, iar astăzi o vor lua de la capăt.
Uzina de la Iacobeni a fost construită în 2008-2009. Costurile iniţiale au fost evaluate la 4,07 milioane de euro, dar la final investiţia statului a fost de 5,43 de milioane de euro. Concentratul de cupru rezultat din prelucrare era exportat, iar minereul de mangan ajungea la Mittal Steel Galaţi. După falimentul MinBucovina, cariera de cupru Mănăila şi platforma Iacobeni au fost scoase la vânzare şi cumpărate, în 2011, cu 3,63 de milioane de euro (fără TVA), de o firmă cu acţionariat integral chinez, SC SINB International Grup SRL Bucureşti (acum Sinarom Mining Group SRL). Conform contractului, pentru exploatarea şi valorificarea minereului polimetalic de la Mănăila şi Platforma Iacobeni chinezii au plătit 7,38 de milioane de lei (fără TVA) şi încă 7,98 de milioane de lei (fără TVA) pentru achiziţia de bunuri mobile.
Prin licenţa de exploatare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) Bucureşti, firma se obligă să extragă, să prelucreze şi să valorifice zăcământul de cupru de la Mănăila, până la epuizarea rezervei. Predarea efectivă a celor 7 hectare de munte cu zăcăminte de cupru şi a uzinei de la Iacobeni s-a făcut începând cu data de 1 noiembrie 2011. Până ieri, aici au lucrat 110 oameni, majoritatea din Iacobeni.
(24 mar 2015, 12:42:56
Cu siguranta, doar in Romania se poate petrece un asemenea fapte!
Nici nu poti sa-ti imaginezi faptul ca strainii care sunt la noi ar putea face asa ceva• Nimic nu conteaza pentru ei, asta chiar daca vorbim de o uzinal •
Practic, ei s-au dedat la un act de distrugere grav de imaginat.